Kulturnjak

Snajperske puške Drugog svjetskog rata

Kako smo već pisali o najboljih snajperistima svih vremena, a među kojima su i vojnici Drugog svjetskog rata, vrijeme je da i predstavimo snajperske puške koje su koristili. Kako je svaka država imala svoju ratnu propagandu, svatko je dizao svoje snajperiste i puške u nebesa, ali stoji kako su se samo određeni modeli mogli nazivati pravim snajperskim puškama. Saznajte koje su to najpoznatije snajperske puške Drugog svjetskog rata.

>> Najbolji snajperisti svih vremena

Ruski Mosin-Nagant Model 1891/30 

snajper-ww2-004

Ruski Mosin-Nagant M91/30 počeo se koristiti kao snajper 1932. godine i postao je standardno naoružanje Crvene armije. Zbog velike propagande koju je provodila ruska vlast, Mosin-Nagant je možda i najpoznatija puška Drugog svjetskog rata. Taj snajper je koristio najpoznatiji ruski snajperist Vasily Zaytsev (242 pogotka), koji se pogotovo proslavio u obrani Staljingrada. Zanimljivo je kako je Mosin-Naganta koristio i najbolji snajperist svih vremena Simo Hayha (505 pogotka), ubijajući Ruse ruskom puškom. Mosin-Nagant je nadomješten polu-automatskim SVT-40.

Britanski Lee-Enfield Rifle No.4

snajper-ww2-005

“Royal Small Arms Factory” u blizini Enfielda odabrala je model broj 4 za svojeg predstavnika nakon što se pokazala kao najbolja puška za montiranje optike. Ovaj snajper je poznat po tome što ima najveći magazin za metke naspram ostalih snajperskih pušaka, te mu je jedini slična Njemačka puška Gewehr 43.

Njemački Mauser 98k

snajper-ww2-003

Snajperska inačica poznatog Mausera 98k (Kar 98) dograđena je Carl Zeiss 4x i 6x optikom. Zbog naširoko poznate proizvodnje kvalitetne optike, nijemci su imali snajperske puške koje su bile precizne do skoro 950 metara. Budući da u osnovi 98k puške nisu proizvedene u namjeri da se na njih montira optika, oružari su morali dodatno modificirati puške. U Njemačkoj se vojsci još koristio snajper koji se dobio montiranjem optike na Gewehra 43, ali u vrlo malim količinama naspram Mausera.

Američki Springfield M1903A3

snajper-ww2-001

Američki snajper Springfield M1903 nastao je 1903. godine nakon što je vojska odlučila umiroviti neke stare modele poput Springfielda 1892-99, M1895 Lee Navy, M1885 i Springfield 1873. Iako u početku ova puška nije imala optiku, ulaskom u Drugi svjetski rat Springfield M1903 postaje pravi snajper budući da je se američka vojska odlučila kako će kao pušku koristiti M1 Garand. Sama puška je bila inspirirana Mauserom 98k i koristila je sličan vijak za ubacivanje metka u cijev.

Springfield M1903A3 koristio se još i u Korejskom ratu, dok se u Vijetnamu koristio samo u slučaju velike nestašice.

snajper-ww2-007

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close