Brzina

Volkswagenov trkaći odjel predstavio Golf VII namjenjen za obaranje rekorda

Ako za koji automobil možemo reći da je popularan na ovim prostorima onda je to definitivno Golf i zbog toga smo sigurni da će ovaj potez Volkwagena razveseliti mnoge zaljubljenike u tvrtku sa sjedištem u njemačkom Wolfsburgu. Iako ovo vjerojatno nije prvi trkaći automobil kojem je kao baza uzeta sedma generacija popularnog Golfa, ovo je definitivno prva verzija Golfa VII namjenjena za stazu koja je izašla iz trkaćeg odjela Volkswagena. Kad su takvi automobili u pitanju, ono što je zanimljivo da se kod stvaranja tih jurilica ne prerađuje serijski automobil, već gotov proizvod ima u biti vrlo malo poveznica s serijskim automobilom, osim što naravno dijele vrlo sličan vanjski izgled. Da, činjenica je da se ovdje radi o čistokrvnom trkaćem automobilu, kojem je jedina svrha da “skida skalpove” na stazi.

Osim što izgleda prilično zastrašujuće, iza ove jurilice stoje i prilično zanimljive brojke. Već dobro poznati DSG mjenjač ima zadatak prenijeti na cestu svih 330 konjskih snaga i 410 Nm okretnog momenta koje nudi motor zapremine dvije litre uz potporu turbo punjača. Trkaći pedigre lako je vidljiv već na prvi pogled, pa je teško ne zamjetiti da je ovaj automobil prilično narastao u širinu u odnosu na serijski model. Da, i to za čak četrdesetak centimetara, što mu daje dodatnu stabilnost i omogućuje brže prolaske kroz zavoje.

Aerodinamički dodaci poput prednjeg splitera i stražnjeg krila trebali bi pomoći da skinete još koju dodatnu sekundu s vašeg osobnog rekorda, a tu je i kompletni zaštitni kavez, te trkaće sjedalo i sigurnosni tank goriva u skladu s regulacijama koje zahtjeva FIA. Iako ne spadamo među one kojima je Golf svetinja, moramo priznati da ne bi imali ništa protiv da izvedemo ovu “bebicu” na Grobnik i odvezemo nekoliko krugova.

Tags
Back to top button
Close