KulturnjakPovijest

Speyer – najstarija neotvorena boca vina na svijetu

Ljubav između čovjeka i vina postoji od prvih zapisa, no vjerojatno je bila i prije nego što se zapisala. Arheolozi nisu potpuno sigurno kada je vino otkriveno, ali se nagađa kako su prvi ljudi sakupljali bobice te ih pohranjivali radi boljeg okusa. S vremenom, na dnu posude je krenula fermentacija te je ta tekućina odgovarala više od samih bobica.

[AdSense-A]

Ova teorija o počecima mogla bi staviti vino u vrijeme od 10,000 do 8,000 godina prije Krista. Prema podacima, najstariji podaci potječu iz Gruzije i vremena oko 6,000 godina prije Krista, Irana 7,000 godina prije Krista te Grčke i Armenije 4,500 godina prije Krista.

Nije tajna da se starije boce vina jako cijene, ali ovoga puta ćemo skočiti u prošlost i rimsku grobnicu blizu okruga Speyer u Njemačkoj u kojoj je pronađena najstarija boca vina na svijetu.

Pronađena je 1867. godine i dan danas je plijeni pažnju. Smatra se kako je iz vremena 325 – 359. godine te je pronađena u grobnici rimskog plemića. Boca vina se nalazi u povijesnom muzeju u Speyeru.

Boca ima 1,5 litre i u obliku je amfore s ručkama koje izgledaju kao delfini. Nastanak ovog vina je misterija, ali se smatra kako je većina alkohola isparila. Neki smatraju kako je barem dio ove tekućine mora biti vino. Samo vino je odličnu sačuvano maslinovim uljem i voštenim čepom.

Do sada vino nije otvoreno, te se nada kako će tako i ostati, iako se znanstvenici bore kako bi se otvorilo i istražilo porijeklo. Smatra se kako bi doticaj s zrakom trajnu uništio tekućinu nakon otvaranja.

Neke stvari je bolje ne dirati.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close