Kamasutra

10 zanimljivih činjenica o kondomima

Iako se izreka “guma glavu čuva” ne odnosi direktno na njih, za kondome bismo je definitivno mogli koristiti. Svake godine diljem svijeta proda ih se preko pet milijardi, a kako svi volimo seks, proizvođači zadovoljno trljaju ruke jer će se taj trend samo nastaviti. Može ih se kupiti u raznim veličinama, bojama, mirisisma i okusima, a po želji možete birati i materijal iz kojeg su proizvedeni. No, iako nas velika većina koristi ove gumene “prijatelje”, mnogi ne znaju zanimljive činjenice o kondomima koje vam donosimo u nastavku teksta.

Čudni Egipatski crteži

Iako se arheolozi i povjesničari ne mogu složiti oko toga, pronađeni su hijeroglifi koji datiraju još iz starog Egipta na kojima se uz crteže muškaraca nalaze i stvari koje neodoljivo podsjećaju na današnje kondome. Najstariji crteži za koje je potvrđeno da prikazuju neku vrstu kondoma pronađeni su na stijenama u francuskoj špilji “Les Combarelles“, a procjenjuje se da su stari 12-15.000 godina.

Prva poznata upotreba

Koliko je poznato, zaštitne “prevlake” koje su se koristile u svrhu kao i kondomi danas, upotrebljavale su se od ranog šesnaestog stoljeća, a proizvodile su se od životinjskih mjehura ili crijeva, dok su se u Kini proizvodile od nauljenog svilnatog papira. U Japanu kao zemlji koja nas često iznenađuje seksualnim životom svojih žitelja, tijekom šesnaestog stoljeća su bili malo radikalniji, pa su se u tu svrhu upotrebljavali rogovi životinja.

Upotreba kondoma prilikom ratovanja

Tijekom drugog svjetskog rata, vojnici su često upotrebljavali kondome kako bi zaštili cijevi pušaka od soli prilikom misija koje su zahtjevale plivanje u moru, a često su upotrebljavani i u situacijama kada je pijesak mogao uzrokovati kvar puške. Ako se sjećate filma J.I. Jane, možda vam je u pamćenju ostala scena u kojoj Demi Moore koristi kondom kako bi zaštitila pušku od vlage.

Moderni kondomi

Charles Goodyear je 1839. godine otkrio način prerađivanja prirodne gume. Taj proces je patentirao 1844. godine, a pokazalo se da guma ima svoje prednosti kod proizvodnje kondoma. Tako su prvi gumeni kondomi proizvedeni 1855. godine, a bili su debeli kao zračnica bicikla. U Engleskoj i Americi, često su se upotrebljavali kondomi koji su prekrivali samo glavić muškog spolnog organa.

hi-condoms

Tko ih kupuje

Statistika pokazuje da su 70% kupaca kondoma muškarci, a prosječan korisnik kondoma star je između 18 i 24 godine. No, nije zanemariv ni postotak od 30% žena koje žele uvijek biti spremne na situacije koje će zahtijevati upotrebu ovih gumenih stvarčica.

Najveći korisnici

Ne iznenađuje podatak da su najveći korisnici kondoma Amerikanci. Svake godine u Americi se proda 618 milijuna kondoma, što znači da ih se svakog dana proda gotovo 1,7 milijuna. CDC, Američka “agencija za kontrolu i prevenciju bolesti” ide toliko daleko da svojim sugrađanima koji se spremaju na Zimske olimpijske igre u Sochi, na svojim internet stranicama savjetuje da prilikom seksa koriste kondome od lateksa.

Oblik i tekstura

Što se tiče oblika i teksture kondoma, svaka država ima svoje favorite među kondomima. Amerikanci preferiraju obične kondome, dok Europljani više kupuju kondome različitih boja koji se nalaze u dizajnom privlačnijim pakiranjima. S druge strane, Brazilci preferiraju kondome koji imaju okus peperminta ili spearminta.

Vrijeme kondoma

Veljača je u Americi proglašena nacionalnim mjesecom kondoma, dok se kod nas taj mjesec ne obilježava. Razne organizacije u Hrvatskoj dijele kondome tijekom 1. prosinca kako bi se obilježio Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a.

Materijali

Tijekom duge povijesti, kondomi su se izrađivali od raznih materijala poput životinjskih iznutrica, riblje kože, svile ili tanke kože životinja. No, većina modernih kondoma proizvodi se od lateksa, a onima koji su alergični na lateks, dostupni su kondomi napravljeni od poliuretana ili sintetičkog poliizoprena.

Tags
Back to top button
Close