Lifestyle

Vještine preživljavanja u prirodi koje mora znati baš svaki muškarac

U redu, možda nismo toliki avanturisti kao recimo nama uvijek dragi gosti Česi (pogotovo Čehinje), ne penjemo se na Velebit u japankama, niti nam je često palo na pamet uputiti se “luftićem” do kilometrima udaljenog otoka jer “izgleda kao da je baš blizu”. No, to nikako ne znači da ne volimo izlete u prirodu, planinarenja, lutanja šumom, skijanje ili bilo koji drugi način rekreacije u prirodi što s druge strane uvijek predstavlja potencijalnu opasnost da neplanirano zaglavimo na mjestu na kojem bez određenih vještina možda nećemo izvući živu glavu. Najgore je što vas takve situacije mogu zadesiti iz naizgled sasvim bazazlenih situacija, a ako se u tom trenutku niste spremni pobrinuti za sebe, to može završiti kobno. Zato, ako vam odlasci u divljinu nisu strani, ali čak i ako ste jedni od onih koji rijetko boravite u prirodi, ovo su osnovne vještine preživljavanja s kojima jednostavno morate biti upoznati.

Odabir idealnog mjesta za kamp

Kad ste prisiljeni zamijeniti komociju svoje kuće ili stana prirodnim okruženjem, bitno je da za kamp odaberete lokaciju na kojoj ćete biti zaštićeni od hladnoće i vlage, kao i od prirodnih opasnosti poput insekata ili suhih grana koje se mogu odlomiti s drveća koje vas okružuje. Izbjegavajte udoline i puteljke koje bi u slučaju kiše moglo poplaviti, birajte povišena mjesta, a u idealnom slučaju pronađite lokaciju u čijoj ćete blizini imati tekuću vodu i suho drveće od kojeg možete izgraditi sklonište, ali i zapaliti vatru.

Pravljenje skloništa

Prilikom hladnijeg vremena, pothlađivanje je najčešći “ubojica” osoba koje pokušavaju preživjeti u prirodi. Zato, ako se bojite da bi se vaš prisilan boravak u prirodi mogao odužiti na nekoliko dana, prioritet bi vam trebalo biti kvalitetno izolirano sklonište koje će vas štiti od hladnoće. Da bi napravili jednostavno sklonište, najbolje je ako uspijete pronaći drvo srušeno pod kutem ili naslonite deblju granu na drvo a zatim s jedne strane jednu do druge poslažete manje grane na koje ćete nanijeti izolaciju poput lišća ili mahovine. Da vam hladno tlo u skloništu ne bi odvodilo toplinu tijela, posložite izolaciju i na pod i spremni ste za noćenje.

Paljenje vatre uz pomoć baterije

Ovo je jedna od tehnika s kojom je vrlo lako zapaliti zapaliti vatru, naravno, pod uvijetom da uz sebe imate bateriju. Pripremite suhi zapaljivi maetijal, a zatim uz pomoć folije ili željezne vune spojite polove baterije. Spajanje polova dovesti će do kratkog spoja i iskrenja, što će biti sasvim dovoljno da zapalite vatru. Naravno, nadamo se da ćete ukoliko dođe do takve situacije uz sebe imati bateriju ili kremen, jer ako niste vični paliti vatru uz pomoć trenja između dva drvena štap, to zna biti prilično mukotrpan posao.

vatra

Pronalaženje pitke vode

U divljini možete naići na dvije vrste vode, pitku i onu koja bi vas mogla ubiti. Kad niste sigurni da li ste naišli na pitku vodu, najbolja stvar je ako je imate mogućnost prokuhati, no, naravno da to ne dolazi uvijek u obzir. Kišnica, snijeg ili rosa, također su dobri izvori pitke vode, a da bi skupili rosu možete se korisiti bilo kojom tkaninom koja upija, a zatim prikupljenu vodu iscjediti u priručnu posudicu.

Prepoznavanje jestivih biljaka

Kad je u pitanju preživljavanje, vrlo bitna stvar je da prilikom traženja ili hvatanja hrane, ne trošite više energije nego ćete je kasnije dobiti iz namirnica koje ste našli ili ulovili. To znači da se pokušate zadovoljiti malim stvarima poput jestivih biljaka, kao i malih životinja poput skakavaca, riba, žaba ili guštera, koje možda ne zvuče primamljivo, ali vam mogu spasiti život. Problem je što za raspoznavanje jestivih i otrovnih biljaka o njima trebate nešto i znati, pa ukoliko se često nalazite u prirodi, možda nije loša stvar kupiti knjigu i upoznati se s određenim vrstama. Vjerujte, bolje je da ste sigurni u ono što jedete, jer u divljini vrebaju mnoge opasnosti, čak i u biljnom svijetu.

Navigacija danju

Sve je u redu kad uz sebe imate mobilni telefon s GPS-om, ali što kad se nađete “bogu iz nogu” bez telefona i ostalih modernih gadgeta koji će vam pomoći da se orijentirate? U tom slučaju uvijek možete koristiti nebo kako bi pronašli smjer u kojem se morate kretati. Najjednostavnija je metoda navigacija uz pomoć sunca, koje izlazi na istoku, a zalazi na zapadu. No, da bi utvrdili smjer sjever-jug, možete se koristiti i analognim satom, za koji smo mnogo puta tvrdili da je obavezan muški dodatak. Da bi odredili smjer sjever-jug, skinite sat sa ruke i postavite ga horizontalno, na način da satna kazaljka pokazuje u smjeru sunca, a zatim zamislite liniju koja prolazi točno između satne kazaljke i markera za 12 sati na satu, to je linija koja pokazuje smjer sjever-jug. Imajte na umu da prilikom ljetnog računanja vremena, umjesto 12 sati, koristimo marker za 1 sat, te da ovu tehniku možete koristiti samo u sjevernoj hemisferi pod pretpostavkom da imate sat koji pokazuje točno vrijeme.

Navigacija noću

Pomoću zvijezda možemo se orijentirati za vedrih noći, tijekom kojih je vidljiva zvijezda Sjevernjača (Polaris), koja se nalazi na repu sazvježđa Malih Kola (Malog Medvjeda). Nekad je to sazvježđe dosta teško zamjetiti, pa se možete poslužiti Velikim Kolima, u kojem zadnje dvije zvijezde čine točke pravca kojeg (zamišljeno) produžimo, a zatim njihovu udaljenost unesemo pet puta na taj pravac. Zvijezda koju dobijemo na taj način trebala bi biti Sjevernjača. Kao što je lako zaključiti iz imena zvijezde, Sjevernjača pokazuje sjever.

Vezanje čvorova

Vezanje čvorova može vam dobro doći u nebrojeno mnogo situacija, poput postavljanja zamki, osiguravanja skloništa, spuštanja opreme ili sebe niz stijene i mnogih drugih. U idealnom slučaju, trebali bi znati barem nekoliko načina vezanja čvorova, no, ako morate znati samo jedan, stručnjaci za prežvljavanje preporučuju da naučite barem Bowline (pašnjak). Prednost kod tog vezivanja čvora je što kod bilo kakvog zatezanja ili opterećenja, čvor postaje još čvršći.

Bowline

Slanje SOS signala

Nekad je jedini način da se spasite, ako na neki način pomognete onima koji vas traže da vas lakše zamjete. Postoje dvije metode koje pravilnim korištenjem mogu puno pomoći spasiteljima da vas primejete na velikim udaljenostima. Prvi način je uz pomoć signalne vatre, kod koje je prvo pravilo da je postavite na otvorenom, daleko od stijena ili drveća koji bi mogli raspršiti dim. Napravite platformu, kako drvo ne bi povuklo vlagu iz zemlje i prirpremite najzapaljiviji materijal koji imate na raspolaganju, kako bi u slučaju potrebe mogli brzo zapalaiti vatru. Jednom kad je vatra upaljena, na nju bacite zeleno granje, najbolje borovinu, kako bi osigurali gusti dim. Drugi način je signal uz pomoć reflektirajuće podloge, koji se čak i noću može vidjeti kilometrima, bolje od bilo koje svjetiljke. Improvizirajte s bilo kojom reflektirajućim materijalom koji vam se nalazi pri ruci, usmjeravajući refleksiju u smjeru kojem želite zaokupiti pažnju.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close