Birtija

Viski – činjenice koje je dobro znati

1. Razlika između Whisky i Whiskey

Američki i irski alkoholni napitci imaju običaj da se pišu Whiskey, dok kanadski, škotski i japanski proizvođači preferiraju Whisky.

2. Sav viski počinje kao piva

Prva dva dana, piva i viski imaju isti proces pripreme. Piva fermentira, viski destilira.

3. Koja je najstarija destilerija na svijetu?

“Bushmills” je najstarija destilerija na svijetu.

4. Što je “angel’s share”?

Kako bi se kod nas reklo “Anđeoski dio”, otpada na 4% viskija godišnje koji ispari kada se nalazi u bačvi. Jednom kada se viski flašira, anđeli ga ne diraju.

5. Što je “devil’s cut”?

Ovaj pojam ste sigurno već čuli. “Vražji dio” je dio tekućine koji ostane zatočen u bačvi nakon pražnjenja.

6. S ledom ili bez leda?

Led otupljuje okus viskija. Povećava temperaturu i također otupljuje aromu. Ako morate, dodajte jednu kockicu leda.

7. Protestantski ili katolički viski?

Daleko je poznato da je Jameson katolički viski, a Bushmills protestantski viski. To je zato što je Bushmills u Sjevernoj Irskoj, a Jameson u Corku, katoličkoj regiji.

8. Paljenje viskija

Nekada se viski testirao na autentičnost i razinu alkohola tako da se malo viskija stavilo na barut i zapalilo. Ako je viski ispario zajedno s barutom, bio je dovoljno jak. Sada se zna da je paljenje ipak povezano s mnogo više faktora.

9. Razlika između scotcha, viskija i burbona

Glavna razlika između viskija i scotcha je zemljopisna, ali i u sastojcima. Scotch je viski proizveden u Škotskoj, dok je burbon viski proizveden u SAD, točnije Kentuckyu. Scotch je najčešće proizveden od ječmenog slada, dok je burbon destiliran od kukuruza. Ako ste u Engleskoj i tražite viski, dobit ćete Scotch. U Irskoj ćete dobiti irski whiskey.

10. Burbon je najpopularniji u SAD-u

Jim Beam, Maker’s Mark i Wild Turkey su tri najpopularnija burbona.

11. Starije ne znači i bolje

Prema nekima, burboni su najbolji kada su 8-9 godina stari. Kada kupujete, ne ciljajte samo na najstarije boce, čak i kod scotcha. Godine su samo brojke.

12. “Lijep petak” u Jack Danielsu

Zaposlenici Jack Danielsa svakog prvog petka u mjeseca dobivaju jednu bocu viskija na poklon. I mi bi vrlo rado tamo radili.

13. Povezivanje okusa s regijama

Suho: Općenito, Irci više vole puniji okus mješavine žita, s ječmenom sladi. Probajte Jameson i kasnije Red Breast, Kilbeggan i Connemaru.

Slađe: Kanađani vole slađe što uključuje raž. Odlično za koktele. Probajte Crown Royal ili Cask 16.

Pikantnije: Dosta raži iz sjevernih dijelova SAD-a. Raž daje dosta suhi, pikantni okus i kada je osnova za viski očekujte okus koji malo vuče na papar, muškatni oraščić i cimet. Probajte Old Overholt, Wild Turkey i za kraj Rittenhouse 100.

Okus zemlje: Single Malt i Blended Malt Whisky su najčešće zvani scotchevima.

Single Malt – viski proizveden samo u jednoj destileriji, od ječmenog slada.

Blended Malt – ima dvije vrste. Vatted whisky, mješavina Single Maltova iz različitih destilerija, i Blended whisky, mješavina raznih viskija. Iako se smatra da su Blended Malt viskiji jeftinije verzije, neki od najboljih svjetskih viskija pripadaju toj vrsti.

Za probu, bilo koji od škotskih whiskya. Od boljih Highland, Macallan…

Bogat okus: Burbon je američki alkohol, najčešće od kukuruza, miješan s ječmom, ječmenom sladi, raži i pšenicom. Burboni se mogu proizvoditi bilo gdje u SAD-u, bitno da stoje barem 366 dana u bačvama od hrasta. Jim Beam je odličan primjer dobrog burbona. Za nešto bolje, Wild Turkey i Maker’s Mark.

14. Kod nas je najpopularniji …

U Hrvatskoj Jack Daniels je broj 1. Iza njega Johnnie Walker, Ballantine’s…

 

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close