Kulturnjak

Kako je Arthur Guinness potpisao ugovor na 9000 godina za pivovaru za samo….

Arthur Guinness je rođen 28.09. davne 1975. godine u obitelji pivara na imanju Arthur Price. Njegov otac Richard je bio pomoćnik nadbiskupu od Cashela, Arthuru Priceu, te je za njega i njegove radnike kuhao pivu.

Budući da si je mladi Arthur bio dobar s nadbiskupom, kada je on umro, 1752., ostavio je 100 funti ocu, ali i njemu. To je u ono vrijeme bio veliki novac, kao 4 godišnje plaće. I tu kreće početak Guinnessa.

Kako je učio od oca zanat pivarstva i radio u pubu koji je bio u vlasništvu njegove maćehe, tri godine nakon smrti nadbiskupa, iznajmio je mini pivovaru u Leixlipu. Kako mu je super išlo, odlučio je prebaciti pivovaru u Dublin. Pronašao je staru pivovaru imena St. James’s Gate Brewery. Sama pivovara je imala sve što mu je bilo potrebno – 4 jutra, mlin, skladište, 2 sušare za slad, staju za konje…

Vlasnik objekta tražio je 100 funti kao predujam i 45 funti kao najamninu. Zadnjeg dana 1759. godine, Arthur Guinness se dogovorio s vlasnikom kako će najam trajati 9000 godina po istoj cijeni. I dan danas, najam cijelog prostora pivovare Guinness se plaća 45 funti.

Ugovor o najmu

Zašto? Budući da je tada prevladavao viski, pa gin i neki drugi alkoholni napitici, nije se očekivao veliki bum s pivom. Arthur Guinness je smatrao da svatko ima pravo na fino piće, te da loši ginovi uništavaju živote, te je stvorio black porter, tj. Guinness Stout.

Povijest tu ne staje jer je već 1838. Guinness bio najveća pivovara u Irskoj, a 1914. najveća pivovara na svijetu.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close