Kulturnjak

Top 10 Macho filmova iz 90-ih

U jednom od tekstova već smo obradili najbolje akcijske filmove 80-ih godina prošlog stoljeća, a sada je red da prisjetimo one malo mlađe uz koje filmove su odrastali. Zato smo ovaj put odlučili za vas pronaći najbolje akcijske filmove iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Iako u 90-ima vladaju većinom nama dobro poznati akcijski junaci iz 80-ih, pojavljuju se i neka nova lica u svijetu akcijskog filmskog žanra.

>>> Top 10 Macho filmova iz 80-ih

Cliffhanger (1993)

cliffhanger_still01

U filmu Cliffhanger glavnu ulogu tumači jedan od naših “znanaca” iz akcijske elite 80-ih godina. Sylvester Stallone bori se protiv grupe nemilosrdnih lopova i ubojica koji žele locirati tri kovčega koji sadrže 100.000.000 dolara nestalih nakon avionske nesreće u planinskom masivu “Rocky Mountains”. Zbog planinskog terena nisu ih u mogućnosti locirati, pa za taoce uzimaju Gabea (Sylvester Stallone) i njegove kolege, koji su prisiljeni locirati izgubljene kovčege. U samom filmu, Stallone izvodi impresivno penjanje i ne samo to, penje se samo u kratkim hlačicama i kratkoj majici i nema veze što je vani -20 stupnjeva, jednostavno je previše “cool” da bi se smrznuo.

The Rock (1996)

The_Rock_(film_1996)

Prije mirovine, Sean Connery snimio je nekoliko vrhunskih akcijskih filmova, uključujući i The Rock redatelja Michaela Baya. Kao John Mason, čovjek koji je jedini pobjegao iz zloglasnog zatvora Alcatraz, pomaže agentu FBI-ja Stanleyu Goodspeedu i grupici američkih vojnika kako bi se infiltrirali u zatvor kojeg pod svojim nadzorom drže teroristi koji prijete da će upotrijebiti kemijsko oružje. Connery je još uvijek imao ono što treba za dobru akcijsku ulogu, ali nismo nikada ni sumnjali, ipak je bio Bond.

Hard to Kill (1990)

600full-hard-to-kill-screenshot

Nemojte da vas kosa svezana u rep zavara, Mason Storm (Steven Segall) je zeznuti igrač. Ustrijelili su ga i ostavili da umre, ali on se vratio i ne mari koliko će kosti slomiti da bi se osvetio. Nije mu potrebna ogromna vatrena moć kao nekim ostalim akcijskim junacima, dovoljan mu je samo pištolj i biljarski štap da bi došlo do totalne macho razbijačine.

Desperado (1995)

desperado3

Antonio Banderas u filmu Desperado je čovjek, mit i legenda, on je El Mariachi. Muzičar koji traži osvetu za ubojstvo njegove ljubav. Kreće na misiju da bi pronašao lokalnog kralja droge i natjerao ga da plati za svoje grijehe. Jedan je od rijetkih akcijskih junaka koji ima skriveno oružje na svim mogućim mjestima, a najopasnije oružje je njegov kofer za gitaru.

Double Impact (1991)

doble_impacto_1991_1

Što učiniti kad vam nije dovoljna jedna akcijska legenda u filmu? Najjednostavnije je da je udvostručite.  U filmu Double Impact, Jean-Claude Van Damme glumi braću blizance koji se osvećuju za ubojstvo svojih roditelja. Jedan se koristi isključivo borilačkim vještinama, dok je drugi pobornik vatrenog oružja. Radnja je prepuna okršaja, eksplozija i nepotrebne golotinje. Ovo je savršen film za filmsku večer s ekipom.

True Lies (1994)

True_Lies_48623_Medium

Do sredine 90-ih, Arnold Schwarzenegger je glumio sve vrste akcijskih junaka koje možete zamisliti. Ali 1994. godine, ponovo se nalazi s kreatorom Terminatora, Jamesom Cameronom i stvaraju Harryja Taskera, superšpijuna koji po danu vodi dosadan život, dok noću potpuno okreće stranicu. Tasker nije tipičan akcijski junak iz tog vremena, on ima raznolikost. Trebate pilota? Nema problema! Trebate nekoga da deaktivira bombu? Opet nema problema, jer Harry Tasker je čovjek za sve!

Con Air (1997)

Con-Air

Vjerovali ili ne, nekad davno, Nicolas Cage snimao je sasvim solidne filmove. Nakon što je preživio pakao Alcatraza u filmu The Rock, na scenu se vraća u akcijskom spektaklu Con Air, gdje glumi bivšeg pripadnika specijalnih postrojbi kojeg nakon što u samoobrani ubijek čovjeka, šalju u zatvor na odsluženje kazne. Kad odsluži kaznu, stavljen je na avion s grupom najgorih kriminalaca u državi. Ima li što bolje od borbe jednog čovjeka protiv hrpe luđaka? Naravno da ima, borba jednog čovjeka protiv hrpe luđaka na 10.000 metara.

Bad Boys (1995)

bad_boys_1995_film_he_aint_even_worth_killing

Bad Boys je film koji nam je predstavio redatelja Michaela Baya. U glavnim ulogama su Will Smith i Martin Lawrence, koji se odlično snalaze u ovoj ulozi i kud god dođu naprave lom uz određenu dozu humora. Zaduženi su za zaštitu atraktivne svjedokinje ubojstva koju glumi Tea Leoni, što ih dovodi u brojne situacije u kojima ne fali eksplozija, pucnjave i automobilskih potjera.

Speed (1994)

uSi4t

Prije nego je postao “The One”, Keanu Reeves je kao mladi policajac Jack Traven progonio pomahnitalog bombaša Howarda Paynea (Dennis Hopper) u filmu Brzina. Nakon što je uspješno spasio sve putnike, pronašao bombaša i osvojio djevojku uz malo pomoći sa strane, ovaj film mu je širom otvorio vrata akcijskog žanra.

Die Hard witha a Vengeance (1995)

diehard-03

I u 90-ima, Bruce Willis vraća nam se kao John McClane koji kao da cilja situacije poput ovih iz filma Umri Muški 3. Ovaj put John McClane staje na put kriminalcima koji žele ukrasti zlato iz američkih federalnih rezervi. Jurnjava po New Yorku (u jednom trenutku čak i u Yugu), deaktiviranje bombi i razvaljivanje kriminalaca je ono što John McClane radi najbolje, a sve to radi u prepoznatljivom stilu s dobrim humorom i u poznatoj bijeloj potkošulji.

>>> Top 10 Macho filmova iz 80-ih

Tags
Back to top button
Close