Brzina

Bugatti Chiron: pogledajte kako i gdje nastaje najbrži automobil današnjice

Uopće ne sumnjamo da će nas zbog naslova razapeti dežurni internet policajci i tvrditi da Chiron nije najbrži automobil današnjice, jer za to nema baš nikakvih dokaza i u vezi toga biti potpuno u pravu, no, iskreno, baš nam je svejedno ako kojim slučajem do toga dođe. Razlog takvom naslovu je to što uopće ne sumnjamo da će već prvi testovi pokazati da naljednik legendarnog Veyrona zaslužuje baš to, tron najbržeg automobila današnjice. No, danas se nećemo baviti tehničkim karakteristikama, već uživati u pojednim etapama tijekom kojih se čak 1800 dijelova sklapa u cijelinu kako bi nastalo tehnološko čudo iz Bugattija vrijedno nevjerojatnih 2,4 milijuna eura.

[AdSense-A]

Naravno, kako i priliči superautomobilima današnjice, Chiron nastaje u kompleksu koji više liči na laboratorij nego na tvornicu. Dom Chirona mali je francuski gradić Molsheim, koji je i sjedište tvrtke Bugatti, gdje se unutar kompleksa dizajniranog u obliku loga kompanije nalazi 12 postolja koje su postaje za određeni dio procesa nastanka jednog od najsnažnijih automobila današnjice.

Kad se monocoque šasija sastavi sa stražnjim dijelom u kojem se nalazi masivni W16 motor, uliju tekućine i montiraju kotači, Chiron se premješta na posebno razvijen stol za mjerenje snage na kotačima jer dosadašnji koji je korišten za mjerenje snage kod Bugatti Veyrona nije mogao podnijeti dodatna naprezanja koja dolaze uz povećanje snage na čak 1500 konjskih snaga. Kad se inženjeri uvjere da su zadovoljeni i najstroži standardi, tada je automobil spreman za instalaciju prekrasne unutrašnjosti i prvu testnu vožnju.

Prije dostave, svaki proizvedeni primjerak prolazi kozmetičku pripremu u trajanju od dva dana, nakon čega se seli u svjetlosni tunel gdje prolazi rigoroznu inspekciju svakog i najmanjeg dijela u trajanju od 6 sati. Ako prođe tu inspekciju, kao posljednja postaja prije nego se ključ preda novom vlasniku je tim šefova tvrtke Bugatti koji daju posljednje odobrenje. Spomenimo samo da proces proizvodnje samo jednog primjerka Chirona traje punih dva mjeseca, a to je zasigurno jedan od razloga zbog kojih si ovakvu ekskluzivu može priuštiti tek manji broj dobro potkoženih. Nama ostaje da se divimo tehnološkom čudu iz Bugattijeve tvornice snova.

[AdSense-A]

Tags
Back to top button
Close