Birtija

10 faza u životu svakog istinskog pivopije

Svi imamo neke svoje opsesije, bez obzira o čemu se radilo i na koji nas način to uveseljavalo, no, istinski zaljubljenik u pivo (kakvima se i sami smatramo) ne postaje se preko noći. Da, danas kad je pivski craft pokret u Hrvata jači nego ikada, možda je lakše proći sve te faze nego nekada kad se pivska ponuda lokalnih birtija svodila na tek nekolicinu piva najvećih domaćih pivovara i poneko strano pivo masovne proizvodnje. No, svejedno, ako ste zaista jedan od onih koji se smatra istinskim pivopijom, onda budite spremni, jer čeka vas prolazak kroz faze koje danas spominjemo, a kroz koje prolazi svaki istinski zaljubljenik u najpopularnije muško piće na planeti.

Prvi gutljaj piva

Sjećate se onog prvog gutljaja piva na dan kad ste napokon postali punoljetni? Teško, jer velika je vjerojatnost da ste prvi put u pivo potezali iz boce u “ilegali” negdje iza škole ili s ekipom u kvartu. Taj prvi gutljaj otvorio vam je sasvim novi svijet, svijet do tada potpuno nepoznatih okusa koji su vas potpuno obuzeli. Iako se vjerojatno radilo tek o nekom od K Plus napitaka jednostavnog imena PIVO.

Prvo kušanje neke “premium” pive

Ono kad se napokon odvažite i izdvojite koju kunu više za neko od “kvalitetnijih” piva s polica dućana i shvatite da postoji ogroman neistraženi svijet okusa i varijacija. To je početak vaše potrage za najboljim svjetskim pivom, potrage koja nikad ne prestaje.

Prvi susret sa kraft pivom

Kao što smo rekli, pivska kraft revolucija u hrvata je definitivno započela, a neprocjenjiv je onaj trenutak kad shvatite da se možda baš u vašoj okolici proizvodi vrhunsko pivo domaće proizvodnje, bez konzervansa i aditiva koji se koriste u velikim industrijama proizvodnje piva.

Prve posjete pivovarama

Naravno, uživanje u pivu potiče znatiželju, želite znati što točno pijete i koji je proces proizvodnje, pa nisu isključene ni posjete pivovarama, upoznavanje s procesom proizvodnje i sastojcima koji se koriste kod proizvodnje vaše omiljene pive. Uz to saznajete da postoji mogućnost kuhanja pive kod kuće, bez prevelikih početnih ulaganja i eksperimentiranje može početi.

About-banner-short

Na svakom putovanju, značajan dio budžeta otpada na kušanje novih piva

Da, kad ste istinski pivopija, budite spremni na to da u vaše planove putovanja obavezno uračunate i troškove koji otpadaju na kušanje piva koje nudi zemlja u kojoj se nalazite. Pogotovo ako putujete na zapad, jer u tom slučaju ta je stavka najčešće i najveći trošak putovanja. Naravno, znamenitosti se uvijek moraju pogledati, ali uvijek vam mora ostati dovoljno vremena za uživanje u pivskim okusima zemlje domaćina.

Neuspjeh prilikom kuhanja prvog piva kod kuće

Čvrsto ste odlučili, vrijeme je da skuhate svoje prvo pivo, ali prvi pokušaji nisu bili posebno uspješni. No, to nije ništa neobično, a svaki neuspjeh je jedan korak bliže da napokon skuhate pivo na koje ćete biti ponosni.

Odjednom, sve što čitate povezano je samo sa pivom

Da, okružili ste se pivskom literaturom, želite znati sve o vašem omiljenom alkoholnom napitku, a Playboye u kupaonici zamijenili su časopisi o pivu. Neki bi rekli da pretjerujete, ali vi samo želite biti informirani o pivskim novitetima i svakom tekućem nektaru koji redovito unosite u sebe. Naravno, i kako unaprijediti svoju kućnu tehniku kuhanja piva.

Prvi uspjeh kuhanja piva kod kuće

Došao je i taj dan, svi sastojci su pogođeni i ponosni ste “otac” odličnog piva kućne radinosti. Zbog male količine ne dijelite ga s širokim krugom prijatelja, već se njime hvalite samo najboljem prijatelju ili uživate u solo ispijanju, ali tek u posebnim prilikama koje zahtjevaju vađenje specijalnog pića.

Postajete “pivski snob”

Došli ste do stadija u kojem će vas prijatelji polako početi mrziti, znate sve o pivu i svaka pijanka isprepletena je crticama iz povijesti o nastanku piva koji pijete, te popračena predavanjem o pivskim stilovima. Naravno, pijete samo najbolje s konstantnim prigovorima ekipi koja i dalje bira pivu način “daj koja je najjeftinija”.

Pivska nirvana

Taj dan kad shvatite da od snobovskog ponašanja nema koristi, a drugima ne valja nametati svoje zaključke i počnete uživati u onome što vas veseli, redovito otkrivate okuse i teška srca priznajete da čak i među pivama proizvedenim u velikim serijama ima prilično dobrih primjeraka. Svaka pijanka prestaje biti školski sat, a u kupaonicu se među pivske časopise vrati i poneki primjerak Playboya. Da, potpuno ste u ravnoteži, prihvaćate izbor drugih, ne držite im predavanja, a najbitnije je da u svakom trenutke znate odabrati pivo koje vam baš tad odgovara.

Tags
Back to top button
Close