Brzina

Ove četiri metropole zabranit će dizelaše do 2025. godine

Ovaj tjedan u Mexicu susrela se Udruga C40, mreža velikih gradova osnovana s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova. Gradonačelnici četiriju velikih gradova – Atene, Mexica, Pariza i Madrida postavili su jasan cilj do 2025. godine, a to je zabrana vožnje automobilima s dizelskim motorima. Umjesto toga, fokus će biti na alternativnim gorivima i obnovljivim izvorima energije te korištenju javnog prijevoza.

Određeni proizvođači automobila, poput Volskwagena, potvrdili su kako u SAD-u više ne nude dizelske modele, dok ostali poput Jaguara – Land Rovera ulažu upravo u dizelske tehnologije. Situacija se mijenja i u korist električnih automobila, a sličan je primjer prisutan i u Hrvatskoj koja inače nema automobilsku industriju (Rimac automobili).

Uzroci ove odluke leže u problemima s prometom i zagađenjem zraka. Tako je Miguel Ángel Mancera, gradonačelnik Mexica izjavio kako želi iskoristiti alternativne metode prijevoza poput sustava podzemne željeznice, ali i ulagati u novu infrastrukturu prilagođenu biciklistima. Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, smatra da su klimatske promjene jedna od najvećih izazova s kojima se suočavamo te će njihov primjer dobre prakse slijediti i ostali gradovi.

Tags
Back to top button
Close