Birtija

5 načina na koje whiskey povoljno utječe na zdravlje

Iskreno se nadamo da neće biti puno onih koji su već iz naslova izvukli određene zaključke, odlučili preskočiti ostatak teksta, te danas planiranih desetak piva odlučili zamijeniti bocom viskija, pošteno se razvaliti i na taj način učinili nešto dobrog za svoje zdravlje. Da, iako vjerujemo da postoje i  takvi, većina vas koji ste kliknuli na link zasigurno zna da u ničemu nije dobro pretjerivati, a pogotovo u jakim alkoholnim pićima. Viski je pravo muško piće, piće u kojem se uživa u malim količinima, a ako se toga držite, određena istraživanja govore o tome da umjereno ispijanje viskija može povoljno utjecati na vaše zdravlje. Danas vam donosimo 5 benefita “vatrene vode” za koje ćete žaliti što ih niste znali ranije.

1. Povoljno utječe na zdravlje srca

Vjerovali ili ne, studija poznatog sveučilišta Harvard dovela je znanstvenike do zaključka da umjereno ispijanje viskija smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Navodni uzrok tome su antioksidansi koji smanjuju mogućnost srčanog i moždanog udara, kao i ostalih bolesti krvnih žila. Bilo u tome istine ili ne, nas se ne mora nagovarati, s vremena na vrijeme definitivno ne škodi popiti poneki, tek onako iz preventive.

2. Može smanjiti rizik pojave raka

Iako su mišljenja oprečna, neki izvori tvrde da antioksidansi koji se nalaze u viskiju mogu imati povoljan utjecaj na spriječavanje pojave raka. I dok je povoljan utjecaj antioksidansa iz crvenog vina na zdravlje opće poznat, ti isti izvori tvrde da single malt viskiji sadrže čak i veće količine elaginske kiseline, prirodnog antioksidansa koji spriječava formiranje kancerogenih spojeva u tijelu.

3. Povoljno utječe na zdravlje mozga

Znanstvena studija provedena još 2003. godine, dovela je do zaključka da umjerena konzumacija viskija smanjuje rizik od pojave demencije i alzhajmerove bolesti. Tijekom studije, znanstvenici su došli do zaključka da osobe koje su konzumirale 1 do 6 pića tjedno postoji gotovo 50% manja šansa pojave demencije, nego kod onih koji ne konzumiraju ništa ili osoba koje su konzumirale 7 do 13 pića tjedno.

4. Povoljno utječe na probavu

Za one koji to do sad još nisu znali, viski je odličan “dižestiv”, što u prijevodu znači za pomaže prilikom probave hrane. Da, visoka koncentracija alkohola u viskiju potiče lučenje pepsina u želucu, enzima koji razlaže proteine u peptide. Ako vas zanima nešto više o tome, ipak se obratite nekom stručnijem, mi ćemo uskoro na gablec, a nakon njega nam ne gine jedan Jameson.

5. Odličan je u borbi protiv stresa

Znamo da će se mnogi složiti da čašica ili dvije mogu biti jako opuštajuće nakon napornog radnog dana u uredu. Da, do tog zaključka nije teško doći čak ni bez studija ili znanstvenih istraživanja. No, baš neke od njih govore da povremeno uživanje u viskiju smanjuju tjeskobu, stres, smiruje živce i opušta tijelo. Bilo kako bilo, mi ćemo definitvno popiti jedan preventivno, škoditi nam sigurno neće.

Tags
Back to top button
Close