Brzina

9 koraka kako pripremiti automobil za zimske uvjete

Iako smo ovih dana svjedoci toplom i kišovitom vremenu, neke najave govore da bi zima pred nama mogla biti prilično oštra uz velike količine padalina i niske temperature. Bez obzira da li ste jedan od onih koji vjeruju Vakuli ili ne, zimski uvjeti zahtjevaju određene pripreme koje će vam osigurati sigurnu vožnju, a vašem limenom ljubimcu olakšati teške zimske uvjete. U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, što znači da ćete u tom periodu na automobilu morati imati četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s dubinom profila većom od 4mm i lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

U suprotnom, ako vas neočekivano zatekne snijeg ili poledica, a vi nemate zimsku opremu, riskirate kaznu od 700 kuna i isključenje vozila iz prometa. No, uz zimsku opremu, bilo bi dobro provjeriti i ostale sustave vozila koji su neophodni za zimsku vožnju, a čiji bi vas neispravnost mogla dovesti do neočekivanih dodatnih troškova, pa čak i do toga da ugrozite svoj život i život ostalih sudionika u prometu. Ovo je devet koraka koje svakako morate proći kako bi se uvjerili da je vaše vozilo spremno za zimske uvjete pred nama.

1. Pripremite automobil za najgore uvjete koje možete očekivati u svojem području

Ne dajte da vas iznenade niske temperature, poledica ili snijeg, pripremite se za sve moguće uvjete koje možete očekivati na prometnicama, a ako krećete na put, informirajte se o vremenskoj prognozi i uvjetima koji bi vas pri tome mogli zateći i sukladno tome pripremite sebe i vozilo. Vjerujte, ne želite biti jedan od onih kojem drugi vozači spominju užu i daljnu rodbinu.

2. Provjerite tlak u gumama

Tlak u gumama je nešto što često zanemarujemo i rijetko provjeravamo, a utječe na mnoge faktore kao što su sigurnost, potrošnja i zaustavni put vozila. S promjenama temperature, mijenja se i tlak u gumama, pa ga je potrebno provjeravati na tjednoj razini tijekom cijele godine.

3. Provjerite razinu i stanje rashladne tekućine

Kao i ostale tekućine u vozilu, vrlo je važno da s vremena na vrijeme provjerite razinu rashladne tekućine i po potrebi je dolijete. No, niske temperature mogu dovesti do još jednog problema, a to je smrzavanje rashladne tekućine, što opet može dovesti do većih i prilično skupih kvarova. Zato je bitno da prije nego nastupe niske temperature provjerite stanje rashladne tekućine i po potrebi je zamijenite.

4. Provjerite sistem grijanja, ventilaciju i grijače stakla

Nema goreg nego kad ujutro žurite na posao i baš tad shvatite da postoji problem s grijačima stakla ili ventilacijom.

5. Provjerite gumice brisača i tekućinu za stakla

U slučaju da su gumice brisača tvrde ili istrošene, svakako ih zamijenite, a budite sigurni i da je tekućina za stakla koja se nalazi u vašem automobilu spremna za niske zimske temperature.

6. Provjerite stanje akumulatora, električnih instalacija

Niske temperature posebno teško djeluju na bateriju automobila i električne instalacije, stoga je prije zime svakako dobro provjeriti napon i snagu baterije, te u kakvom su stanju kablovi i električne instalacije vozila.

7. Provjerite unutarnja i vanjska svijetla

Tijekom zime dani su mnogo kraći, a s promjenom na zimsko računanje vremena, svijetla atomobila moraju biti upaljenja tijekom cijelog dana, u suprotnom riskirate kaznu od 300 kn. Provjerite da li vam radi unutrašnje i vanjsko osvjetljenje vozila, te pokazivači smjer i po potrebi zamijenite žaruljice.

8. Investirajte u navlaku za automobil

Ako kojim slučajem nemate garažu za svoje vozilo, navlaka je odličan način kako zaštiti automobil od snijega, leda i ostalih zimskih gadosti. Uz to, uštedjeti će vam i vrijeme koje će ostali trebati za čišćenje i odleđivanje automobila.

9. Provjerite obaveznu i dodatnu auto opremu

Iako uz obaveznu autoopremu po zakonu nije nije potrebno imati nikakve druge stvari u automobilu, svakako vam preporučujemo da uz sebe uvijek imate i mini lopatu, tekućunu za odleđivanje stakla ili sprej za odleđivanje brava. Nije na odmet, a može vam biti od pomoći u mnogim sutuacijama.

Tags
Back to top button
Close