Lifestyle

Pivski hmelj može vas zaštititi od bolesti jetre

Prebacivanje s lagera na ale pivo mogao bi biti odličan potez za vašu jetru, pokazalo je istraživanje koje je otkrilo kako se hmelj vrlo dobro bori s nakupljanjem masti. Također, rezultati istraživanja govore kako je puno veća vjerojatnost da će osoba dobiti neku bolest jetre ako pije žestice od onih koji piju pivski nektar.

Nakupljanje masnoće u jetri jedan je od glavnih problema kod opijanja, što može dovesti do kroničnih bolesti. Kako bi se došlo do rezultata, znanstvenici su hranili miševe običnom pivom, pivom bez hmelja i čistim etanolom.

Dvanaest sati nakon nakon hranjena provjerili su jetre miševa i otkrili kako su oni koji su pili etanol i pivo bez hmelja imali skoro jednaku količinu masnoće u jetri, dok su oni koji su imali običnu pivu s hmeljom imali manje masnoće.

Objavljujući svoj rad u Alcohol and Alcoholsim, tim je zaključio kako hmelj štiti od nakupljanja masnoće u jetri, dok to objašnjava zašto takvo pivo nosi manje negativnih efekata opijanja od drugih pića.

Kao dodatak, otkrili su kako je jetra miševa koji su pili pivo s hmeljom imali manja oštećenja kao rezultat procesa koji se zove oksidativni stres, što pokazuje kako bi hmelj mogao imati antioksidanski efekt. Tim znanstvenika nije 100% sigurna zašto je to tako, već otkrivaju kako je količina enzima zvana iNOS bila manja u miševima koji su pili pivo s hmeljom od miševa koji su pili pivo bez hmelja ili etanol.

Izvor: I Fucking Love Science

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close