Fitness i zdravljeLifestyle

Jedna čaša crnog vina jednaka je satu vježbanja u teretani?

Novogodišnja odluka, čaša vina na dan. Zašto? Zato što su nas dragi nam znanstvenici obradovali kada su pokazali kako je ispijanje jedne čaše crnog vina na dan jednako vježbanju 1 sat u teretani. Idemo od početka…

Omiljeni znanstvenici iz Sveučilišta Alberta iz Kanade, istraživali su utjecaj crnog vina na zdravlje, pogotovo resveratrola. Ta tvar koja je nalazi u crnom vinu i štiti grožđe od plijesni, ubraja se u jake antioksidanse, a ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje: sprečava kljenut srčanog mišića, usporava grušanje krvi, sprečava tvorbu nakupina na mozgu i krvnim žilama i mnoge druge.

Kako svi radi raznih razloga ne mogu vježbati, otkriveno je kako je resveratrol idealan za njih budući da utječe na fizičku karakteristike, kardiovaskularni sustav i snagu mišića jednako kao što utječe i vježbanje.

Osim što crno vina učinak koji smo opisali, smanjuje rizik od raka, demencije, usporava starenje i regulira šećer u krvi.

I sad povratak u stvarnost. To istraživanje nije pokazalo da odmah trebate prestati vježbati i skočiti po bocu autohtonog Bordeauxa, jer količina resveratrola u vinu nije dovoljna da nadomjesti dobre stvari koje nam donosi vježbanje. On samo pomaže kako bi vaše vježbanje bilo bolje, korisnije za vaše tijelo. Osim u vinu, resveratrol se nalazi i u borovnicama, maslacu od kikirikija, crvenom grejpu i crnoj čokoladi.

Nije bez razloga što su Francuzi tako zdravi i vitki (mršaviji od nas su sigurno), budući da je njima čaša crnog vina na dan opća kultura, dok se je kod nas utemeljeno pravilo rakijica uz kavu, gemišt do podneva, piva do spavanja.

Živjeli!

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close