LifestylePutovanja

Moslavina, Lonjsko polje i Banovina – idealne destinacije za izlet s komadom ili ekipom!

Tražite idealno mjesto za odvesti simpatiju, djevojku ili pak ženu i obitelj na izlet u Hrvatskoj? Eto ideje! Danas ćemo vam predstaviti dio Sisačko-moslavačke županije - Moslavinu i Banovinu. Nemate baš nikakvog komada na lageru? Nije problem, u ove krajeve možete i na izlet s muškom ekipom. Svidjet će vam se svakako - dočekat će vas hektolitri pitkog vina i vrhunske gastronomske delicije.

Od Zagreba do obronaka Moslavačke gore manje je od sat vremena, a upravo ovaj vinorodni kraj predlažemo za početak avanture. Budući da smo rano krenuli odlučili smo doručkovati u izletištu Repušnička klet. Preporučujemo izvrsne štrukle sa špekom koje je najbolje ‘zaliti’ lokalnim vinom – škrletom! Ne pijete alkohol uz doručak! Ma daj, molim te – budi macho, dvije-tri čaše dobrog vina ujutro garantiraju duži život – i, naravno, dan koji više ništa ne može pokvariti.

Škrlet je autohtono vino kojim se izuzetno ponosi moslavački kraj, utvrdite gradivo, baš poput nas u nekoliko kilometara udaljenoj Vinariji Trdenić. Najbolje se kombinira s ribom i plodovima mora, bijelim mesom, tjesteninom, pikantnim jelima te gustim i krem juhama. Bocu ćete sigurno nositi kući, a budući je škrlet vrlo pitko vino postoji mogućnost da će se svidjeti i vašem komadu. Ako ste s društvom na izletu onda nemate nikakve brige, eventualno oko napuštanja jedne od brojnih vinarija Moslavačke vinske ceste.

Kada ih jednom nagovorite za pokret predlažemo da se zaputite do Repušnice, jednog od ulaza u Park prirode Lonjsko polje. Uzmite tamo bicikle (odlični su i svi s amortiziranom prednjom vilicom), prođite nadvožnjakom autocestu i iznenadit ćete se ljepotom prirode kroz koju ste do sada obično projurili ne znajući koje se bogatstvo, posebice životinjskog svijeta, nalazi na svega par stotine metara od autoputa.

To je jedno najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Svake se godine ovdje izlijevaju vode rijeke Save i njezinih pritoka. Zahvaljujući takvom periodičkom poplavljivanju Park prirode Lonjsko polje je jedinstvena riznica biološke raznolikosti. Kada se poplavne vode povuku u korito rijeke Save, vlažni travnjaci postaju jedno od posljednjih područja u Europi gdje je očuvano tradicijsko pašarenje. Stoka slobodno pase na velikim zajedničkim pašnjacima. Ovo područje stanište je za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj.

Lokalno stanovništvo, uz srednji tok rijeke Save, od pamtivijeka živi u skladu s prirodom. Zadržan je tradicijski način života do danas, očuvanost jedinstvene tradicijske arhitekture drvenih kuća čine područje Parka prirode Lonjsko polje jedinstvenim primjerom prirodnog, krajobraznog i kulturnog naslijeđa.

Cijena ulaznice za Park prirode Lonjsko polje? Ulaznica za vikend program stoji 40 kuna po osobi, a u cijenu su uključeni brojni sadržaji. Dakle, ako vas je dvoje to je 80 kuna, ako vas je više lako ćete sami dalje izračunati.

Produžite još malo dalje jer u samom srcu Parka prirode Lonjsko Polje nalazi se Čigoč, prvo europsko selo roda. Sada je vino već ishlapilo, a sigurno ste već i gladni, zar ne? Za ručak preporučujemo obiteljsko turističko-ugostiteljski objekt – “Tradicije Čigoč”. Nemojte nam se javljati ako tamo niste probali šarana na rašljama. Jasno?

Usput, samo da znate, današnji objekt – drvena kuća, nalazila se u susjednom selu te je bila u izuzetno lošem stanju. Kako bi je sačuvali od daljnjeg propadanja vlasnici su preselili kuću u Čigoč i napravili ovo što danas vidite dok mastite brk šaranom s rašlja. Ok, možete i teletinu ispod peke, ali bilo bi nam drago da probate i šarana. Kad ste već tamo, prošećite i selom – ipak je tamo više roda nego stanovnika. Idealna je to prilika i kulisa za uvjeriti bilo kojeg komada u činjenicu da je vaša duša nepresušan bunar romantike.

Budite mudri, iskoristite taj trenutak. Nakon toga zaputite se u selo do – Kratečko gdje se nalazi skela koja će vas prevesti preko rijeke Save. Ako ste s komadom čvrsto ga zagrlite s leđa i uživajte u odsjaju sunca o površinu rijeku. Predlažemo da joj ne šapućete teoretsko znanje iz sedmog osnovne o površinskoj napetosti vode već nešto romantičnije. S ekipom ste? Pripazite da netko ne padne sa skele za vrijeme tijekom sedmominutne vožnje na desnu obalu Save. Ipak, neće manjkati škrleta ni za vrijeme ručka.

Kuda dalje? Zaputite se prema Hrvatskoj Kostajnici i brdu Čukur, gdje se nalazi spomen-obilježje Gordanu Ledereru, jedan od najljepših i najdirljivijih spomenika uopće. Zadivite svoju dragu ili društvo o priči o snimatelju HRT-a koji je 1991. godine pogođen snajperskim metkom ovdje poginuo. Spomenik je ogromna staklena leća propucana koja metkom simbolizira smrt snimatelja i novinara. Poginuo je ‘naoružan’ samo kamerom, ljubavlju prema domovini i željom da svijetu ispriča istinu o strahotama rata. On je upucan metkom, ali istinu nije moguće ubiti.

U nastavku pogledajte kadrove koje je Gordan Lederer snimio svojom kamerom pred pogibiju, rame uz rame s hrabrim hrvatskim braniteljima.

S brda Čukur spustite se u centar Hrvatske Kostajnice, ako je dovoljno toplo – okupajte se u Uni. Preko mosta možete prošetati do Starog grada Zrinski. Uz malo sreće na zidinama će vas ‘dočekati’ Nikola Šubić-Zrinski, glavom i bradom! Na jesen možete u Hrvatsku Kostajnicu navratiti i na poznatu kestenijadu.

Mi smo se dalje zaputili prema Petrinji, no ogladnjeli smo i par kilometara ispred grada stajemo u Korablji Tišinić, obiteljskom gospodarsku u kojem se mogu razgledati mnoge životinje.

Nakon dobre klope i još vina naši komadi rekli su – dosta je – želimo se maziti u krevetu. Srećom ovdje ima dovoljno soba te smo im odlučili ispuniti želju.

A možda smo i bili s društvom pa vas sada malo lažemo, tko zna. Kako god bilo da bilo – niti fotke iz sobe, ali ni s pijanke uz logorsku vatru nisu za objaviti.

Tags

Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close