Birtija

10 noževa koje koriste specijalne postrojbe

[AdSense-A]
Iako su izvježbani do boli, specijalne postrojbe imaju svoje omiljene igračke bez kojih ne kreću u akciju. Najčešće su to noževi koji im u malim prostorima više znače od dugih cijevi koje postaju nezgrapne. Pogledajte što nose specijalne postrojbe diljem svijeta. Kada saznamo što imaju naši dečki, ubacit ćemo u listu.

  1. Ontario MK 3 Navy Knife

Navy SEALs – SAD

Iako SEALovci često zamjene ovaj nož za neki koji su sentimentalno vezani, ovaj nož ipak dolazi u standardnoj opremi. Civilna verzija bi koštala oko 550 kn.

noževi-010

  1. Fairbairn-Sykes

SAS – Velika Britanija

Ovaj nož se počeo koristiti u Drugom svjetskom ratu i od tada je standardna oprema SASovaca. Civilna verzija bi koštala oko 580 kuna.

noževi-009

  1. Glauca B1

GIGN – Francuska

Franzuci su se odlučili za malo napredniji nož koji služi za različite prigode. Nešto poput MacGyverove spajalice. Civilna cijena oko 2600 kuna.

noževi-008

  1. WING – Tactic

GIGN – Francuska

Ne koriste Francuzi samo Glaucu B1. Tu je i WING – Tactic nož koji nije toliko softiciran, ali je može obaviti posao kako spada. Civilna verzija oko 2300 kuna.

noževi-007

  1. Karambit

Joint Task Force 2 – Kanada

Vrlo malo se zna o ovoj kanadskoj specijalnoj jedinici, ali se priča kako sa sobom nose ovaj nož. Odlično leži u ruci i vrlo ga je teško izbiti iz ruke. Cijena oko 1700 kuna.

noževi-006

  1. Kukri

Brigada Gurghasa – Nepal

Stoljećima staro oružje koristi nepalska specijalna postrojba koja se priprema u britanskoj vojsci. Za tu postrojbu biraju samo najbolje prijave i tada se dobiva ovaj nož. Cijna oko 350 kuna.

noževi-005

  1. Strider SMF

Marinci (Detachment One) – SAD

Posebna postrojba unutar marinaca trebala je nešto posebno. Izrađen je Strider SMF s okvirom od titanija. Civilna cijena oko 4000 kuna.

noževi-004

  1. Ari B’Lilah

YAMAM – Izrael

Izraelci su tražili nešto posebno što će poslužiti u njihovoj obrani svoje zemlje. Odabran je Ari B’Lilah i nije ga moguće nabaviti ni u kojoj verziji.

noževi-003

  1. Ballistic nož

Spetsnaz – Rusija

Reže i leti poput metka. Zabranjen u civilnoj upotrebi, ali ga na veliki koristi Ruska specijalna postrojba Spetsnaz.

noževi-002

  1. Ka-Bar

Marinci – SAD

Američka vojska trebala je nož koji će uz rezanje moći obavljati neke poslove poput otvaranja konzeri, rezanja žice… Civilna cijena oko 400 kuna.

noževi-001

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close