Hedonizam

Hvar – lutali smo vinskim cestama našeg najsunčanijeg otoka

Vinske ceste, vinarije i prekrasni krajolici, samo su neki od razloga zbog kojeg bi Hvar trebao biti vaša sljedeća destinacija

Martinje je iza nas, i gledajući unatrag, teško se prisjetiti godine u kojoj smo ga proslavili toliko suzdržano kao ovaj put. Da, ovo definitivno nije godina stvorena za putovanja, velike zabave i druženja, a mnogima će baš zbog toga ostati u prilično lošem sjećanju. No, ovo je i godina u kojoj smo se više okrenuli Hrvatskoj i nebrojeno puta ostali iznenađeni prirodnim ljepotama, krajolicima, ljudima, ali i životnim pričama koje ih prate. Jedno od takvih iznenađenja bila nam je i prekrasna općina Jelsa na otoku Hvaru.

U probranom društvu, put Jelse krenuli smo se na samom žačetku jeseni, u doba kad našim najsunčanijim otokom luta tek nekolicina turista to je idealno mjesto za one željne mira, ali i one spremne uroniti u bogatstvo gastro-enološke ponude te prirodnih ljepota koje Hvar nudi. Ako kojim slučajem razmišljate o produženom vikend izletu, a ne znate u kojem se smjeru zaputiti, možda je baš sad idealno vrijeme da istražite čari Hvara, jer nas definitivno nije razočarao.

Očarani vinima, oduševljeni hranom

Vinarija Svirče

Kako je naš plan bio obići neke od brojnih vinarija u općini Jelsa, te istovemeno uživati u gastro punudi kraja, naša “vinska ruta” započinje posjetom malog mjestašca Svirče u srcu starogradskog polja. Podno najvišeg vrha otoka Hvara, svoje mjesto pod suncem našla je vinarija Svirče, koja se još od 1999. godine bavi proizvodnjom vina i znakovita je po tome da proizvodi prvi hrvatski plavac s oznakom “Eko proizvod”.

U ovoj vinariji svoj su zanat “ispekli” mnogi poznati hvarski vinari, a mi smo imali priliku isprobati neka od njihovih odličnih vina koja se rade od autohtonih sorti plavac Mali, darnekuše i pošipa. Ako vas kojim slučajem put ne nanese u Svirče, uvijek možete uživati u vrhunskim vinima Ivan Dolac iz vinarije Svirče, jer ih je moguće naći na policama mnogih dućana.

Vinarija Ahearne

Nakon Svirča, put nas vodi do obližnjeg mjestašca Vrisnik gdje se smjestila vinarija Ahearne. U staroj zgradi iz dvadesetih godina prošlog stoljeća toplo nas je ugostila Joanne Ahearne, Londončanka irskog podrijetla koja se zaljubila u Hvar i od 2012. odlučila u Vrisniku raditi vrhunska vina. Naravno, do toga nije došlo preko noći, jer je Jo u vinskom svijetu već više od 25 godina i trenutno je jedina koja se u Hrvatskoj može pohvaliti najvišom vinskom titulom Masters of Wine (MW).

Smješteni među tankove vinarije, uvjerili smo se u nevjerojatnu strast s kojom Jo pristupa proizvodnji vina, a kako je u tom slučaju rezultat gotovo uvijek pozitivan, nije nas iznenadio odličan Pošip, za koji se grožđe bere u tri navrata kako bi se osigurale sve arome koje sorta nudi. No, možda i najviše oduševljena izazvalo je macerirano vino Wild Skins, kod kojeg s grožđe prepušta fermentaciji na kožicama od kuda dolazi i sam naziv vina. Još pod dojmom, Jo nas nudi svojim novim crnim vinom koje nosi ime njenog oca. Terence Patrick se radi od sorte plavac mali, darnekuše i 40 posto pošipa. Rezultat je vino izraženih aroma cimeta i klinčića, pa ga Jo od milja zove i “Božićnim vinom”. Na kraju ovog zanimljivog vinskog obilaska, isprobali smo i vino South Side, berba 2014. Plavac mali s juže strane otoka Hvara. Ako se nađete u blizini Vrisnika, definitivno navratite u neobičnu vinariju Ahearne.

Vinarija Carić

Drugi dan našeg vinskog obilaska krećemo put mjesta Vrbosko, prekrasnog malenog mjesta čija je zanimljivost kružni tok oko malenog otočića u sredini uvale. Stotinjak metara uz kanal s desne strane nalazi se konoba vinarije Carić u kojoj nas je dočekao perfektno postavljen stol u režiji gđe. Ivane Carić, vlasnice vinarije i predsjednice Hvarske udruge vinara. I dok je suprug Ivo zadužen za proizvodnju vina i lagano se smješka naslonjen na šank konobe, gospođa Ivana nas upoznaje sa svim ljepotama koje vinarija Carić nudi.

Tako uz odličan pršut, sir i smokvenjak iz Opuzena, za početak uživamo u laganom pjenušcu Danica, da bi prešli na Bogdanjušu 2019., a zatim isprobali kupaž Cesarica koje se radi od četiri različite sorte. Vrhunsku atmosferu konobe zaokružuje kupaža Jubo’v koja je ponos ove simpatične male vinarije, a posjetu završavamo uz Plavac ploški u nevjerojatnoj kombinaciji s jelšanskim čokoladnim pralinama. Iako je tek jutro, dan je krenuo jako dobro.

Vinarija Tomić

Rastankom od obitelji Carić, krećemo nazad prema Jelsi gdje se smjestila vinarija Tomić. Iako na prvu nismo imali dojam što nas očekuje u unutrašnjosti, vlasnik Andro Tomić ponosno nas vodi u podrum vinarije uklesan u kamenu, obložen mramorom i sedrom. Prekrasan kutak za ljubitelje vina kao da je uvertira u priču i životnu filozofiju ovog hvarskog vinara.

Sat vremena zanimljivog druženja započeli smo uz Belecu, kupažom bogdanuše i pošipa, nastavili s Opolo Nobile, te Pošip 2019. Uz zanimljive priče osebujnog Andre Tomića, isprobali smo i Rose, te Ilyricum, kupažu cabernet sauvignona i plavca malog, da bi završili sa Plavcem malim iz 2015. i likerom Euforija koji se radi od rogača i kadulje. Ako se nađete u Jelsi, uzmite si malo vremena i posjetite vinariju Tomić.

Vinarija braće Plančić

Sljedeće jutro, još pomalo mamurne od dana ranije, čeka nas osvježenje u vinogradu vinarije Braće Plančić. Naime, nakon poučnog predavanja gospodina Antuna Plančića o povijesti vinarstva na Hvaru, geografiji otoka i tehnikama proizvodnje vina, sudjelovali smo u berbi plavca u jednom od njihovih vinograda, da bi nakon toga bili nagrađeni odličnom gregadom koju nam je pripremio Antunov prijatelj Jure iz restorana “Kod kapetana”. Vinarija obitelji Plančić jedna je od najstarijih na otoku, a s modernom proizvodnjom vina započinju davne 1985. godine isključivo od autohtonih sorti grožđa.

Limitirana proizvodnja u jednoj godini iznosi 75 000 butelja, od kojih je svaka butelja numerirana i moguće ih je pronaći samo u specijaliziranim trgovinama. Uz slane inćune i motar, a nakon toga gregadu, krenuli smo s laganom i svježom Bogdanušum kao uvod u nešto ekskluzivnija vina iste sorte Ager i Ager reserva 2016. Nakon toga nastavljamo s Opol Pharos 2017., vino prekrasne boje u kojem se osjećaju note badema, da bi krenuli s plavcima. Uz bazni, tu su Pahros Reserva i veličanstveni Pharos Gran Cru, vino koje proizvodi ručnom obradom vinograda i kupaža je autohtonih hvarskih sorti plavac mali i darnekuša. Vino odležava minimalno 18 mjeseci u hrastovim barrique bačvama i definitivno je zvijezda ovog našeg vinskog izleta.

Vinarija Ventus

Nakon prijateljskog druženja u vinariji braće Plančić, krećemo ponovo put Vrisnika, jer u samom centru mjesta nalazi se jedno novo ime na vinskoj karti Hvara. Vinariju Ventus osnovali su partneri Ivo Plenković i Damir Gurdulić, a iako je sve počelo tek prošle godine. Vina koja smo kušali u njihovoj novoj kušaonici, ugodno su iznenadila i mnogo veće vinske znalce u našem šarolikom društvu.

Uz odličan sir pršut iz delicija Marović, zapuhnuli su nas vjetrovi s nekoliko strana, jer naime, sva njihova vina nose imena vjetrova. Tako smo imali priliku isprobati Levant, kupažu maraštine, prča i žilavke, zatim Rose Maestral, i sve završili plavcem imena Bura koji će svoje najbolje dane tek dočekati. U vinima ove mlade vinarije možete uživati u njihovoj prekrasnoj kamenoj kušaonici u malom Vrisniku, ali i na zagrebačkoj adresi poznatog restorana Beštija.

OPG Toni Bojanić

Nakon podosta prevaljenih kilometara, nekoliko krivih skretanja, ali i prolazak kroz prilično zanimljiv tunel stižemo i do naše posljednje vinske destinacije na otoku Hvaru. U prekrasnoj Jagodnoj, svoje je mjesto pod suncem našlo i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo mlade obitelji Bojanić.

OPG Bojanić mala je vinarija koja godišnje proizvodi tek 5000 boca, ali u kušaonici koja se nalazi tek stotinjak metara od mora uživali smo u odličnim vinima poput kupaža bogdanjuše i prča, Rosea iz 2019., a onda i našim favoritima Plavac Fortunol 2015. i plavac Bojanić Bad 2017. Ako se kojim slučajem nađete na ovoj strani otoka, svakako posjetite simpatičnu obitelj iz OPG-a Toni Bojanić, mi se samo nadamo da nam Ivano, najmlađi vinar na otoku nije zamjerio što smo poprilično kasnili.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close