Birtija

7 nevjerojatnih pljački koje bi mogle biti inspiracija za hit seriju La Casa de Papel

Money Heist originalnog naziva La Casa de Papel, serija je koja je u kratkom vremenu zaludjela svijet. Teško  se ne poistovjetiti sa simpatičnim društvom pljačkaša koji pokušavaju izvesti jednu od najvećih filmskih pljački svih vremena. No, mnogi tvrde da serija jednostavno nije dovoljno realna i da u stvarnom svijetu ne postoji šansa da se izvede nešto slično. E pa, vjerujemo da bi nakon ovog teksta mnogi od njih mogli promijeniti mišljenje, jer ne samo da su takve pljačke moguće, već su mnoge od njih mogle biti inspiracija kad je Profesor radio na planovima za svoju savršenu pljačku.

Stockholm (Švedska), 23. listopad 2009.

Plijen: 5,3 milijuna dolara

Možda jedna od najkreativnijih pljački kad je u pitanju prijevoz pljačkaša dogodila se 2009. u Stockholmskom predgrađu Vastberga. Oko 5 ujutro, grupa lopova sletjela je ukradenim civilnim helikopterom na krov zgrade tvrtke GS4, te naoružana jurišnim puškama, eksplozivom i alatima iz trezora tvrtke pokupila nešto više od pet milijuna dolara.

Kako bi imali dovoljno vremena da dođu do plijena, u policijski hangar je podmetnut eksploziv, čime se spriječilo polijetanje policijskih helikoptera, a po okolnim ulicama su razasuti trošiljci, jednostavne naprave za zaustavljanje ili usporavanje neprijateljskih postrojbi – u ovom slučaju policije. Helikopter je kasnije pronađen u obližnjoj šumi, manji dio novca je vraćen kad je dio razbojnika uhićen, a za velikim dijelom se još uvijek traga.

Forteleza (Brazil), 6-7. kolovoz 2005.

Plijen: 70 milijuna dolara

Mnogo pljački je izvedenom kopanjem podzemnih tunela, no pljačka šredišnje banke u gradu Forteleza na sjeveru Brazila iskače primarno zbog veličine plijena kojeg su se pljačkaši dokopali. Planiranje pljačke počelo je mnogo ranije, no sama pljačka počinje u ožujku 2005. godine kad pljačkaši unajmljuju nekretninu preko puta središnje banke i započinju s kopanjem tunela dužine 80 metara koji je vodio do sefa banke.

Tunel je završen pet mjeseci kasnije, da bi tijekom prvog vikenda u kolovozu 2005. godine pljačkaši iz trezora odnijeli gotovo tri i pol tone novca u vrijednosti većoj od 70 milijuna dolara. Nakon toga pljačkaši sjedaju u jedanaest automobila i raspršuju se diljem Brazila. Sumnja se da je u pljačku bilo uključeno 25 osoba, jedan dio njih je uhićen, neki su oteti od strane drugih razbojnika, a vraćen je tek manji dio novca. Definitivno pljačka dostojna ekranizacije.

Sao Paolo (Brazil), 27. kolovoz 2011.

Plijen: 58,5 milijuna dolara

Kad spominjemo pljačke koje su dostojne ekranizacija, izgleda da bi se od brazilaca imalo što naučiti. Samo šest godina nakon pljačke u gradu Forteleza, grupa od dvanaest muškaraca odjevena u jednake uniforme upala je u podružnicu banke Itau u Sao Paolu pod izlikom premještanja namještaja. Čuvarima priča nije bila čudna jer je u to vrijeme vršena renovacija banke.

No, dolaskom na prvi kat pljačkaši su savladali čuvare, prisilili ih da isključe alarm, te otvore vrata kako bi u banku ušetala druga grupa opremljena industrijskim alatima pomoću kojih je iz privatnih sefova unutar trezora odneseno satova, zlata i dijamanta u vrijednosti većoj od 58 milijuna dolara. Zanimljivo je da su tijekom pljačke koja je trajala više od deset sati u jednom trenutku čak naručili i dostavu hrane.

1 2 3Sljedeća stranica
Back to top button
Close