Lifestyle

Fascinantne stvari koje snajperisti moraju svladati prilikom obuke

Koliko su snajperisti elitni vojnici, dovoljno govori činjenica da se za obuku odabiru samo najbolji pojedinci određene vojne jedinice. Kod biranja kandidata, narednici ne traže samo odlične strijelce, jer mnogi vojnici prilično dobro barataju oružjem, već se traže osobe koje su odgovorne i koje i u najtežim situacijama znaju donijeti odluku hladne glave. Da, kako snajperisti često rade sami, daleko od ostatka jedinice, svaki pripadnik ove elitne jedinice mora biti u stanju u svakom trenutku sam donijeti odluku da li djelovati ili ne, jer možda baš o tome ovise životi njihovih kolega.

Odabrani kandidati prolaze obuku koja traje oko dva mjeseca, tijekom koje stiječu znanja koja će im biti potrebna na terenu. Svakog dana kandidati prolaze psihičku pripremu, vježbe gađanja, ali i “igre” koje simuliraju pravu terensku “akciju” kako bi uvijek bili spremni na sve situacije. Uz to, tu je i obuka koja se odvija u učionicama, a tijekom koje se kandidati upoznaju s taktikom, procjenom udaljenosti mete, te raznim varijablama koje utječu na putanju zrna. Svaki kandidat koji želi postati dobar snajperist, mora proći ove tri osnovne komponente treninga i konstatno raditi na njihovom usavršavanju.

[AdSense-A]

Gađanje

Snajperisti su poznati po svojoj vještini preciznog pogađanja mete na velikim udaljenostima. No, ako ste pucali iz puške samo igrajući “Call of Duty”, moglo bi se dogoditi da imate prilično krivu percepciju koliko je to u stvari težak posao i koji sve faktori utječu na putanju zrna prilikom gađanja mete na velikim udaljenostima. Obuka se fokusira na to da svaki pojedinac postane vrhunski strijelac s odličnim poimanjem principa balistike, kako bi kad zatreba, mogao određenim kompenzacijama “isključiti” te faktore i izvesti uspješan hitac.

Dvije najveće varijable koje utječu na putanju zrna su vjetar i gravitacijska sila, koje snajperist i promatrač obavezno moraju uzeti u obzir prilikom procjene udaljenosti mete. Bez obzira na jačinu puške, gravitacijska sila počinje utjecati na zrno u istom trenutku kad napusti cijev i ono do mete putuje u luku, pa se zbog toga radi kompenzacija putanje, prilikom koje se vrši “overshooting” mete, što znači, da bi se pogodila meta, optički ciljnik se podešava tako da je cijev puške prilikom hica usmjerena iznad mete.

Za podešavanje ciljnika koriste se matematičke formule i iskustvo snajperista i promatrača, a tehnika se svakodnevno vježba kako bi se prilikom prave borbe kompenzacije vršile automatski po osjećaju. Kao i kod utjecaja gravitacije, snajperist uz pomoč promatrača vrši prilagodbu ciljnika kako bi isključio djelovanje vjetra na putanju zrna, prilikom čega se često koriste indikatorima poput dima ili odpuhnutog lišća da bi lakše procijenili brzinu vjetra.  No, osim već navedenog, na putanju zrna utječe i temperatura zraka, jer je hladan zrak gušći i pruža veći otpor zrnu, kao i sama vlaga zraka.

U krajnjem slučaju, čim je snajperist udaljeniji od mete, a da još uvijek može biti učinkovit, to je sigurniji da prilikom djelovanja neće biti otkriven. Zanimljivo je da bi korištenjem zrna od 7,62 milimetra, snajperist mogao pucati gotovo nečujno dok god je od mete udaljen više od 600 metara. To bi bilo moguće zbog toga što nakon te udaljenosti zrno usporava ispod brzine zvuka i više ne stvara prepoznatljiv zvuk (fijuk) koji se na većim brzinama čuje zbog otpora zraka. To znači da na udaljenostima od 800 ili 1000 metara, snajperist takoreći mogao cijeli dan pucati prema neprijatelju kojeg treba ukloniti, a da on toga uopće nije svjestan. No, problem je što tada zrno znatno gubi na preciznosti.

…za ostatak teksta pritisni NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close