Hedonizam

Prokletstvo najskupljeg sata na svijetu

Prije nekoliko dana u aukcijskoj kući Sotheby’s prodan je najskuplji sat svih vremena po cijeni od 148 milijuna kuna. Radi se Patek Philippe Supercompilcation satu koji je izrađen po narudžbi i ugledao svjetlo dana 1933. godine. Upravo je ovaj sat bio i dosadašnji rekorder što se tiče cijene budući da je 1999.godine prodan za 11 milijuna dolara.

Supercompilcation je poseban po tome što ima čak 24 mehaničke komplikacije, poput prikaza vremena izlaska i zalaska sunca, karte noćnog neba, godišnja doba, solsticij i ekvinocij i još mnogo toga, ali da krenemo od početka i zašto se smatra kako ovaj sat nosi prokletstvo.

Henry Graves Jr. bio je jedan od najbogatijih ljudi u SAD-u, stječući bogatstvo ulažući u najviše u željeznicu i bankarstvo. Kao i svi bogataši, volio je sakupljati predmete koje si nitko drugi nije mogao priuštiti. Dok je većina sakupljala poštanske markice i novčiće, on je kupovao vikendice, umjetnička dijela, brodove i skupe satove.

1415918357807_wps_13_Henry_Graves_Jr_jpg

Kako je Graves kupovao satove od švicarskog proizvođača Patek Philippea od 1903. godine, neke koji su bili posebno gravirani s obiteljskim grbom, 1925. godine zatražio je nešto posebno. Želio je da mu izrade najkompliciraniji sat na svijetu, s čim više komplikacija. Priča se kako je njegova opsesija tim djelom nastala iz rivalstva s Jamesom Wardom Packardom, još jednim bogatašem s kojim se natjecao u nabavki satova.

Ono što slijedi je 8 godina mukotrpnog rada švicarskih genijalaca kako bi izradili sat koji bi zadovoljio Gravesa. Od tih osam godina, tri godine su potrošene na istraživanje, a ostalih 5 na samu izradu.

Kada je konačno 1933. godine Supercomplication predan u ruke vlasniku, koštao je tada 15 tisuća dolara, što bi sada bilo blizu milijun dolara.

1415918770197_wps_19_A_Sotheby_s_employee_show

Samo sedam mjeseci kasnije, njegov najbolji prijatelj je poginuo, dok je u studenom 1934. godine njegov najmlađi sin umro u automobilskoj nesreći. Kako je već prije izgubio sina, Graves je bio shrvan i uvjeren kako mu je ovaj sat donio nesreću. Čak ga je pokušao baciti u rijeku 1935. godine, ali ga je u tome spriječila njegova kćer, koja je tada preuzela brigu o satu.

Nakon njegove smrti, sat je predan njezinom sinu, Reginaldu “Pete” Fullertonu, koji je ga ubrzo prodao za tadašnjih 200 tisuća dolara, što je oko 900 tisuća kuna.

Tek je 1999. godine prodan novom vlasniku,  milijarderu Qatari Sheikh Saud bin Mohammed Al-Thani. Kako bi se nažalost prokletstvo nastavilo, samo 2 dana prije nedavne aukcije, milijarder iznenadno umire, i ostavlja budućeg anonimnog vlasnika u malom strahu od nastavka.

Nadamo se kako se radilo o pukoj slučajnosti, i da će budući vlasnik dugo uživati u ovom umjetničkom dijelu.

1415918357832_wps_16_Clocks_Graphic_jpg

 

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close