Brzina

Ameri pucaju visoko – predstavili Aria FXE, superautomobil koji bi trebao potući konkurenciju iz Ferrarija, Lamborghinija i McLarena

Možda su do prije koju godinu ovakve najave zvučale pretenciozno kad su izašle iz usta američkih proizvođača superautomobila, no, to više definitivno nije tako. Iako je filozofija “muscle” automobila još itekako popularna, to više nisu automobili koji su brzi samo do prvog zavoja, a neki od Američkih predstavnika drže visoka mjesta s respektabilnim vremenima na poznatom “Zelenom paklu”, kultnoj stazi na kojoj svaki proizvođač automobila koji drži do sebe jednostavno mora provjeriti što je njegova kreacija sposobna učiniti. Zato se više ni ne čudimo kad čujemo najave poput onih iz Aria Grupe, čiji je predsjednik najavio FXE, superautomobil za kojeg smatraju da će biti sposoban u najmanju ruku konkurirati gore spomenutim Europskim konkurentima.

Kad pogledamo brojke, u idealnom slučaju, to bi stvarno moglo biti tako, jer FXE će pogoniti 6,2 litreni V8 koji uz pomoć kompresora istiskuje respektabilnih 720 konja, no, to nije sve, jer iz Aria Grupe, napominju da će top model biti “hibridni trkać”, pa će se uz benzinski motor tu naći i dva elektro motora koja snagu podižu na suludih 1150 konjskih snaga. To bi trebalo biti dovoljno za 3,1 sekundu do stotke i maksimalnih 340 km/h. Sasvim dovoljno da se Europskoj konkurenciji utjera nešto straha u kosti. No, ipak ostaje da vidimo da li će do ovog ostvarenja na kraju i doći, jer u Aria Grupi najavljuju prvi primjerak FXE-a tek u 2018. godini, dok bi produkcijski model trebao zaživjeti 2019. Puno je to vremena kad je u pitanju industrija superautomobila, jer konkurencija ne spava.

Tags
Back to top button
Close