Kulturnjak

Filmovi koji su bolji od knjiga po kojima su rađeni

Sigurno vam već na uha idu priče kako je knjiga bolja od filma kojeg ste upravo pogledali. Na sreću, postoje filmovi koji su bolji od knjiga jer je redatelj uspio prenijeti atmosferu bolje nego smo si mi mogli zamisliti čitajući je. Ne samo to, već su neki dodaci uspjeli povezati dijelove koji su u knjizi ostali nedorečeni.

Vrijeme je da saznamo koji su to filmovi bolji od knjiga po kojima su rađeni.

1. Kum

knjige-film-012

Pisac Mario Puzo pomagao je redatelju Francisu Ford Coppoli da ekranizira njegovu knjigu “Kum” i stvoren je jedan od najboljih filmova svih vremena. Ekranizacija je više fokusirana na glavne likove iz knjige, dok se u knjizi više pažnje daje i sporednim likovima. Iako je knjiga blizu savršenstva, u filmu se ipak pojavljuju glumci poput Marlona Branda, James Caana, ali i mladog Al Pacina, koji pa utjelovljuju likove koje nismo ni mogli zamisliti čitajući knjigu.

2. Truplo ( Stand by Me)

knjige-film-011

Rob Reiner uspio je prebaciti najbolje elemente iz Stephen Kingove knjige “Truplo” i stvorio jedan od najboljih tinejdžerskih filmova svih vremena. King je i sam priznao kako je ovo prvo uspješno prebacivanje na film bilo kojeg njegovog dijela, a bilo ih je puno.

3. Psiho

knjige-film-010

Dok je Normanu Batesu posvećeno puno više prostora i detalja u Robert Blochovoj knjizi, filmska ekranizacija ima odlične scene koje je vrlo teško izbaciti iz glave. Pogotovo kad znamo da je redatelj Alfred Hitchcock.

4. L.A. Povjerljivo

knjige-film-009

Knjiga James Ellroya spada nedvojbeno u sam vrh američkih krimi knjiga, ali je redatelj Curtis Hanson uspio nadmašiti čak i to. Film obiluje bogatom atmosferom iz vremena pedesetih godina, plus glumačkom ekipom koja bi svaki film podigla za ljestvicu više.

5. Forrest Gump

knjige-film-008

Čitajući knjigu Winstona Grooma “Forrest Gump”, prvo što nam je palo na pamet je bilo podići spomenik redatelju filma. U filmu lik Forresta je puno nježnija i draža osoba nego u knjizi i ne biste vjerovali, ono što je preživio u filmu je samo 40% toga što mu se događalo u knjizi. U jednom dijelu Forrest odleti u svemir, kapsula mu pada na Novu Gvineju gdje ga ljudožderi žele pojesti. Zamislite koliko bi ljudi izašlo iz kina da je vidjelo tu scenu.

6. Ralje

knjige-film-007

Redatelj Steven Spielberg uzeo je radnju iz knjige Petera Benchleya i izbacio ljubavni priču. Ono što je dobio jest klasik bez kojeg ne bi postojao strah od “ajkula”.

7. Nema zemlje za starce

knjige-film-006

Dok se knjige Cormaca McCarthya čitaju u jednom dahu, film kojeg su ekranizirali braća Coen je još veće remek djelo. Izbačeni su neki dijelovi i ubačen je glumac Javier Bardem. Dovoljno.

8. Kad jaganjci utihnu

knjige-film-005

Nema dvojbe da su knjige Thomasa Harrisa umjetnost za sebe, ali Anthony Hopkins je odglumio tako dobro da se u ponovnom čitanju knjige sve čita s još većim guštom. I ne samo ta knjiga, već i sve ostale u kojima se pojavljuje Hannibal Lecter.

9. Klub boraca

knjige-film-004

David Fincher je uzeo satiričnu priču Chucka Palaunicka o komercijaliziranom društvu i stvorio filmčinu u kojoj Edward Norton i Brad Pitt mlate pripadnike zlatne mladeži. Iako vam sigurno neće biti žao ako i pročitate knjigu.

10. Blade Runner

knjige-film-003

Ridley Scott uzima priču Philipa K. Dicka o lovcu na glave koji lovi šest androida i pretvara ju u jedan od najboljih znanstveno fantastičnih filmova svih vremena.

11. Jurski park

knjige-film-002

Iako zabavne, knjige Michaela Crichtona znaju biti malo tvrde što se tiče tehnologije i prikaza. Steven Spielberg na sreću nije imao problem s tim i stvara jedan od najznačajnijih filmova svih vremena.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close