Birtija

5 znanstveno dokazanih načina kako ublažiti mamurluk

Ako vam je vikend kojim slučajem prošao slično kao nama, onda su vam jutra bila prilično teška. No, glavobolja, mučnina i pokoja rupa u sjećanju navodno se mogu izbjeći ako se pridržavate određenih pravila i ranije se pripremite na činjenicu da ćete kroz nekoliko sati u sebe unijeti poveću količinu alkohola. Iako ih još nismo stigli osobno testirati, ovo je pet znanstveno dokazanih načina na koje si možete pomoći u tim teškim trenucima koji su nam svima jako dobro poznati.

Prije izlaska popijte čašu soka od kruške

Savjet koji do sada nismo nikada čuli stiže nam iz daleke Australije, a rezultat je istraživanja australske znanstvene organizacije CISRO, koja preporučuje da prije nego počnete s opijanjem u sebe unesete čašu soka od kruške. Sok navodno pomaže i ublažuje mamurluk, a osim što će vam pomoći da se lakše koncentrirate, navodno će i ublažiti glavobolje. U redu, sljedeći vikend ćemo defintiivno isprobati ovaj savjet.

Izbjegavajte burbon

Iako nismo jedni od onih kojima je burbon omiljeni “otrov”, sigurni smo da među nama ima i onih koji uživaju u tom piću. Razlog zbog kojih burbon toliko “udara” je u činjenici da sadrži visoke količine kongenera, spojeva koji nastaju prilikom fermentacije, a koji su zaslužni što su vikendima jutra posebno teška. Ne znamo da li ista stvar vrijedi i za ostale viskije, ili je burbon posebna priča, ali odgovorno tvrdimo da i viski zna ostaviti “duboki trag”. I zato, pametno birajte alkohol s kojim ćete se sljedeći put zarakijati.

Pojedite “Trijeznog starca”

Priča se da su američki vojnici posudili ovaj recept od Korejaca 50-ih godina prošlog stoljeća i jelo nazivali “Trijeznim starcem”. Ovdje se u biti radi o tipu goveđe juhe s rezancima koja je bogata sastojcima koji će vam pomoći da lakše preživite jutro nakon alkoholnog “ubojstva”. Istraživanje na tu temu predstavio je doktor Mitchell, koji navodi da je “trijezni starac” ili jelo poznatije pod imenom “Yaka-mein” najbolji lijek protiv mamurluka. I zato, trk na Google i u potragu za receptom.

Šparoge

Bez obzira što će nakon konzumacije šparoga svaki odlazak na wc popratiti čudan miris, ova biljka mogla bi vam “spasiti život” u danima kad pretjerate svaku granicu. Da, korejski znanstvenici objavili su istraživanje u kojem navode da šparoge pomažu tijelu kod procesa razgradnje alkohola, a to su potvrdili i podacima do kojih su došli nakon istraživanja u kojem su ljudi koji su popili akstrakt šparoge imali puno manje simptoma mamurluka od onih koji isti nisu pili.

Eksajte Sprite

Ok, ne morate ga baš eksati, ali ga svakako popijte u slučaju da ste se razvalili noć ranije. Kineski znanstvenici došli su do zaključka da Sprite pomaže kod mamurluka, nakon što su proveli testiranje sa čak 57 biljnih i gaziranih pića. U svakom slučaju, vrijedi isprobati.

Tags
Back to top button
Close