Kulturnjak

Upoznajte Japanca za kojeg je rat trajao 29 godina

Rat se ne zaboravlja lako, ali za jednog vojnika on je trajao dugo nakon što je i službeno završio. Hiroo Onoda bio je japanski vojnik koji je ostao zarobljen u vremenu, nažalost u tom ratnom. Borio se srcem za svoju domovinu u Drugom svjetskom ratu, ili je barem tako vjerovao, te je tek nakon 29 godina saznao pravu istinu.

Njegova priča

Onoda je bio japanski civil koji je radio za kineskog poslodavca kada je počeo rat. Sa svojih 20 godina priključio se u vojsku jer je Japan počeo masovno regrutirati. Dao je otkaz i odmah krenuo u Nakano školu za posebne vojne operacije. Kako je bio dio posebne jedinice, njegove specijalnosti bile su skupljanje informacija i gerila ratovanje (partizanski stil borbe). Kako bi zagorčali život svojih neprijatelja, posebno su vježbali skrivanje na različitim terenima, što ga je nažalost i koštalo 29 godina njegovog života.

U prosincu krajem rata, točnije 26.12.1944., Onoda je poslan na filipinski otok Lubang s jednostavnim zapovijedima: “Izričito ti je zabranjeno napraviti samoubojstvo. Možda će misija trajati tri godine, možda pet, ali vratit ćemo se po tebe. Do onda, ako je i jedan vojnik s tobom, vodi ga. Ako treba živi od kokosa. U nijednom slučaju ne smiješ dati svoj život.”

498_27

Njegov zadatak

Ubrzo nakon dolaska na otok, Onoda je krenuo u kontaktiranje ostalih japanskih vojnika po otoku. Nažalost po njega, sam otok je ubrzo, 28.2.1945. pao pod američku vlast, prije nego je uspio organizirati ozbiljniju prijetnju. Većina vojnika se podijelila u grupe i pobjegli su u džunglu Lubanga. Njegova grupa sastojala se od još trojice vojnika, Yuichi Akatsua, Siochi Shimade i Kinshichi Kozuke. Ubrzo je većina drugih grupa uhvaćena, dok je ova ostala dostojna svojim zapovijedima i skrivala se od neprijatelja.

Njihova svakodnevica sastojala se partizanske borbe u kojoj su napadali neprijatelja, dok su preživljavali od banana i kokosa, kojih je bilo u izobilju na otoku.

U listopadu 1945. godine, naletjeli su na letak “Rat je završio 15. kolovoza. Spustite se s planina.” Nažalost, taj letak su shvatili kao savezničku propagandu, te su i dalje ostali jaki u svom naumu borbe protiv Amerikanca.

140117172942-hiroo-onoda-117-story-top

Skrivanje

Kako su na tom otoku živjeli i obični građani koje su oni maltretirali i od kojih su tu i tamo “posuđivali” namirnice i stvari, došlo je do njihovog revolta. Zatražili su da se zalutali japanski vojnici maknu iz njihove džungle pa je Boeing B-17 izbacio hrpu letaka na kojim je bila molba generala Yamashite da se predaju. Kako je na tim lecima bilo prikazan gubitak rata, oni nisu povjerovali u istinitost te se nastavili gerila ratovanje.

Nakon bacanja letki, vlada je odlučila bacati i japanske novine u kojima su članovi obitelji molili svoje bližnje da se vrate. Kako ni to nije upalilo, japanski delegati su preko razglasa i šetnjom po otoku pokušali privući svoje vojnike. Nažalost po njih, izgubljeni vojnici su uvijek pronašli neku manu i nastavili se skrivati.

Nakon 5 godina skrivanja, jedan iz grupe, Akatsu, odlučio je pobjeći i riskirati. Nakon skoro 6 mjeseca traženja pronašao je nekog za predaju. Nažalost, njegov bijeg je samo uvjerio ostatak grupe kako opasnost još vreba jer su se bojali kako će Akatsu otkriti njihovu lokaciju.

Kako je otok bio pod filipinskom vlasti, njihova vojska je čuvala lokalno stanovništvo. Pet godina nakon bijega Akatsua, Shimada je upucan u jednom incidentu na Gontin plaži te su ostali samo Onoda i Kozuka. Sljedećih 17 godina njih dvoje je preživljavalo terenom Lubanga misleći kako rat još traje. Cijelo vrijeme su skupljali informacije o neprijatelju čekajući povratak svoje vojske.

U listopadu 1972. godine, nakon 27 godina skrivanja, Kozuka je naletio na filipinsku patrolu i nakon okršaja je ubijen.

Pronađen

Surrender-of-Hiroo-Onoda

Dvije godine poslije, japanski student Nario Suzuki zadao si je tri cilja: pronaći pandu, Onodu i jetija. Kako bi ostvario barem jedan cilj, krenuo je na otok Lubang u potragu. Nakon duge potrage, uspio je pronaći Onodino skrovište i čak uspio popričati s njim. Kako je Onoda bio pod zapovijedi, nije vjerovao u priču Suzuke, ali je pristao kako će povjerovati ako se vrati s istim zapovjednikom koji mu je zadao naredbu. Problem je bio što je tijekom skoro 30 godina skrivanja Onoda bio zaslužan za skoro 30 ubijenih Filipinaca i još 100 ozlijeđenih pa ga lokalne vlasti neće samo tako lako pustiti s otoka.

Suzuki se vratio u Japan, gdje je uspio uvjeriti vlast kako je Onoda još živ. Pronašli su poručnika Taniguchija, umirovljenog zapovjednika, koji je odmah pojurio na otok kako bi uvjerio Onodu da se preda.

Tog 10.3.1975. godine, 52 godišnji Onoda, u začudo očuvanoj ratnoj uniformi izlazi iz džungle i predaje svoj mač predsjedniku Ferdinandu Marcosu. Marcos mu zbog neznanja i zablude oprašta i Onoda je konačno krenuo kući.

Onoda je umro 16.1.2014. kao jedan od zadnjih koji su se predali nakon rata.

preuzmi

526107958

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close