Lifestyle

Alkohol ili trava? Znanstvenici konačno odgovorili što je štetnije za vaš mozak

Vječna debata, alkohol ili trava, konačno je došla do svog završetka budući da su znanstvenici odgovorili na to pitanje.

I pobjednik u utrci je – ta da! Trava!

Na istraživanju je sudjelovalo više od 1000 sudionika različitih godina i naravno, različitih magnetskih snimaka glave. Naravno, to je važno zato što se gledala bijela i siva tvar u mozgu. Siva tvar uključuje upravljanje ćelijama u tijelu koje omogućavaju funkcioniranje, dok bijela tvar omogućava komunikaciju. Greška u bilo kojem dijelu je znak da nešto nije u redu s vama.

Istraživanje je pokazalo kako trava (marihuana) i proizvodi na bazi kanabisa ne ostavljaju trajne posljedice na mozak. Alkohol, na drugu stranu, značajno utječe na smanjenje sive tvari i svojstva bijele tvari, pogotovo kod starijih osoba koje i ovako imaju problem s tim.

Ovdje nije riječ o tome da sada morate krenuti konzumirati kanabis, jer znanstvenici napominju kako je ovdje bilo samo riječ o usporedbi alkohola i trave. Tvrde kako se još uvijek premalo zna o učincima trave i štetnom ili korisnom djelovanju, ali barem imate odgovor na vječno pitanje.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close