MachoChefPutovanja

Volite tripice (fileke)? Ovaj talijanski grad će vas oduševiti!

Naziv tripice dolazi iz francuskog jezika, a sigurni smo da nema onih koji ne znaju da je to jelo koje se spravlja od očišćenih želudaca životinja. Često korišteni naziv su i fileki (od njemačkog - Flecken), dropci, tripe, škembići (od turskog işkembe), burag ili vampi (kako ih nazivaju u susjednoj Sloveniji).

Nećemo se ovaj puta baviti istraživanjem gdje se u Zagrebu (ili Hrvatskoj) mogu pojesti najbolji špek fileki, tj. tripice već vam otkrivamo jednu kod nas manje poznatu stvar o gastronomskoj ponudi izuzetno popularnog talijanskog grada.

Tripice se pripremaju u mnogim krajevima svijeta na vrlo raznolike načine. Gotovo svim receptima zajednička je prva faza obrade sirovog želudca, a to je čišćenje od ostataka utrobe kuhanjem. U nekim krajevima od njih rade kobasice pa se za tu priliku očišćene tripice se sjeckaju na manje komade, dok se za spremanje kuhanih i jušnih jela režu na trake. U nekim jelima koristi se čitavi očišćeni želudac, kao kod bosanskog jela bumbar, gdje se želudac puni ostalim goveđim iznutricama. U nekim jelima kao što su brački vitalac, filipinski Kare-kare i kineski Fuqi feipian, tripice čine tek manji udio među ostalim sastojcima, najčešće raznim drugim iznutricama.

No, mi smo ovaj tekst posjetili Firenci, toskanskom gradu bogate povijesti poznatom po bogatoj kulturnoj i umjetničkoj ostavštini obitelji Medici, ali i odličnom gastronomskoj ponudi. Uz nezaobliaznu bisteccu alla fiorentinu još jedno jelo, za neke možda i iznenađujuće, ima kultni status u kolijevci renesanse. Riječ je o filekima!

Firentinci obožavaju tripice! Pirjaju ih u maslinovom ulju, luku i rajčicama, a poslužuju s parmezanom! Okusom i mirisom malo je drugačije od tripica na koje smo navikli u Hrvatskoj. Gdje probati tripice u Firenci? Znamo i to – preporučujemo odličan mali, autohtoni (ne turistički) obiteljski restorančić u neposrednoj blizini Duoma – Osteria Nuvoli!

Ipak, ne možemo završiti priču o neraskidivoj vezi Firence i tripica bez da spomenemo – lampredotto. Ovo je tipičan fiorentinski ‘street food’ – sendvič punjen tripicama koji svojim okusom oduševljava i one koji nisu ljubitelji fileka (ili ih čak ranije nisu probali ili voljeli!).

Sirište, četvrti po redu kravlji želudac dugo se iskuhava u juhici s raznim povrćem, potom reže na trake, servira u finom hrskavom pecivu, lagano posoli, doda ‘salsa verde’ i bogato zalije pikantno začinjenim ekstra djevičanskim maslinovim uljem! Mmm…

Lampredotto vuče svoje korijene iz vremena još i ranijeg nego što je gradom zavladala dinastija Medici te mu osigurala zvjezdani status koji ima danas.

Prvo su se na ovom području naselili veterani vojske Julija Cezara, Firenca je se prvotno razvila u manji grad skromnih i vještih obrtnika. S vremenom jača trgovina, a do 1200. godine bogatiji trgovci organiziraju se u cehove i često priređuju obilne gozbe. No, većina stanovništva živjela je na znatno nižoj nozi te nisu imali pristup cehovima, skupljim komadima mesa ili slasnim gozbama.

Među lokalnim mesarima, poljoprivrednicima, proizvođačima kože u populariziralo se ovo vrlo jednostavno jelo – priprema se brzo, sastojci nisu skupi – te je dostupno svima. Kuha su četvrti po redu kravlji želudac, sirište, u juhici s lokalnim biljem i povrćem te poslužuje u hrskavom pecivu. I tako je ovo jelo rođeno iz nužde ubrzo postalo omiljeno jelo radnika, gladnih mornara i trgovaca uz rijeku Arno.

A gdje probati lampredotto danas? Štand odmah do Porcellina – štand Trippaio del Porcellino! A kada ste već tamo nakon što obrišete usta i ruke (da, vjerojatno ćete se dobrano zamastiti) potapšajte ovaj kipić veprića po njuški. Legenda kaže da ćete se vratiti u Firencu učinite li to. Nemate što izgubiti, sigurni smo da će vas grad osvojiti na prvu.

Ako vam su vam ipak Firenca i Toskana trenutno predaleko, nema problema – želite li to bacit ćemo se istraživanje i saznati gdje se mogu pojesti najukusnije i najbolje tripice (fileki) u Zagrebu ili drugim dijelovima Hrvatske.

Tags

Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close