Sport

Mike Tyson – početak i kraj boksačke legende

Bez obzira da li imate 20 ili 60 godina, sigurno ste čuli tko je Mike Tyson. U devedesetim godinama prošlog stoljeća, Mike Tyson bio je osoba koje se bojali više  manje svi muškarci svijeta i jedan od najboljih boksača svih vremena. Mike Tyson mogao je postati legenda, ali nažalost njegov temperament izvan, ali i unutar ringa, koštao ga je da ga se pamti kao najvećeg. Krenimo iz početka i saznajmo tko je u stvari Mike Tyson.

Priča o Mike Tysonu počela je u predgrađu New Yorka, Brooklynu, 1966. godine. Nakon što ga je u vrlo ranoj dobi napustio otac, koji mu je trebao biti uzor, mali i sramežljiv Mike Tyson postao je meta nasilnika. Njegova reakcija na to je bilo jedino što je mogao, učio se boriti.

55d7fe30b5766

Tyson se svojim srcem te posebnim načinom ulične borbe uspješno branio, no to ga je dovelo i do svijeta kriminala. Sa samo 11 godina, ulazi u bandu zvanu “Jolly Stompers”, te je bio zadužen za pražnjenje blagajni za vrijeme pljački lokalnih trgovina i kioska. Do svoje 13-te godine, Mike je bio uhićen čak 30 puta.

Sve to ga je na kraju i dovelo da pravog puta, odgojne ustanove u blizini New Yorka, u kojoj je pak radio savjetnik Bob Stewart, bivši amaterski boksački prvak. Stewart mu je obećao kako će ga naučiti sve što zna o boksu ako će se držati van nevolja i učiti, i do 1980. godine, Mike je znao sve što treba o boksu.

55d7fd147794a

Sa samo 14 godina Mike Tyson je bio veliki talent, te ga je lovac na mlade talente Constantine “Cus” D’Amato uzeo pod svoje okrilje i obećao mu kako će postati svjetski prvak.

Nekoliko godina kasnije umrla je Mikeove majka od raka, te je D’Amato postao njegov skrbnik, otac kojeg nikada nije imao.

Dana 4. ožujka 1985. godine Mike Tyson po prvi put ima profesionalnu borbu. Bez kamera, bez velike publike koja skandira njegovo ime, samo mladi 18-godišnji Mike Tyson. Njegov protivnik, Hector Mercedes, izdržao je jednu rundu prije rušenja.

Te godine Mike je došao rezultata od 15:0, ali nažalost krajem godine umire Cus D’Amato u 77 godini života. Osobe blizu Mikea rekle su kako se nikada nije potpuno oporavio od tog gubitka što je uvelike utjecalo na njegov kasniji razvoj, ali i ponašanje izvan ringa. Unutar ringa je rasturao u 20-toj godini imao 22-0, od čega je 21 pobjeda bio knockoutom.

D’Amatovo obećanje postalo je stvarnost 22.11. 1986. godine, te Mike Tyson postaje najmlađi svjetski boksački prvak nakon što je pobijedio Trevora Berbicka nakon samo 5 minuta i 35 sekundi.

Karijera mu tada cvate i po procjenama zarađuje oko 400 milijuna dolara na svojim mečevima. Nažalost, novac mu nije donio sreću.

Kako s novcem dolazi i zabava i jet-set ekipa, tako se i Mike ubacio u te vode. Oženio je glumicu Robin Givens 1988.godine. Kako njegov novootkriveni život više nije mogao pratiti treninge prvaka, počeo je lagano pucati po šavovima. Razveo se od Robin godinu dana kasnije, te ga je čak napustio njegov menadžer, Bill Cayton. Umjesto Caytona u priču tada ulazi Don King, što se činilo kao pametan potez.

488415-mike-tyson-and-robin-givens

Nažalost, Tyson je već bio u borbi sa svojim demonima iz prošlosti te je konzumirao droge kako bi mu pomogle u borbi. Krajem 1988. godine pronađen je u slupanom automobilu ispred D’Amatove kuće, te se smatralo kako je pokušao izvršiti samoubojstvo.

Unatoč problemima uspio je obraniti titulu protiv Franka Brunija, ali ju gubi 1990. godine kada je u Tokiju izgubio od Bustera Douglasa.

Sve je krenulo po zlu kada je 1991. godine optužen da je silovao Desiree Washignton koja je tada imala 18. godina. Osuđen je na 6 godina zatvora.

Za vrijeme izdržavanja kazne Mike Tyson se preobratio na islam i uzeo novo ime – Malik Abdul Aziz. Nakon tri godine je izašao iz zatvora i bio je spreman na novi život i nove borbe.

Njegov prvi protivnik bio je Peter McNeeley, koji izdržao samo 89 sekundi. Nakon nekoliko pobjeda, Mike je bio spreman za veliku borbu. Nažalost po njega, Evander Holyfield je imao drugačije planove i srušio ga u 11 rundi. Mike Tyson ga je optužio za nelegalne udarce glavom i tražio još jednu borbu.

Dobio je priliku za revanš. U trećoj rundi borbe dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. Tyson je odgrizao dio desnog uha svog protivnika i odmah bio diskvalificiran.

U sljedećim godinama vratio se starim navikama te više vremena provodio na sudovima nego kod kuće. Gubio je milijune na različita suđenja, od nasilja do seksualnog uznemiravanja. Vratio se boksu 1998. godine, ali ubrzo se vraća u zatvor na devet mjeseci zbog napada na motoriste.

Nakon izlaska iz zatvora, Mike Tyson dobiva priliku za povratak na staru slavu. Nažalost naletio je na Lennoxa Lewisa, koji ga ruši. Tek 2005. godine Mike Tyson je objesio rukavice o klin.

Privatan život je također patio budući da je izgubio skoro sav svoj novac na novi razvod i nova suđenja. Svoj “dvorac” prodaje 50 Centu za 4 milijuna dolara, seli se u manju vilu, ali i dalje nastavlja s drogama. Ponovo biva uhićen radi posjedovanja kokaina, vraća se na kratko u zatvor, ali kreće na savjetovanja kako bi se riješio svojih demona. Kada se mislilo da konačno dolazi k sebi, pogađa ga nova tragedija. Njegova 4-godišnja kćer Exodus umire u nesreći koja se dogodila u majčinoj kući te se Mike ponovo vraća drogama.

2009. godine se okreće glumi i pojavljuje se u “Mamurluku”, počinje pisati knjigu “Undisputed Truth” koju objavljuje 2013. godine, te koja postaje The New York Times Best Seller.

mike-tyson-tongue-2011

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close