Kulturnjak

Tenkovski asevi Drugog svjetskog rata

Drugi svjetski rat je bio razoran rat iz kojeg su najsposobniji i najsretniji uspjeli izaći bez ogrebotine. Nekima poput tenkista to je bilo vrlo teško jer su uvijek morali biti na prvim crtama napada i obrane i tako su stalno bili pod paljbom. U tim trenucima su se stvarali tenkovski asevi koji su svojim primjerom bili inspiracija svim ostalih suborcima. Na ovoj listi su nalaze tenkovski asevi koji su najviše utjecali na svoje vojske, dok je vrijedno spomenuti i imena poput Otta Cariusa, Johannesa Böltera, Waltera Kniepa koji su također vladali svojim bojištima, imali su više od stotinu uništenih tenkova iza sebe.

>> Najbolji tenkovi Drugog svjetskog rata

General Creighton Abrams

415739693

Lt. Colonel Creighton Abrams je bio najbolji američki tenkovski as u Drugom svjetskom ratu, koji je sudjelovao i u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Rođen je 1914. godine i od 1941. godine služio u 4. oklopnoj diviziji. Vrlo brzo je došao na mjesto zapovjednika 37. tenkovske divizije koja je služila kao osnova Pattonove vojske i sa svojom agresivnošću i snalažljivošu da nedostatke pretvori u prednost pobjeđivao je tenkovskim bitkama s puno jačim njemačkim teškašima. Abrams je najzaslužniji za razbijanje njemačke linije kod Bastognea, ali i ima velike zasluge u bitci za Ardene. Sa svojim M4 Shermanima, zaslužan je za uništavanje oko 50 njemačkih tenkova i do kraja svoje vojne karijere uspjeva dogurati do generala s četiri zvijezdice.

Njemu u čast, 1980.godine američki tenk XM1 dobiva oznaku Abrams, koju i danas ponosno nosi.

General Heinz Guderian

GERguderian4

General Heinz Guderian, poznat kao tvorac oklopnog Blitzkriega, nije toliko poznat po svojoj brojci uništenih tenkova, već po doprinosu na samo tenkovsko ratovanje. Nakon što je objavio svoje radove, među kojima je najpoznatiji Achtung-Panter!, njemačke oklopne snage su se obučavale i borile u skladu s tim. Tijekom rata bio je na različitim pozicijama, od zapovjednika oklopnog korpusa, vojske, glavnog inspektora oklopnih snaga i na kraju načelnika stožera oružanih snaga.

Svoj vojni put započeo je uspješno u napadu na Poljsku i Francusku, dok je nakon akcije Barbarossa, njemačkog napada na Rusiju 1941. godine razriješen dužnosti i prebačen u pričuvu radi optužbe da je naredio povlačenje unatoč drugačijoj zapovijedi. Nakon njemačkog poraza u Staljingradu, vraćen je na dužnost i postaje glavni inspektor oklopnih snaga. Godinu kasnije postaje načelnik stožera oružanih snaga i do tamo ostaje do 28. ožujka 1945. godine, sve dok ga sam Hitler nije smijenio radi svađe nakon neuspjeha generala Bussea.

Nakon rata nije optužen za ratni zločin uz obrazloženje kako su njegove akcije i ponašanje smatrane pravim ponašanjem profesionalnog vojnika.

1st lt. Lavrinenko Dmitriy Fyodorovich

Dmitry_Lavrinenko

Iako se nije vodila neka prava statistika ruskih vojnika za vrijeme Drugog svjetskog rata, jedan tenkist je iskakao iznad svih. Radi se Lavrinenku Dmitriyu Fyodorovichu, koji je u samo dva i pol mjeseca aktivne službe uništio 52 tenka. Umro je 18.12.1941. godine od strane minobacača jer je morao izaći iz svog zapaljenog tenka T-34, te iako se ne može uspoređivati s njemačkim asevima poput Knispela, Wittmanna i Cariusa, Fyodorovichev spada u najveće ruske tenkovske aseve Drugog svjetskog rata. Tek je 1990. godine posthumno proglašen ruskim herojem.

Feldwebel Kurt Knispel

455402

Kurt Knispel je bio najbolji njemački tenkovski as koji je imao najveći broj uništenih tenkova, čak 168, što ga i stavlja prvo mjesto najboljeg tenkista u povijesti. U vojsku se priključio 1940. godine kada se nakon pripravničke službe u automobilskoj industriji odlučio kako je vrijeme da svoj doprinos svojoj državi. Svoju karijeru je započeo kao punjač granata, mitraljezac i na kraju je završio kao zapovjednik. Vježbao se na različitim njemačkim tenkovima, od Panzera I,II,III i IV, te je na Panzeru IV započeo svoju karijeru. Kako je napredovao, tako je dobivao sve veće ovlasti, pa je tako 1943. godine dobio i Tiger I. Krajem rata u ruke je dobio i njemačku mrcinu Tiger II, ali je samo deset dana prije kraja rata smrtno ranjen i pokopan u grob s drugim njemačkim vojnicima. Tek je 2013. godine otkriven njegov grob u Češkom gradu Znojemsko.

Najveću uspjeh mu je uništavanje ruskog T-34 s udaljenosti od 3.000 metara. Za svoje zasluge Knispel je dobio nekoliko velikih medalja, ali nikada nije dobio Viteški križ kao tenkovski as. Razlog tome opisuju kao njegova konfliktna priroda jer se nije slagao s grubim njemačkim odnosom prema zatvorenicima, ali i zato što je svoje zasluge vrlo često puštao drugim zapovjednicima.

Prema nekim izvorima, njegova popularnost nije bila toliko velika u Njemačkoj jer Knispel nije bio član SS-a, već obične njemačke vojske – Wermachta. U svojoj propagandi, nacistička vlast je forsirala Wittmanna kao pravog narodnog heroja i tako je Knispel uvijek završavao malo iza svjetla pozornica.

Bez obzira na to, iako je imao samo 23. godine kada je poginuo, Kurt Knispel ostaje tenkovski as Drugog svjetskog rata s najviše uništenih tenkova.

Hauptsturmführer Michael Wittmann

maxresdefault

Michael Wittmann zvan “Crni barun” je vjerojatno najpoznatiji tenkovski as Drugog svjetskog rata. Poznat je po svojoj besprijekornoj taktici o kojoj su pisane knjige, romani, itd. Samo dio njegovog ratnog puta uključuje razaranje 138 tenkova, 132 anti-tenkova i ogromni broj drugih vozila i pješaka. Kultni status donijela mu je akcija kod Villers-Bocagea 13.6.1944. godine kada je u razmaku od 15 minuta uništio 14 savezničkih tenkova, 15 prijevoznih vozila i 2 anti-tenkova. Naravno, koristio se već opjevanim modelom tenka Tigerom I.

Sam Wittmann bio je dio elitnih nacističkih postrojbi SS i zbog toga je dobivao svu pažnju propagandnih novina. Ratni put mu je započeo napadom na Poljsku, te je do kraja rata prošao sva bojišta. Umro je 8.8.1944. godine za vrijeme protunapada na britanske i kanadske snage koje su osvojile vrlo važni brežuljak blizu gradića Saint-Aignan-de-Cramesnil. Protutenkovsko zrno pogodilo je Wittmannov tenk, probilo oklop i zapalilo njihovu municiju, što je dovelo do zapaljenja tenka i pogibije svih koji su bili u tenku.

Tek 1983. godine Njemačka je uspjela uz pomoć veterana otkriti mjesto njegovog groba, te je pokopan na njemačkom ratnom groblju u La Cambe u Francuskoj. Za vrijeme života primio je sva najveća odlikovanja njemačke vojske.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close