Lifestyle

“Bijela smrt” Simo Hayha – najubojitiji snajperist svih vremena

Simo Häyhä (Hayha), poznatiji kao “Bijela smrt”, jedan je od najpoznatijih snajperista svih vremena, s više od 500 pripisanih ubojstava (neki tvrdi i preko 700) u vrlo ekstremnim uvjetima. Pomogao je braniti svoju domovinu od Rusa za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ovo je njegova priča.

maxresdefault (1)

Skromni počeci

Ovisno o podacima kojima se raspolaže, Simo Hayha rođen je 1905. ili 1906. godine u malom poljoprivrednom mjestu Rautajärvi. Kada je osnovan Sovjetski savez i Finska je dobila svoju samostalnost, to mjesto bilo je vrlo blizu same granice između tih dvaju država. Samo djetinjstvo bilo je vrlo naporno za mladog Sima, ali mu je pomoglo da postane čvrsta i strpljiva osoba. Simo je 1925. godine odradio jednogodišnju vojnu obvezu, te je iz toga izvukao ono najbolje – postao je časnikom.

Kasnije se Simo priključio redovnoj vojsci te je sve slobodno vrijeme koristio kako bi usavršio svoje vještine. Najviše je obožavao pucati, te je šesto odlazio u divljinu i vježbao. Prva puška koju je dobio bila je ruski Mosin-Nagant M91.

Uz stalnu vježbu, Simo Hayha je mogao pogoditi metu 16 puta u minuti na udaljenosti većoj od 150 metara, što je za ono vrijeme bilo daleko iznad prosjeka.

Zimski rat

Godine 1939., Sovjetski savez je pokušao upasti u Finsku. Kako je bio dio redovne vojske, Simo je pozvan u službu, te je služio u šestoj desetniji JR 34 na rijeci Kollaa. Pod zapovjedništvom generala Uiluo Toumpoa, Finci su se borili protiv devete i četrnaeste sovjetske divizije, koji su u jednom trenutku imali oko 160 tisuća ljudi. Prema podacima, na 32 Finca je došlo oko 4 tisuće neprijatelja.

Iako su bili brojčano slabiji, Finci su na kraju uspjeli zaustaviti Sovjete. Sovjeti su tada bili vrlo neorganizirani, pogotovo zato što je to bila mješavina različitih naroda koji se međusobno nisu baš 100% razumjeli, ali ni previše voljeli. Fincima je naravno u obrani pomogla i jaka zima, koja je 1939. na 1940. godinu bila jedna od najgorih, sa stalnim temperaturama od -20 do -40 stupnjeva.

Finci su se vrlo često oslanjali na njihovu “Motti” taktiku, kada su puštanjem vojske da prođe cestom, napadali s leđa.

tumblr_mgxzreptH51rpl538o1_500

Legenda o “Bijeloj smrti”

Utjecaj koji je Simo imao u Zimskom ratu je iznad svih mjerila. Sa svojim Mosinom M91, oblačio je svoje zimsko kamuflažno odijelo i s hranom za jedan često odlazio na solo misije. Ležeći u snijegu, ubijao je svakog Sovjeta koji je ušao u njegov domet. Simo je koristio običan ciljnik, bez optike budući da je smatrao kako bi ga odbljesak stakla mogao izdati u najgorem trenutku. U tri mjeseca (100 dana) u kojima je bio aktivan, Simo je ubio oko 500 neprijatelja i zaradio nadimak “Bijela smrt”.

Sovjeti su ga se toliko bojali da su prestali slati manje ophodnje, već su teškom artiljerijom čistili teren. Nažalost, 6. ožujka 1940. Simo je pogođen od strane eksplozivnog metka drugog snajperista u glavu. Pronađen je u komi u kojoj je bio 11 dana, iz koje se probudio taman kada je završio rat.

Ostavština

Simo je dobio mnogobrojna priznanja te je nagrađen skokovima među činovima kakve još Finska vojska nije imala. Iako je imao trajne posljedice od ranjavanja, živio je do svoje 97 godine života.

54d1b692f0b37

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close