Lifestyle

8 stvari koje su izumljene u vojne svrhe, a koristimo ih svaki dan

Iako razvoj vojne tehnologije najčešće ne povezujemo sa pozitivnim stvarima koje nam svakodnevno olakšavaju život, činjenica je da je vojna industrija zaslužna za mnoge stvari koje danas svi koristimo, a u početku su bile razvijene isključivo u vojne svrhe. Rekli bismo, svako zlo za neko dobro, pa je uz razvoj naoružanja, vojna industrija zaslužna za razvoj raznih tehnologija koje danas pridonose poboljšanju kvalitete života. Ovo su neke od tehnologija koje su u početku razvijene u vojne svrhe, a su kasnije našle put do civilnih života.

GPS tehnologija

gps

Sjetite se samo svih onih problema, stajanja uz cestu i promatranja karti da bismo pronašli destinaciju, prije nego su prvi navigacijski sistemi postali dostupni javnosti. Prvi satelitski navigacijski sustav Transit, koristila je Ratna mornarica SAD-a, a uspješno je testiran davne 1960. godine. Od tada pa do danas tehnologija je drastično napredovala, a 2000. godine je prekinuta i “selektivna dostupnost” čime je civilnim korisnicima omogućen prijem nedegradiranog signala u svim dijelovima svijeta. Sve to omogućilo je da danas u svakom trenutku na svojim mobilnim telefonima imamo točnu lokaciju mjesta na kojem se nalazimo.

 

Duct Tape

duck-or-duct-tape

Poznati Duct Tape koji nam danas služi za popravak gotovo svake stvari koju možemo zamisliti, zamišljen je još 40-ih godina prošlog stoljeća, kad je majka dvoje pripadnika američke mornarice poslala pismo predsjedniku Roosveltu s idejom o brtvljenju spremnika sa streljivom uz pomoć pamučne trake koju je ona testirala u tvornici u kojoj je radila. Pismo je proslijeđeno ratnom odboru koji zadužuje tvrtku Johnson&Johnson kako bi razradilo ideju i tako nastaje Duct Tape. Zanimljvo je da Duct Tape koristila i posada Apolla 17 za popravak mjesečevog rovera prilikom “vožnje” površinom Mjeseca 1972. godine.

 

Internet

internet-of-things-2

Danas svatko od nas teško može zamisliti život bez Interneta, ali rijetki znaju da je na nastanak globalne podatkovne mreže koja je svima dostupna najviše utjecaja imao projekt američkog Ministarstva obrane pod nazivom ARPANET koji je pokrenut još davne 1969. godine. Cilj te mreže je bio da poveže odrđeni broj računala u SAD-u što je u to doba bila prilično skupa ideja, ali Ministarstvu obrane SAD-a novac nije nedostajao. Arpanet je bio ključan faktor za kasniji nastanak interneta, a kako je to bilo doba Hladnog Rata, bio je konstruiran na način da funkcionira bez problema čak i u slučaju bacanja atomske bombe, što je zanimljivo, s obziorom da u redakciji znamo imati problema s vezom već i prilikom kišnih dana.

 

Super ljepilo

bison-super-glue-gel

Originalno super ljepilo nastalo je sasvim slučajno otkrićem cijanoakrilata 1942. godine, kada je kemičar Harry Coover i njegov tim radio na pronalasku materijala za američku vojsku koji će se moći primjenjivati s prozirnim plastičnim nišanima za puške. Prilikom potrage za tim materijalima, Cover i njegov tim otkrili su cijanoakrilat, ali taj materijal nije uopće bio primjenjiv za njihove potrebe zbog snažnih ljepljivih svojstava. Nakon tog otkrića, super ljepilo je izbačeno na tržište 1958. godine.

 

Računala

Eniac

Da, i današnja računala su proizašla iz tehnologije koja je prventveno razvijena za potrebe vojske. ENIAC, prvo programibilno računalo razvijeno je između 1943. i 1946. u Moore School of Electronical Engineering na sveučilištu u Pensilvaniji. Računalo je razvijeno na osnovi projekta kojeg su razradili dr.John Mauchly i John Adam Eckert, a sredstva je osigurala američka vojska zbog potrebe za namjenskim strojem za izračunavanje balističkih tablica za topove. Teško je reći kako bi danas izgledala računala da nije bilo ovog projekta, no činjenica je da je ENIAC bio preteča modernih računala kakvima s edanas služimo.

 

Digitalna fotografija

tips+of+digital+photography

Iako su postojale i ranije ideje, Steven Sasson, inženjer zaposlen u Eastmen Kodaku, bio je prvi koji je 1975. godine uspio koristiti senzor za prikupljanje svjetlosti umjesto filma i digitalno pohranjivati podatke. Naravno, inicijalno su takvi senzori korišteni u vojne svrhe, a prvi satelit korišten u špijunske svrhe koji je koristio digitalnu fotografiju, bio je KH-11 kojeg su još nazivali “Keyhole” odnosno “Ključanica”.

 

EpiPen injekcija

closeup-of-epipen

U redu, možda ovu tehnologiju ne koristimo svaki dan, ali je treba definitivno spomenuti jer spašava ljudske živote diljem svijeta. EpiPen je sustav automatske šprice s iglom i adrenalinom za jednokratnu uporabu koji uz sebe najčešće nose osobe koje imaju mogućnost nastanka alergijske reakcije koja može rezultirati anafilaktičkim šokom. Prije nego su se ovakve injekcije koristile u ove svrhe, korištene su na bojištu kao standardni dio opreme u slučaju napada bojnim otrovima. NAAK (Nerve Agent Antidote Kit) i danas je standardi dio opreme američkih vojnika.

 

Mikrovalna pećnica

opeing a microwave door

Teško da vam je ikad palo na pamet dok ste grijali hranu ili slagali topli sendvić da je mikrovalna pećnica proizvod koji je nastao korištenjem vojne tehnologije. No, pećnica nije proizvedena u svrhu grijanja hrane na bojištu, već je 1945. godine sasvim slučajno otkriveno da radarski odašiljači koje je upotrebljavala američka vojska tijekom Drugog svjetskog rata prilikom rada odašilju radiovalove koji generiraju dovoljno topline da uz pomoć njih možete skuhati obrok. U sljedeće dvije godine, ta tehnologija je upotrebljena kako bi se konstruirala prva mikrovalna pećnica.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close