Birtija

Najveći tenkovi Drugog svjetskog rata

Kako bi shvatili koliko su zapravo vojske bile nespremne za Drugi svjetski rat, dovoljno je usporediti početak rata i male “tenkiće” sa slabim oklopom i zvijeri koje se izlazile iz tvornica krajem rata. Kada pogledamo kako su oslonac Njemačke invazije na Poljsku bili Panzer II tenkovi s 20 mm topom i težine od jedva 9 tona, a samo 4 godine kasnije u pripremi su bili Tiger II tenkovi od 70 tona i 88 mm topom, vrlo nam je jasno kako se užurbano radilo na većoj mašineriji koja bi se dobila prednost na bojištima. Tiger II je bio prava pošast na bojnom polju, ali vrijeme je da vidimo što bi izašlo iz tvornica u slučaju da je rat potrajao još nekoliko godina.

SAD

Iako je Sherman M4 bio najpoznatiji američki tenk Drugog svjetskog rata, bio je skoro nemoćan protiv njemačkih uzdanica Panthera, Tigera I i II. Na sreću, Amerikanci su samo 1942 i 1943. godine proizveli 53 tisuća tenkova, što je dosta više od 15 tisuća Panthera i Tigera koji su proizvedeni tijekom cijelog rata s Njemačke strane. Ipak, Sherman sa svojih 30 tona nije najveći tenk na kojem su Amerikanci radili za vrijeme rata. najveci tenkovi-003

M6 tenk je trebao biti dostojan protivnik Tigeru II, ako bi se rat produžio. Ova 8.2 metra duga i 57 tona teška mrcina nosila bi posadu od 5 vojnika i imala bi dva topa, 76 mm i 37 mm. Nažalost, samo 40 primjeraka je izrađeno i služili su za prodaju ratnih obveznica na način da su paradirali gradovima i gazili automobile.

najveci tenkovi-007

T-28 je nastao 1946. godine i prvobitna namjena im je bilo razbijanje njemačkih obrambenih pozicija u slučaju nastavka rata. Nakon što je Njemačka pala, pripremali su proizvodnju T-28 za napad na Japan u Operaciji Downfall. Ovaj tenk imao je 105 mm top, 11 metara dužine i težinu od skoro 100 tona. Zbog svoje ogromne težine maksimalna brzina bila je oko 13 kilometra na sat uz domet od 30 kilometara. Samo dva primjerka su proizvedena, ali niti jedan za vrijeme trajanja rata.

[divider]

Velika Britanija

najveci tenkovi-008

Britanija je planirala i svoje super tenkove i to u obliku TOG1 i TOG2 koji su imalo oko 80 tona. TOG2 je proizveden u samo jednom primjerku 1941. godine, uz ubacivanje kupole Challengera na puno veću bazu. TOG2 je malo manji od T-28, imao je 76 mm top i mogao je postići brzinu od 15 kilometara na sat. Zbog velike cijene proizvodnje, ovaj model nikad nije doživio prve linije i jedini primjerak je trenutno u muzeju tenkova u engleskom Bovingtonu.

[divider]

Francuska

najveci tenkovi-002

Francuska je pregažena od Njemačke prije nego su uspjeli izbaciti svojeg 140 tonskog FCM F1 u proizvodnju. Da se uspio proizvesti, FCM F1 bi lagano mogao biti najveći tenk koji je pohodio bojište. S ovim tenkom koji je imao dvostruku kupolu upravljalo je 9 ljudi. Glavna kupola imala je 90 mm top, dok je manja kupola imala 6 mitraljeza i top od 47 mm. Ovaj tenk nije trebao služiti za tenkovske bitke, već su francuski generali trebali teško naoružanje za obrambene pozicije. Jedini proizvedeni tenk bio je od drveta za pokazivanje.

[divider]

Njemačka

najveci tenkovi-004

Najveći tenk Drugog svjetskog rata bio je Panzer VIII, kojeg su nazvali Maus (miš). Bio je težak 180 tona i trebao je okrenuti rat, ali je zbog ruske ofenzive izrađen samo jedan primjerak, prototip. Imao je dva teška topa, jedan od 128 mm i drugi od 75 mm. Zbog velike težine Maus nije mogao prolaziti po mostovima, pa je pripremljen za prolazak po dnu rijeke, vodonepropusan i s disalicom.

najveci tenkovi-006

Čak ni Maus nije bio ništa prema Landkreuzeru L1000 kojeg su 1942. godine dizajnirali u Kruppu. Imena Ratte (štakor), ovaj tenk trebao je biti oko 30 metara dug, težak oko 1000 tona i visok kao četverokatnica. Ratteom je trebalo upravljati 40 osoba dok bi naoružanje činila dva topa od 280 mm i topom od 128 mm. Uz ovo naoružanje na ovom tenku bilo bi i 8 protu-zrakoplovnih gnijezda za zaštitu od zrakoplova. S 8 dizel motora, Ratte je trebao postizati brzinu od 40 km/h i imati domet 200 kilometara.

najveci tenkovi-005

L1500 ili Monster, trebao je imati 1700 tona i oko 45 metara. Posada je trebala sačinjavati 100 vojnika, koji bi upravljali 800 mm velikom topom koji bi ispucavao 7 tona teške granate na daljinu od 30 kilometara. Za manje mete trebao je imati dva 150 mm topa i arsenal protu-zrakoplovnih gnijezda.

Na sreću, ministar naoružanja Albert Speer nije vidio smisao izgradnje Landkreuzera, pa je cijelo projekt odbačen.

[divider]

Rusija

najveci tenkovi-001

Kao ruska uzdanica za najvećeg tenka Drugog svjetskog rata navodi se KV-IV Behemoth, teški “tenk” koji je svjetlo dana vidio 1941. godine i postavljen u obranu Moskve. Prvi prototip je nažalost neslavno završio jer je zadnji top pogodio kupolu ispred sebe i potpuno uništio tenka. Drugi primjerak završen je 1942. godine i odvezen na Lenjingradsku frontu. Ovaj model imao je pokazatelj koji je pokazao ako je kupola ispred smetala, ali je i ovaj primjerak loše završio jer je zapeo u jarku i zapalio se. Treći primjerak je također poslan u Lenjingrad i čak je uspio pogoditi tri njemačka zrakoplova. Na nesreću, ovaj tenk se prepolovio jer su sva tri topa istovremena ispalila hitac što je dovelo do pucanja trupa.

Zbog ovih grešaka, Staljin je raspustio KV-IV ekipu i sve poslao u sibirske gulage.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close