Tech

Macho.hr sat tjedna: Breitling Emergency II

Ako ste jedan od onih koji su uvijek u pokretu, koji vole istraživati i najzabačenije kutke planete Zemlje ili vas posao može dovesti u situacije iz kojih bi se teško izvukli bez nečije pomoći, onda je ovo sat koji definitivno morate imati. Nedavno predstavljeni Breitling Emergency II, nasljednik je popularne serije satova iz Breitlinga koji su do sada spasili mnoge živote avanturista, istraživača, pilota i mnogih drugih kojima je zatrebala pomoć i u najudaljenijim kutovima planete Zemlje. Prvi komercijalno dostupan Breitling Emergency predstavljen je davne 1995. godine, a od tada je prodano čak 40.000 primjeraka ovog sata. No, dok je prva serija satova odašiljala signal na 121,5 MHz, koji je u idealnim uvjetima mogao biti primijećen s udaljenosti nešto veće od 165 kilometara, nova serija donosi još jednu novost koja ovaj sat čini još korisnijim i poželjnijim svima onima koji bi se mogli “izgubiti”.

[AdSense-A]

Breitling Emergency II je prvi sat s ugrađenim osobnim lokatorom koji odašilje signal na dvije frekvencije, što znači da je uklonjena “boljka” ranijeg modela gdje su vaši spasioci morali biti na udaljenosti manjoj od 165 kilometara da bi uhvatili signal sata. Emergency II sada osim analognog signala odašilje i digitalni na frekvenciji od 406 MHz, što je frekvencija na kojoj radi mreža satelita internacionalnog Cospas-Sarsat sustava koji je od 1985. godine spasio više od 26 000 života. No, kako mnogi spasilački sustavi još uvijek koriste analognu frekvenciju, u slučaju potrebe odašilje se i signal na 121,5 MHz koji je još uvijek vrlo koristan za određivanje lokacije u trenutcima prije samog vizualnog kontakta s izgubljenim ili unesrećenim. Da bi aktivirali signal potrebno je samo odšarafiti gumbić s desne strane sata i izvući antenu kako bi sat počeo javljati da se nalazite u opasnosti.

breitling-emergency-ii-gear-patrol-breakdown-full

Kako je u ovaj sat bilo potrebno “ugurati” solidnu količinu elektronike, pa čak i dodatnu bateriju koja služi samo za napajanje odašiljača, ovdje se radi o priličnoj velikoj “hrgi” koja sigurno neće proći nezapaženo na vašoj ruci. Kućište sata je napravljeno od titana, a sat teži čak 140 grama i to bez remena. Oni koji misle da bi im ovakav sat mogao jednog dana koristiti, morat će se pomiriti s činjenicom da je za njega potrebno izdvojiti 17.000 dolara u slučaju da ga žele s gumenim remenom, dok se ta cifra penje na 18.700 dolara ako Breitling Emergency II želite s metalnim remenom, no to je sitnica u slučaju da ćete se jednom naći u situaciji u kojoj će vam funkcije ovog sata biti od koristi.

10-breitling-emergency

7-breitling-emergency

[AdSense-A]

Tags
Back to top button
Close