Birtija

Zašto muškarci imaju jutarnju erekciju?

Mnoge djevojke, ali i muškarce, zanima ta čudna pojava, taj neobjašnjivi fenomen jutarnjeg “šatora” iliti pune erekcije koja se vrlo često događa svim muškarcima. Jutarnje buđenje često je popraćeno spontanom erekcijom dragog nam Hrvoja (ili kako smo mu ime već nadjenuli) i često stvara više problema nego koristi. No, nije to najgore. Snažna erekcija se događa i nekoliko puta tijekom noći, što su mnogi muškarci, nakon što su se usred noći probudili s palicom među nogama, pripisali mokrim snovima kojih se ni ne sjećaju.

Istina je, na svu sreću, malo drugačija. Da li znate da se ta pojava kod muškaraca pojavljuje čak od djetinjstva? Ako vam je to prihvatljivo, onda vam je također jasno da je ista pojava zabilježena i kod beba u maminom trbuhu. Da! Još od maternice naše tijelo se budi i slično reagira na te neobjašnjive podražaje. A da bude još čudnije, ta pojava se pojavljuje i kod žena! Vaginalne kontrakcije i klitoralne erekcije proživljavaju i žene tijekom noći. No, koji je zapravo razlog tome?

135148_v1

Postoji nekoliko teorija o tome što se zapravo događa ljudskom tijelu za vrijeme sna, a da reagira na način da je spremno za jutarnji seks. Jedna od teorija objašnjava da mozak za vrijeme REM faze sna gasi određene stanice u mozgu koje izlučuju noradrenalin. Te stanice su zadužene za “smirivanje” funkcija penisa, te je logično da u vremenu dok nisu aktivne, druge stanice koje izlučuju testosteron, imaju veći utjecaj na ponašanje mališe te dolazi do erekcije.

Druga teorija naglašava da je to normalna tjelesna reakcija u kojoj se tijelo brine za zdravlje vašeg penisa. Kroz noć, ako kroz dan nije bilo erekcije, vaše će tijelo u vašem penisu proširiti krvne žile, omogućiti bolji protok krvi, a prema tome i kisika, te nahraniti sve stanice u vašem penisu novom zalihom energije i hranjivih tvari. Kada se to ne bi događalo, tkivo vašeg penisa puno bi brže starilo i mogućnost impotencije bi se mnogostruko povećala. A to nikome nije u interesu.

Treća, a možda i najsmješnija teorija, govori o tome da je razlog erekcije kroz noć obrana tijela da samo sebe ne popiša. Naime, u trenutcima kad je mjehur pun i kad morate na WC, a spavate i tijelo se ne želi probuditi, puno mu je jednostavnije dignut klipana i zablokirati mogućnost mokrenja, mehanički. No, to je samo teorija, tijelo ima puno više načina na koji može spriječiti mokrenje u krevet. Uz to, ne objašnjava zašto se ista stvar događa i ženama.

Jako zanimljiva rasprava, zar ne? Zanima nas i vaše mišljenje! Imate li i vi neku teoriju?? 🙂

Tags

Mr. Gray

Posljednja istraživanja su pokazala zašto muškarci uživaju u oralnom seksu: Pet posto obožava taj osjećaj, pet posto voli dominantnost, a 90 posto jednostavno voli tišinu!!
Back to top button
Close