Kulturnjak

Ratni filmovi koji nisu baš potpuno istiniti

Greške se događaju i najboljima. U ovom slučaju se radi o greškama i neistinama koje su se pojavila u ratnim filmovima. To možda i ne zvuči tako strašno, ali za većinu njih postoje svjedoci koji stvarno bili na mjestima koja se prikazuju u filmovima. Zbog njih za ovim filmovima se vuku repovi.

[AdSense-A]

10. Enemy at the Gates

krivi-ratni-filmovi-007

Film radi kojeg ste svi poželjeli biti snajperisti, je priča o ruskom junaku iz Drugog svjetskog rata, Vasily Zaitsevu. Uistinu, film je pun neistina radi kojih su ratni veterani žestoko negodovali. Iako su neke jedinice imale probleme s nestašicom oružja i municije, u filmu je prikazano kako su imali jedno oružje na dva vojnika, što naravno nije bila istina.

Sama glavna radnja filma, borba s njemačkim snajperistom majorom Erwinom Konigom, u stvarnosti se možda nije ni dogodila. Vasily je u svojem dnevniku imao neke bilješke, ali ni njemačka ni ruska vojska nikada nisu čuli za Erwina Koniga.

9. U-571

krivi-ratni-filmovi-010

Ovaj film je digao veliku buru nakon izlaska jer su ratne zasluge pripisane krivoj strani. U filmu podmornica U-571 s američkom posadom zauzima mašinu Enigma i okreću tijek rata svoju stranu. U stvarnosti, Enigma je zarobljena 1941. godine, dosta prije nego je SAD stupio u rat. Jedino američko zauzimanje Enigme dogodilo se 1944. godine, znači 3 godine nakon Britanaca. Zbog tog filma čak je i britanski ministar Tony Blair vrlo oštro reagirao.

8. The Battle of the Bulge

krivi-ratni-filmovi-004

Bitka za Ardene, koja je prikazana u ovom filmu, puna je grešaka. Korišteni su M47 tenkovi kako bi predstavljali King Tigrove, film je sniman po lijepom vremenu dok je zapravo bilo snijeg, te je teren u filmu lijepa ravnica dok su Ardeni zapravo planine i šume. Čak su i same taktike koje su korištene u filmu krive, dok se sam film predstavljao kao vjerna preslika prave borbe.

7. Red Tails

krivi-ratni-filmovi-006

Film koji je trebao prikazati kako nije bilo diskriminacije u ratu, zapravo je pun neistina. Postojala je eskadrila “Tuskegee Airmen”, sastavljena od afro-amerikanca, ali tvrdnja kako nisu imali gubitke je potpuno kriva budući da su izgubili više od 25 bombardera za vrijeme Drugog svjetskog rata. U filmu se također spominje njihov zrakoplovni as, dok u službenim spisima nije nađen niti jedan letački as iz te eskadrile.

6. Flyboys

krivi-ratni-filmovi-003

Priča o pilotima u Prvom svjetskom ratu nažalost je ispala potpuno kriva budući da su za savjetnika odabrali vojnog stručnjaka koji je na kraju završio na sudu zbog prijevare i krivotvorenja vojnog puta. U filmu su korišteni krivi zrakoplovi te ostale “sitnice”.

5. Windtalkers

krivi-ratni-filmovi-001

Obećavajući film John Woo-a nažalost je pun neistina. Vojska je oštro reagirala budući da je krivo predstavljena uloga indijanaca u Drugom svjetskom ratu, uz pokoju grešku u taktici i rukovanju oružjem.

4. Pearl Harbor

krivi-ratni-filmovi-009

Poznati “Pearl Harbor” s Ben Affleckom u glavnoj ulozi nažalost vuče za sobom neke repove. U početku filma Ben Affleck je srušen sa svojim zrakoplovom u Velikoj Britaniji, ali u stvari prije napada na “Pearl Harbor”, SAD još nije bio u ratu, niti su njihovi vojnici smjeli služiti u Europi. Sam Admiral Kimmel nije igrao golf na početku napada niti je znao da se sprema napada. U filmu je prikazano kako je znao i kako su japanski diplomati napustili Washington prije napada, što naravno nije istina.

3. The Green Berets

krivi-ratni-filmovi-005

Ovaj film je trebao poslužiti kao odgovor na anti-propagandu koja se vodila radi Vijetnamskog rata. Film je prepun okretanja istine kako bi bio gledljiviji, što nam naravno nije smetalo kada smo ga gledali.

2. The Hurt Locker

krivi-ratni-filmovi-002

Drama o elitnoj jedinici za odstranjivanje bombi u Iraku digla je na noge ratne veterane jer je okretala pravu istinu. Ispali su neodgovorni napuhanci bez discipline, bez poštovanja prema onima koji su poginuli. Sam narednik James je kao uklonio 870 bombi, što je gotovo nemoguće jer bi to bilo oko 3 bombe na dan, pod paljbom snajperista.

1. Bravehart

krivi-ratni-filmovi-008

Jedina istina u filmu Mela Gibsona  “Hrabro srce” je ta da je William Wallace postojao. Uzeo je priču o njemu i sve što je bio nepoznato napunio sa svojom maštom. Wallace nije krenuo u rat zato što su mu ubili ženu, već je imao neke interese vezane uz zemlju. Nikada nije napao York, dok se ustvari prva bitka dogodila na mostu kada su ga Englezi prelazili. Uz još hrpu neistina, jedina istina je da je umro od strane Engleza kada su ga konačno ulovili.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close