Lifestyle

Najgori tipovi kolega s posla

Rijetki su sretni kao mi u Macho.hr redakciji pa da imaju ekipu suradnika s kojima se dobro slažu, druže u privatno vrijeme i koje uz kolege mogu nazvati i prijateljima. Na žalost, gotovo svaki radni kolektiv ima u svojim redovima barem jedan tip loših kolega koje ćemo spomenuti u nastavku ovog teksta, a koje većina mrzi, ne može smisliti ili jednostavno ni ne shvaća da su ustvari takvi. Sigurni smo da ćete se čitajući ovaj tekst sjetiti barem jednog kolege s kojim radite ili ste radili u prošlosti.

Brbljavac

Sigurno imate barem jednog kolegu koji cijele dane samo priča. Nije bitno o čemu, bitno je da nikako ne može začepiti usta i prestati pričati. Što je najgore, neke priče ste čuli već stotinjak puta, a “lovačke priče” o zavađanju žena i broju koje je odveo u krevet, svrstavaju ga ni manje ni više uz bok samog Casanove. Najgora stvar je što ga se vrlo teško možete riješiti, ali ako uspijete, jednostavno će se prebaciti na drugog kolegu i nastaviti dalje. Nemojte si dozvoliti da vas takav kolega dovede do točke pucanja nakon čega ćete mu neki od uredskih aparata polomiti na glavi. Najbolja stvar je da ga odmah u početku zamolite da vas ostavi na miru, a ako to ne urodi plodom, žustrije mu recite da vam se ne da slušati njegovo brbljanje. Najgora stvar koja vam se može dogoditi je da više ne razgovarate, što i nije toliko loše.

Zabušant

facebook-at-work

Poznato? Čitate članak, a trebali bi raditi svoj posao? Eh, svi smo ponekad takvi, ali ima i onih koji zabušavaju tijekom svog cijelog radnog vremena. Ne rade ništa vezano uz svoj posao, a kad šef pita zašto se taj isti posao nije napravio, uvijek imaju nekoga za okriviti. Naravno, obično su to one osobe koje su na to radno mjesto došle preko debele veze, zaštićeni ko lički medvjedi ili ih jednostavno nije briga da li će sutra dobiti otkaz jer će ih bogati otac i dalje financirati. Sve to vam i ne mora toliko smetati, ako baš taj kolega nije dio grupe koja mora odraditi projekt u određenim rokovima, a on ne radi svoj dio posla. U takvim slučajevima postoji nekoliko načina kako ga “motivirati”, ali na žalost ni jedan nije bez upotrebe fizičke sile što bi vas moglo dovesti u probleme.

Radoholičar koji misli da svi moraju biti njemu jednaki

workaholic2

Nema ništa loše u tome ako netko svoj posao radi ozbiljno i odgovorno, ali neki u tome pretjeruju na način da zbog toga trpe i ostali u uredu. Iako nije šef, takva osoba često uz svoj posao provjerava da li i ostali rade svoj posao, a ako netko  uzme koju minutu odmora ili odluči ispričati koji vic kolegama, odmah ga opomene da će razgovarati sa šefom ukoliko se istog trena ne primi posla. Najčešće takve osobe rijetko tko u uredu shvaća ozbiljno, ali unose nemir i nelagodu u radnu okolinu što nikako ne može biti dobro.

Ljubazan gad

Njega nije briga što se po hijerarhijskoj ljestvici nalazi na istom mjestu kao i ostali kolege, ali pod krinkom ljubaznosti jednostavno misli da je bolji od svih ostalih. On će tijekom radnog vremena uvijek naći nekoliko minuta kako bi vam ispravio sve vaše greške koje u biti nisu greške i kako bi vas upozorio da ste nešto mogli napraviti drugačije ili bolje, a sve pod krinkom ljubaznosti i tvrditi će da vam samo želi pomoći. Zbog njegovog arogantnog ponašanja prema svima koje smatra “nižima” od sebe, pa tako i prema onome tko vam kuha kavu, jednog dana će cijeli ured popiti kavu “začinjenu” tjelesnim tekućinama.

Kradljivac zasluga

credit-thief

Odradite veliku većinu posla, umorni ste ali zadovoljni obavljenim i onda si na sastanku sve zasluge pripiše netko drugi. E, to su te vrste uredskih lopina koje će vas pustiti da odradite posao, a onda si elegantno pripisati barem polovicu zasluga. Problem je što će vas uvijek prije toga potkopavati kod ostalih kolega i podmetati vam iza leđa, pa ako se slučajno pobunite nakon njegovih pripisivanja zasluga samom sebi, ostali će misliti da ste u stvari vi ti koji želite preuzeti zasluge. Pazite se takvih osoba jer su vješti manipulatori i mogu vam bez ikakvog žaljenja uništiti karijeru. Ako se planirati upustiti u prepirku s takvim osobama, preporučujemo da pročitate “Umijeće ratovanja” jer će to dovesti do ratnog stanja.

Uredski tiranin

Najčešće je to kolega koji je nekada bio na vašoj hijerarhijskoj razini, a nakon promaknuća i dobivanja većih “moći” počinje gaziti po ljudima s kojima je do nedavno dijelio isto radno mjesto. Događati će se to da će takva osoba pronalaziti beznačajne stvari i zbog toga vas napadati samo kako bi pokazao da je on šef, da zbog toga vi morate slušati njega i izvršavati njegove naredbe. Ako ćete imati posla s takvim kolegama, pokušajte biti smireni jer ako ćete biti bezobrazni, učinit će od vašeg posla živi pakao, a to vam nikako ne treba.

Ulizica

volim šefa

Teško se može pronaći ured u kojem ne postoji ovakav tip osobe. Takvim kolegama ne možete nikada vjerovati, jer dogoditi će se to da ćete jednog dana suradnicima pričati vic na šefov račun, a već drugog dana biti premješteni na lošije radno mjesto. Pazite što pričate u njihovoj blizini, jer samo čekaju informaciju koju mogu iskoristiti kako bi dobili šefovu naklonost ili povjerenje. Lako ćete ih prepoznati jer svaki put kad šef kaže “hop”, oni će biti prvi koji će skočiti i još pitati kako visoko. Dobra stvar je što u uredu takve osobe ne voli nitko od suradnika, a najčešće ni sam šef.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close