Brzina

Superautomobili s kojima će Koenigsegg pokoriti svijet

Ove godine smo ostali zakinuti za nekoliko velikih svjetskih auto premijera, barem kad su u pitanju premijere na poznatim auto sajmovima. Da, zbog globalne pandemije, otkazan je i najveći auto sajam na svijetu, onaj koji se početkom svake godine održava u Ženevi. I dok se ostatak ekipe iz auto industrije odmah po otkazivanju pokupio kući, Koenigsegg se odlučio za potpuno drugačiji pristup. Kako nisu željeli da imu potpunosti propadne sve za što su se pripremali cijele godine, Koenigseeg nam je virtualno predstavio dva noviteta s kojima planira uzdrmati tržište hyper automobila, kategorije automobila koja je izmišljena jer reći za neki od Koenigseggovih modela da je superautomobil, jednostavno više nije dovoljno.

Tako je Christian Von Koenigseeg, jedan od trenutno najvećih vizionara auto industrije, iskoristio već gotov izložbeni prostor Koenigsegga na Ženevskom auto sajmu i predstavio automobile s kojima s punim pravom planira pokoriti konkurenciju. Uz već dobro nam poznau Regeru, hibrid s 1800 konjskih snaga, svijetu je otkrio i novi Jesko u “brzinskoj” verziji. Jesko Absolut stvoren je samo za jedno, da postane najbrži serijski automobil svih vremena i totalno ponizi konkurenciju. Zanimljivo je da je najbolje ostavljeno za kraj kad predstavlja njihov prvi “mega GT” automobil imena Gemera.

Gemera – Mega GT

Gemera je prvi automobil Koenigsegga koji može komforno prevoziti četiri odrasla putnika (i svu njihovu prtljagu), što uopće ne bi bilo čudno da se ne radi o 1700 konja snažnoj hibridnoj zvijeri koja stotku hvata za nevjerojatnih 1,9 sekundi, a ne staje sve do 400 km/h. Da bi apsurd bio još veći, spomenimo još i podatak o 3500 Nm okretnog momenta. No, ono što nas potpuno fascinira je pogon Gemere koji se sastoji od tri elektromotora koji zajednički isporučuju 1100 konjskih snaga i dvolitrenog trocilidraša koji razvija dodatnih 600 konja. Da, dobro ste pročitali, 600 konja iz tri cilindra, zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji Koenigsegga o kojoj ćemo detaljnije neki drugi put. Uz sve nabrojano, i dizajn automobila ostavlja bez daha, pa smo sigurni da će se planiranih 300 primjeraka rasprodati u rekordnom roku.

Jesko Absolut

Jesko Absoult rezultat je dodatnih 5000 sati razvoja i dizajna na već postojećoj verziji Jeska, a sve s ciljem da ovaj automobil pokori konkurente poput Bugatti Chirona ili Hennesey Venoma. Ako je vjerovati Christianu Von Koenigseggu, Jesko Absolut je najbrži automobil koji će Koenigsegg ikad proizvesti, a maksimalna brzina bi mu trebala biti veća od magičnih 500 km/h. To je postignuto uz pomoć monstruoznog V8 motora sa 1600 konjskih snaga i promjenama na aerodinamici, čime je koeficijent otpora zraka smanjen na nevjerojatnih 0.278 Cd. Najprimjetnija je promjena da više nema ogromnog “spojlera”, što je smanjilo downforce s 1500 kg na samo 150 kg. Umjesto krila dodane su dvije “peraje” koje osiguravaju stabilnost vozila pri velikim brzinama. Samo se nadamo da ćemo Jesko Absolut vidjeti brzo u akciji, jer izgleda da nam dolazi novi kralj brzine.


Tags
Back to top button
Close