Kulturnjak

5 mitova o alkoholu u koje vjerojatno vjerujete

Ako uzmemo u obzir kako je barem čašica alkohola vaša i naša svakodnevica, čudno je kako malo znamo o njemu. Malo smo se educirali da barem znamo da li je nešto o alkoholu istina ili bapska priča.

1. Pivo i pivski trbuh

Svaki pivopija ima ono neizbježno  pivski trbuh. Dokaz je svuda oko nas. Istina je zapravo malo drugačija, pivski trbuh ne postoji.

Kako bi to dokazali, Česi su držali testiranje na 2000 muškaraca i došli do zaključka da piva u normalnim količinama neće ni debljati. Naravno, piva ima kalorije i ako pretjerujete dobit ćete na težini, isto kao da jedete sendviče.

“Pivski” trbuh ovisi zapravo o tome da li imate gen za rast trbuha kod debljanja. Zato, za trbuh ne krivite pivo, već genetiku.

[AdSense-A]

2. Od apsinta se poludi

Čuli ste priče kako ljudi od apsinta vide patuljke i čarobnice? Kako su ga pili genijalci poput Hemingwaya, Degasa i Van Gogha te dobivali inspiraciju od učinka?

Istina je zapravo kako apsint nema halucinogena svojstva. Zapravo ima, ali u toliko malim količinama da je skoro nemoguće da vam nešto može biti. On je jednostavno jeftino i jako alkoholno piće  koje jače udara.

Budući da ga najčešće konzumiraju “alkoholičari”, za simptome krive svojstva apsinta, a priča o zelenoj čarobnici koja se pojavljuje je samo veliki marketinški trik.

3. Američke pive su slabije

Od američke pive su lagane i od njih se samo puno piša.

Istina je zapravo je razlika u tome što Amerikanci koriste drugačiji sustav mjerenja alkohola pa se brojke ne podudaraju. Oni koriste alcohol by weight, alkohola po težini, dok ostatak svijeta koristi mjeru ABV, alcohol by volume, tj. alkohola po volumenu.

Zato se na etiketama pojavljuju brojke koje su manje od ostatka svijeta. Sva sreća da će i oni uskoro na ABV sustav.

4. Malo alkohola pomaže da lakše zaspimo

Lijepo uz kamin čašica konjaka i spavate kao beba. Zvuči super.

Opet, istina je drugačija. Prvih par sati spavanja, vaše tijelo će se boriti da preradi alkohol. Nakon što će odraditi posao, metabolizam će biti ljut na vas i onda ste nadrapali. Kreću noćne more, hrkanje, glavobolja, probavne smetnje i naravno nesanica da ne propustite sve to. I ako ste mislili da se tada vrijeme za seks, javlja se mlohava čuna.

5. Nema lijeka za mamurluk

Svatko ima svoju metodu, zapravo niti jedna ne pomaže.

Ali opet, ovo ne bi bilo tu da ne postoji prava istina. Prema istraživanju, najbolja stvar je sendvič od špeka, po mogućnosti prženog.

Takav sendvič od kruha i špeka je prema istraživanju najbolja stvar. Sadrži ugljikohidrate od kruha, dok je špek pun proteina koje će tijelo razbiti na amino kiseline, od čega ćete se bolje osjećati. To će smiriti i neurotransmitere u vašem mozgu zbog kojih glava nabija. Sretno.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close