Sport

Šest najubojitijih borilačkih vještina na svijetu

Ako ste kao mlad momak uvijek sanjali kako glumite u Bruce Lee filmovima, ili ste obožavali izvoditi Kate s klincem iz Karate Kid-a, vjerojatno ste imali kasnije u životu namjeru vježbati neke od najpoznatijih borilačkih sportova tj. vještina. Ako svoj dječački san još niste ispunili, možda je vrijeme da se raspitate gdje u vašem kvartu ima neka ekipa koja možda vježba kick-box, savate ili neki od ovih ludih sportova. No, kasnije o vašem treningu. Pogledamo kojih je to šest najubojitijih borilačkih vještina na svijetu i što smo o njima saznali.

[divider]

6. Sambo

Zemlja podrijetla: Rusija

Rusi povijesno baš i nisu miran narod. Ratovi s Mongolima, Hunima, Francuzima i Nijemcima ostavili su dubok trag na narodu i vojsci. Kako je u vojsci obavezno bilo treniranje hrvanja, vojnici su postajali sve bolji i bolji i hrvanje kojeg su nekad znali dobilo je neke nove oblike poput iščašivanja zglobova, trganja ruku i nogu te svega što se moglo na ljudskom tijelu naći. Nakon “Komunističke revolucije” 1917. godine, Ruski stručnjaci borilačkih vještina sve su to uklopili u Sambo, što je na Ruskom kratica za samoobrana bez oružja.

Originalno su ga trenirali vojnici Crvene vojske i vladini agenti, no kako je kriminal bio u porastu, Sambo su počeli učiti zaštitari i privatni tjelohranitelji koji su dodali neke novosti poput noževa, palica itd.

[divider]

5. Muay Thai

Zemlja podrijetla: Tajland

Kao i sve druge zemlje u jugoistočnoj Aziji, Tajland je više puta bio u ratu ili pod opsadom. Tako su, poput Rusa, imali puno prakse u bitkama do smrti. Tako se i rodio Muay Thai, tj. Umjetnost osam udova. Da, osam udova. U Muay Thaiju, laktovi i koljena se broje pod udove i u borbama se koriste kako bi se protivnika udarilo što je jače moguće i svladalo što je brže moguće. Ti tipovi se ne šale. Jedino nam nije jasno zašto nose rukavice. Obzirom na udarce koljenom i laktom, stvarno ne vidimo potrebu za rukavicama. Kako nas malo te spužve može spasiti? Snimke u starim filmovima poput Kickboxera s Jean Claude Van Dammom u kojem se bandaže natapaju smolom i razbijenim staklom samo su mitovi. Istina je da su prije rukavica koristili bandaže koje su bile oštre i grube. Nakon rukavica, smrtnost u borbama je drastično pala i taj sport se više nije smatrao zločinom.

Najpoznatija priča o Muay Thaiju potiče iz Burme 1774. godine. Nakon što je Burma osvojila Thailand koji se onda zvao Siam, Nai Khanom Tom, borac Muay Thaia je doveden u ring pred kralja kako bi on ocijenio kakva je to borilačka vještina u odnosu na Lethwei, najpoznatiju borilačku vještinu Burmanaca. Nakon deset sekundi, Tom je razbio protivnika do te mjere da je ovaj plakao, te je nakraju zašutio nakon letećeg koljena u glavu. Sudac je borbu proglasio nevažećom jer je ples prije početka borbe navodno dekoncentrirao Burmanaca. Nakon toga, Tom, kao gospodin koji želi dokazati prednost svoje vještine borio se još s devetoricom instruktora Lethweia tako dugo dok svi nisu ležali u lokvi krvi, urina i srama. Kralj ga je poštedio i ponudio mu da bira vreću zlata ili dvije svoje prekrasne žene. Ono što se dogodilo šokiralo je mnoge. Tom je odbio novac i uzeo kraljeve žene, odjahao s njima u suton i navodno ih je*ao cijelim putem.

[divider]

4. MCMAP – Marine Corps Martial Arts Program

Zemlja podrijetla: Amerika

Ni jedna vojska na svijetu nije više ratovala od vojske Ujedinjenih američkih država. Prosječan marinac borio se u dva oružana sukoba prosječno svake godine od 1775. Među marincima, ova borilačka vještina ima nadimak “Semper Fu”. Danas, ta vještina je napredovala uzimajući najbolje iz drugih borilačkih sportova po zemljama gdje su marinci vodili ratove. Najnoviji treninzi uključuju i improvizirana oružja, bajunete pa čak i dijelove oružja kao sredstvo nanošenja boli.

Prije MCMAP-a, marinci su koristili borilačku vještinu nazvanu LINE sistem. Line za “Linear Infighting Neural Override Engagement” čiji je jedini cilj bio ubiti protivnika što snažnijim udarcima u krhke djelove tijela. Naknadno, obzirom na to da su marinci djelovali u misijama u kojima nije bilo bitno ubiti sve prisutne, MCMAP je nastao kao blaža verzija LINE-a i prema tome, humanija. Da. Sad, u bliskoj borbi, samo ponekad ubiju svoje protivnike.

… za ostatak kliknite “NASTAVAK” …

1 2Sljedeća stranica
Tags

Mr. Gray

Posljednja istraživanja su pokazala zašto muškarci uživaju u oralnom seksu: Pet posto obožava taj osjećaj, pet posto voli dominantnost, a 90 posto jednostavno voli tišinu!!
Back to top button
Close