Kulturnjak

7 razloga zbog kojih je Tom Cruise uvjerljivo najveća akcijska zvijezda današnjice

Na stranu s ponekim momentom ludosti tijekom gostovanja u televizijskim emisijama ili zaluđenosti scijentologijom, kad je u pitanju filmska umjetnost, Cruise je prilično opak igrač. Jedan je od rijetkih glumaca koji gotovo sve filmske akrobacije izvodi sam, a neke od njih su toliko lude da je teško i povjerovati da tijekom snimanja nisu korišteni specijalni efekti. Dok velika većina današnjih akcijskih zvijezda, većinu “opasnih” scena odradi ispred zelenog platna ili u njima koristi kaskadere, Cruise u svakom svojem projektu inzistira na autentičnosti i smanjenu dodatnih efekata na apsolutni minimum.

Koliko je predan tome (ili lud) da svakom gledatelju dostavi najuatentičniji filmski doživljaj, govori i činjenica da se za snimanje određenih scena priprema mjesecima, pa se  za snimanje podvodne scene u najnovijem filmskom hitu Mission Impossible: Rogue Nation pripremao više od dva mjeseca, a sam koordinator akcijskih scena tvrdi da je Cruise tijekom snimanja u jednom trenutku zadržao dah i više od šest minuta. Voljeli ga ili ne jedno morate priznati, Cruise je definitivno jedna od najvećih akcijskih zvijezda današnjice, a ovo je sedam akcijskih scena koje to definitivno potvrđuju.

Moto potjera – Knight and Day (2010)

Iako bi se mi s Cameron Diaz radije stiskali i mjenjali poze u nešto drugačijim situacijama, Tom Cruise je to izveo na motociklu u akcijskoj komediji Knight and Day. Tijekom scene potjere u kojoj Cruise vozi motocikl uskim ulicama Seville, Cameron se u vožnji prebacuje naprjed i puca po vozilima koja ih prate. Za ostalo ne znamo, ali prebacivanje je snimljeno uživo i izveli su ga bez pomoći kaskadera.


Slobodno penjanje – Mission Impossible: 2 (2000)

Jedna od najdomljivijih scena u filmu Mission Impossible: 2, je scena otvaranja filma u kojoj se Ethan Hunt penje na 600 metara visoku stijenu Dead Horse Point u američkoj državi Utah. Naravno, sigurnosni konopi kojima je bio vezan su kasnije digitalno uklonjeni i za jedan dio scena su korišteni dvojnici, ali Cruise je unatoč negodovanju Johna Wooa izveo većinu teških manevara potpuno sam. Tijekom jednog skoka sa više na nižu stijenu, čak je i ozlijedio mišiće ramena.


Borba katanama – The Last Samurai (2003)

Za zahtjevne scene mačevanja, jahanja i borbi u filmu The Last Samurai, Cruise se spremao punih osam mjeseci, a tijekom jedne scene gotovo je izgubio glavu. Kod snimanja scene borbe u kojoj je korišten mehanički konj, došlo je do kvara mehanizma i konj se zaustavio nešto dalje od planiranog, a Cruise danas nosi glavu na ramenima samo zahvaljujući brzim refleksima i umijeću mačevanja glumca Hiroyuki Sanade koji je mač zaustavio samo nekoliko centimetara od vrata Tom Cruisa.


Provala u Langley – Mission Impossible (1996)

Još jedna od nezaboravnih scena iz Mission Impossible serijala u kojoj Cruise uz pomoć svog tima provaljuje u zgradu CIA-e. Scena koja je Cruisea lansirala među špijunske zvijezde i koja možda ne izgleda tako ali jer bila prilično zahtjevna za snimanje. Viseći samo na tankim kabelima, Cruise je održavao ravnotežu uz pomoć akrobatskih sposobnosti i trbušnih mišića. Ova scena je od tada kopirana u mnogim filmovima i sigurno je jedna od najupečatljivijih scena MI serijala.


Sudar automobila – Collateral (2004)

I kad je vožnja u pitanju, Cruise najčešće ne prepušuta volan dvojnicima ili kaskaderima. Kao i u najnovijem nastavku u kojem rastura BMW M3 uskim ulicama gradića u Maroku, vožnji NASCAR automobila tijekom snimanja filma “Dani groma”, tako i u filmu “Collateral” u kojem je glumio opakog ubojicu. No, iako u sceni nesreće taksija Cruise ne vozi automobil, tijekom izlijetanja i prevrtanja automobila, u njemu su se nalazili i Cruise i Fox.


Penjanje na Burj Khalifu – Mission Impossible: Ghost Protocol (2011)

Izgleda da mu penjanje 600 metara visokom stijenom u drugom dijelu MI serijala nije bilo dovoljno uzbudljivo, jer četvrti nastavak donosi novu ludost. U nastavu Ghost Protocol, Cruise je podigao ljestvicu za ne samo nekoliko stepenica, već nekoliko katova i odradio snimanje na najvišoj zgradi na svijetu. Da, opet vezan sigurnosnim konopima, ali ne znamo da li bi od straha bili u stanju glumiti da smo se kojim slučajem našli na njegovom mjestu.


Scena polijetanja aviona – Mission Impossible: Rogue Nation (2015)

Zaboravite na sve do sad pročitano, jer uvodna scena iz najnovijeg Mission Impossible nastavka jednostavno ostavlja bez daha. Stvarno nismo mislili da je Cruise toliko lud da se priveže za bočnu stranu ogromnog Airbus A400M aviona i dopusti da ga snimaju prilikom uzlijetanja i leta aviona na 1500 metara visine, ali da, izgleda da je, jer je scena snimljena uživo i to čak osam puta. Za ovo Tom Cruiseu skidamo kapu do poda jer čovjek ima muda veličine lubenica.

Tags
Back to top button
Close