Lifestyle

6 savjeta kako spriječiti pretjerano znojenje

Znojenje je prirodna tjelesna reakcija kojom se naše tijelo hladi i dok je potpuno normalno da se znojimo prilikom vježbanja ili vrućih ljetnih dana, znojenje u uredu ili prilikom romantične večere s djevojkom baš i nije najpoželjnija stvar. Ako se kojim slučajem znojiš i prilikom razgovora s lijepom ženom, a tek nekoliko koraka u uredu dovoljno je da izgledaš kao da si upravo otrčao maraton, možda bi trebao promijeniti određene životne navike ili poslušati neke od savjeta koje danas donosimo.

Izbjegavaj kofein

Pretjerano ispijanje kava ili energetskih pića nije najbolji izbor ako ti je cilj smanjiti znojenje. Razlog tomu je što kofein stimulira živčani sustav, proširuje krvne žile i aktivira žlijezde znojnice, pa ga je bolje izbjegavati ako ne želiš izgledati kao da si upravo izašao iz saune. Što više kofeina uneseš u svoj organizam, to ćeš se više znojiti i zbog toga savjetujemo da izbjegavaš kavu ili prijeđeš na beskofeinsku kavu, čaj ili vodu.

Nanesi deodorant prije spavanja

Vrijeme nanošenja deodoranta može bitno utjecati na samo djelovanje proizvoda. Preporučuje se da se proizvod nanosi prije spavanja jer je tijekom noći koža hladnija i sastojci deodoranta bolje djeluju nego kad isti nanosimo ujutro ili tijekom dana.

Smanji unos alkohola

Znamo, radi se o teškoj odluci i sigurni smo da se pitate da li se sve to isplati, no lagani unos alkohola, tempom koje ga tijelo može procesuirati, smanjiti će apsorpciju u tijelo i nakupljanje u organizmu. U suprotnom, pretjeranim unosom alkohola, organizam reagira proširenjem žila, što pak potiče znojenje. S vremena na vrijeme bitno je stati na kočnicu.

Izbjegavaj pikantnu hranu

Svi koji su barem jednom isprobali nešto stvarno ljuto, već znaju da konzumacija pikantne hrane potiče znojenje. To se događa zbog toga što naši živci ne razlikuju ljutinu od vrućine, pa tijelo automatski potiče znojenje kako bi se ohladilo, iako je temperatura u biti normalna. Ljute papričice najviše izazivaju znojenje, jer se  njima nalazi aktivni sastojak kapsaicin, koji tijelu šalje isti signal kao i kad ispijamo toplo piće.

Pripazi na izbor odjeće

Vrlo je bitno obratiti pozornost na to da li nosiš odjeću od materijala koji su prozračni, propuštaju ili upijaju znoj ili si se “zamotao” u najlonsku majicu koja “ne diše” i sve zadržava unutar sebe. Sintetički materijali zadržavaju znoj blizu tijela, što može prouzročiti infekcije i zato se je potrebno okrenuti materijalima poput pamuka ili lana, ali i materijalima novije generacije koji su stvoreni s namjenom da ne zadržavaju znoj.

Smršavi koju kilu

Ako kojim slučajem imaš poneki kilogram viška, tijelo se mora više boriti kako bi se ohladilo. Gubitak tog viška kilograma, smanjiti će količinu znoja koje organizam ispušta i smanjiti napore tijela da se ponovo dovede u normalno stanje.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close