Brzina

McLaren F1 – priča o najvećem superautomobilu svih vremena

Mnogi se možda neće složiti s naslovom, jer danas postoje brži, tehnički napredniji superautomobili, no bez obzira na konkurente, za mnoge prave zaljubljenike u automobile McLaren F1 je bio i ostao najveći superautomobil svih vremena. Priča o nastanku ovog legendarnog superautomobila počinje davne 1988. godine nakon talijanske Gran Prix utrke u sezoni u kojoj je McLaren s lakoćom odnio konstruktorski naslov. Čekajući let u milanskoj zračnoj luci, četvero glavešina McLarena raspravljalo je o budućnosti kompanije i prije nego su pozvani na ukrcavanje u avion, odlučeno je da će kompanija napraviti najbolji cestovni automobil na planeti. Da, baš ta odluka zauvijek je promijenila povijest automobilizma.

Gledajući sad prema vremenu nastanka tog automobilskog dragulja, nije ni čudo da je McLaren F1 imao odličan trkaći pedigre koji je izvrsno prenesen u cestovni automobil. U toj F1 sezoni, McLaren je osvojio sve što se dalo osvojiti, a njihovi bolidi napravljeni na šasiji od ugljičnih vlakana slavili su u 15 od 16 utrka sezone. Kao i bolidi te sezone, McLaren F1 će kroz nekoliko godina jednako suvereno vladati cestom. Nakon četiri godine planiranja, dizajna i izrade, F1 je predstavljen i bio je nestvarno brz, a i dan danas drži rekord kao najbrži cestovni automobil s atmosferskim motorom.

maxresdefault

Devedesete su bile zlatno doba automobilizma, prisjetimo se samo legendarnih automobila poput Lamborghini Countacha, Ferrarija F40, Corvette ZR-1, Dodge Vipera ili Lamborghini Diabla. No, koliko god bili legendarni, McLaren F1 je bio klasa za sebe, tehnološko čudo koje je bilo užitak voziti cestom, dok je svoj pravi potencijal pokazivao tek izlaskom na stazu. Gordon Muray, šef dizajnerskog odjela McLarena, radio je na jedan+dva konfiguraciji sjedenja još od davne 1969. godine, a njegov inovativni dizajn urodio je plodom u McLarenu F1.

lf08_r203_04

Jedinstveni raspored s centralnim smještajem za vozača i dva putnika pomaknuta unazad, rezultirao je idealnom vozačkom pozicijom koja nudi idealan pregled ceste i omogućuje vozaču savršenu kontrolu automobila, što je bitna stavka kad se nalazite za upravljačem cestovne jurilice kojoj je maksimalna brzina veća od 386 km/h. Kako bi proizveli najbolji superautobil svih vremena, inženjeri McLarena morali su uzeti potpuno novi pristup dizajnirana svakog detalja McLarena F1, da bi stvorili lagani automobil, smanjili otpor zraka i povećali silu pritiska. Da bi se to dobilo, svaki i najsitniji detalj McLarena F1 nspravljen je sa svrhom kako bi se dobio najuzbudljiviji automobil ikada proizveden.

sublime_aerodynamics_bg_2

U svrhu poboljšanja performansi, upravljanja, kočenja i vozačkog užitka, upotrebljavani su tehnološki najnapredniji materijali, pa je F1 prvi automobil sa šasijom napravljenom od ugljičnih vlakana. Da bi se ostvarile daljnje uštede na masi, naplatci su proizvedeni od lagane magnezijske legure, a mnogi djelovi automobila izvedeni su od titana. Čak je i alat proizveden od titana i bio je 50% lakši u odnosu na standardni alat proizveden od čelika. Dizajnu se pristupilo bez ikakvog kompromisa, a za proizvodnju i dizajn šasije od ugljičnih vlakan utrošeno je više od 3000 radnih sati. Papučice gasa ručno su proizvedene od šest zasebnih titanskih dijelova, a svaka vozačka kabina prilagođena je posebno za budućeg vlasnika.

Da bi superautomobil bio zapamćen kao jedan od najvećih u povijesti, svaki detalj vozila mora biti tehnološko savršenstvo. Atmosferski V12 motor zapremine 6,1 litre koji isporučuje čak 620 konjskih snaga i djelo je BMW-a, definitivno spada u tu kategoriju, a zaslužan je što danas, više od dvadeset godina nakon što je prvi McLaren F1 ugledao svijetlo dana, ovaj superautomobil još uvijek može stati uz bok mnogim mnogo mlađim konkurentima. Koliko se išlo u krajnost, dovoljno govori podatak da je zbog ogromne količine tolpine koju motor proizvodi prilikom rada, cijeli prostor motora obložen materijalom koji najbolje odbija toplinu – čistim zlatom!

02_PureGold

Da, i danas, više od dvadeset godina nakon izlaska prvog modela, McLaren F1 je ultimativni superautomobil, proizveden bez kompromisa, dizajniran s ciljem i trkaćeg pedigrea s kojim se može ponositi. F1 je superautomobil koji je inspiracija generacijama novih cestovnih jurilica i želja svih onih koji su zaljubljenici u automobile. U redu, neke mlađe generacije možda ga se neće ni sjećati, neki klinci za njega možda nisu ni čuli, ali za autora ovog teksta, F1 je bez dvojbe najveći!

Tags
Back to top button
Close