Birtija

Nigerijski prevarant uspio u najvećoj prijevari ikada – prodao nepostojeći aerodrom

Emmanuel Nwude ime je koje će ostati zapamćeno u cijelom svijetu. On je jedan od nigerijskih prevaranata, a tko zna, možda i jedan od nigerijskih prinčeva. On se od 1995. do 1998. bavio prodajom aerodroma, samo što oni nikada nisu ni postojali. Njegove prijevare su čak došle na treću poziciju najvećih prevara svih vremena.

Sve je počelo kada je Nwude bio direktor Union banke iz Nigerije kada je skupio poznanstva i iskustvo. Uspješno je glumio više uloga, poput guvernera glavne banke Nigerije. S tim referencama došao je do Nelsona Sakaguchia, vlasnika jedne velike brazilske banke te zatražio 191 milijuna dolara za izgradnju aerodroma u Abuji uz proviziju ispod stola od 10 milijuna dolara. Bogati vlasnik je bio nagovoren te odmah uplatio novac na račun. Novac je nestao, ali i aerodrom…

Tek 2004. Nwude i njegovi kompanjoni su uhićeni te poslani na sud u Abuji. Tu priča nije gotova budući da su na suđenju uhvaćeni kako podmićuju glavne suce, predsjednika komisije za prijevare i prijete svjedocima. Nwude je osuđen na 5 puta 5 godina zatvora i kaznu od “samo” 10 milijuna dolara. Ostatak novaca nije trebao vratiti.

Još 10 godina i Nwude je slobodan…

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close