Hedonizam

Sve boje Johnnie Walkera

Kada ciljano uđemo u trgovinu da kupimo viski vrlo često naletimo na različite vrste za koje nikada nismo čuli. Na sreću, tu je par vrsta za koje svi znamo poput Jack Danielsa i Jamesona, ali i dobrog starog Johnnie Walkera koji je prepoznatljiv po svojoj boci i crvenoj etiketi na kojoj je mali šetač.

Ono što je zanimljivo je to da kvalitetu, a po tome i cijenu Johnnie Walkera možemo prepoznati po boji etikete. Crvena boja etikete koja je najčešća kod nas i po prihvatljivoj cijeni zapravo označava osnovni Johnnie Walker viski od kojeg sve kreće, ali bez brige, koji je i dalje odličan.

Johnnie Walker osnovan je 1820. godine i od onda do danas oduševljava obožavatelje dobre kapljice. Također je Johnnie Walker najprodavaniji škotski viski na svijetu. Važno je spomenuti kako su svi viskiji iz ove destilerije “blended” viskiji, tj. nastaju miješanjem različitih vrsta viskija. Ti “blended” viskiji nastaju miješanjem “single malt” viskija i to nekada s 40 različitih vrsta koje dolaze iz različitih dijelova Škotske.

Sve te različite vrste koje dolaze u destileriju smještenu u Kilmanrocku, pod budnim okom majstora destilera se miješaju kako bi dobili specifične okuse potrebne za različite vrste viskija.

Što označava brojka s godinama na viskiju?

Brojka s godinama označava starost najmlađeg viskija koji se stavlja u tu vrstu. Znači ako imamo viski koji se dobije miješanjem nekoliko vrsta viskija (blended), najmlađi viski ima toliko godina koliko piše na boci, tako da neke vrste mogu biti puno starije, što je u slučaju viskija, uvijek dobro.

Da se vratimo na Johnnie Walkera i njegove boje etiketa. Najčešće se kod nas može kupiti crveni – Red Label, dok neki sretnici mogu reći kako znaju vidjeti i crnog, Black Labela, koji također pripada u cjenovno prihvatljive viskije. Sljedeći viskiji su malo skuplji i mogu se kupiti u više specijaliziranim trgovinama za alkoholna pića, poput zelenog, Green Lablea, zlatnog, Gold Labela i onog najboljeg, plavog, Blue Labela.

Prije nego krenemo na osnove po bojama, vrlo je bitno znati kako jedan jedini majstor destiler Johnnie Walker destilerije Jim Beveridge, voli popiti Red Label, što pokazuje kako nije uvijek najskuplji najbolji, već je to stvar ukusa.

Red Label640px-JW_Red_Label

Ova “osnovna” vrsta Johnnie Walker viskija nastaje miješanjem 35 različitih žitarica i malt viskija. U njega ulaze tamni viskiji s West Coasta i neki blaži viskiji sa škotske istočne obale. Cijena oko 100 kuna.

Black Label

640px-Johnnie_Walker_Black_Label

Nastao miješanjem 40 vrsta viskija, Black drži prvo mjesto što se tiče broja viskija koji su u njemu. Svaki viski prije miješanja je star minimalno 12 godina i ima nešto bolje osobine nego Red. Cijena oko 230 kuna.

Double Black Label

800px-JW_Double_Black

Double Black Label je najnoviji dodatak seriji, sličan je Black Labelu uz ponešto jači okus koji više vuče na samu bačvu. Cijena oko 300 kuna (otprilike).

Green Label

800px-JW_Greens

U Green Labelu se nalaze najbolji maltovi iz svih četiri regiju Škotske, poput premium Linkwooda, Cragganmora, Taliskera i Caol Ila. U njega ulaze viskiji koji su barem 15 godina stari i vrlo se rijetko može kupiti u slobodnoj prodaji, a pogotovo kod nas. Zbog toga cijena pod velikim upitinkom.

Gold Label

640px-Johnnie_Walker_Gold_Label

Petnaest vrsta viskija koji su stari barem 18 godina, i ako je vjerovati stranici od Johnnie Walkera, postoji na tržištu tek nešto više od dvadeset godina. Cijena, opet nepoznata.

Blue Label

800px-JW_Blue_Label

Samo najbolji i najrjeđi viskiji su odabrani da budu u Blue Labelu, pa tako ovaj Johnnie Walker viski nosi titulu najboljeg serijskog viskija. Kako bi nastao, majstor destiler sam odabira svaku vrstu posebno kako bi stvorio okus kakav je bio početkom 19. stoljeća. Godine nisu poznate jer kada se proba, to i onako nije bitno. Cijena? Tu i tamo smo znali naletjeti na Blue Label po duty free shopovima po cijeni od 1500 kuna, ali već dugo nismo tako da je možda došlo da malog porasta cijene.

Uz ove regularne boje, Johnnie Walker također ima i neke sezonske, tj vanserijske okuse koji su obično dosta skuplji od ovih modela, poput King George V Blue Lable, ili Premier koji se prodaje samo u Japanu. Kako ih ima previše, ostat ćemo na ovim koji su ipak nešto bliži nama i za koje postoji mogućnost da ćete ih probati.

Kako se piju, ledom, vodom, ili čisto, to već ovisi o vama.

Johnnie_Walker_King_George_V_1

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close