Birtija

7 stvari koje stručnjaci znaju o viskiju, a vi ih niste znali

Ako za koju cugu možemo reći da je pravo muško piće, onda je to definitivno viski. Tijekom povijesti u njemu su uživale mnoge poznate ličnosti, a koliko je nekima značio, dovoljno govori činjenica da je Sinatra pokopan sa pljoskom ispunjenom Jack Daniels No. 7 viskijem. Bez obzira da li se volite podružiti s Jackom ili Johnyjem, da li preferate irski, škotski ili američki viski, jedno je bitno, budite upoznati s onim što unosite u svoje tijelo. I zato vam danas donosimo nekoliko činjenica koje su svijetu otkrili oni koji ovo piće poznaju u srž. Ovo su činjenice koje o viskiju mora znati baš svaki pravi muškarac.

Tehnički, viski može trajati zauvijek

Brian Nation, glavni destiler Jameson Irish viskija tvrdi da neotvorena boca viskija, koja nije izložena direktnom suncu u teoriji može trajati vječno. Čak i kad otvorite bocu, a nakon toga je kvalitetno zatvorite, viski može stajati jako dugo. Nation tvrdi da čak ni izloženost suncu neće pokvariti viski, ali će mu promijeniti okus.

Na viski utječu čak i vremenske prilike

Kanadski viski Pike Creek radi se u Ontariu, predjelu Kanade na koji drastično utječe blizina Velikih jezera. Zbog te blizine klima mnogo varira, a kako skladišta Pike Creeka nisu klimatizirana, već bačve stare u skladištima koja nemaju električne energije, svaka promjena u klimi utječe i na promjene u starenju viskija. Don Livermore, Master blender destilerije Pike Creek objašnjava da promjene toplo-hladno utječu na širenje i skupljanje bačvi, što povečava protok zraka, a samim time i produljuje proces starenja viskija, što viskiju u konačnici daje nijansu arome zelene jabuke.

Voda utječe na okus viskija u istoj mjeri kao i žitarica iz koje se pravi

Kao i kod piva, kvaliteta vode iz kojeg se piće radi je vrlo bitna. Jack Daniels za svoj viski koristi vodu iz prirodnih izvora koji teku kroz vapnenačke špilje. Jeff Arnet, glavni distiler Jack Danielsa tvrdi “da ste dobri samo onoliko koliko i voda od koje pravite viski”.

U svijetu trenutno “stare” milijuni bačva viskija

Zbog procesa starenja, tijekom kojeg se viski godinama čuva u bačvama, danas u svijetu milijuni bačvi viskija jednostavno stoje zatvorene u skladištima destilerija. U destileriji Jack Daniels trenutno je pohranjeno oko 2,3 milijuna bačvi, 1,3 milijuna u Jameson destileriji, dok se u Pike Creeku čuva oko 1,6 milijuna bačvi od kojih je najstarija iz 1981. godine.

Viski može biti izrađen od bilo koje žitarice

Iako se tradicionalno viski proizvodi od kukuruza, raži ili ječma, može se proizvesti iz gotovo svake žitarice. Destilerija Corsair koja je smještena u Tennesseju, proizvodi viski od kvinoje, zobi, heljde, krupnika i pira. No, mnogi proizvođači se ne odlučuju na eksperimentiranje s drugim žitaricam, jer je problem proces starenja viskija, naime, nitko neće čekati nekoliko godina da bi se uvjerio da li su određene žitarice pogodne za proizvodnju viskija.

Prije nego se puni u bačve, svi viskiji su potpuno prozirni

U početku, kod destilacije, svi viskiji iz pecare izlaze kao potpuno prozirne tekućine. Tamna boja dolazi od od hrastovih bačvi u kojima se odvija proces starenja viskija. Što je viski u bačvama dulje, to je njegova boja tamnija. Chris Fletcher iz Jack Daniels destilerije tvrdi da je bačva u kojoj viski stoji, 60 posto zaslužna za okus i 100 posto za boju viskija.

Proizvođači viskija prilagođavaju snagu viskija na razne načine

Jack Daniels iz pecare izlazi jačine oko 70% alkohola, nakon čega se vodom razrjeđuje na na oko 62%, što je standardna jačina s kojom se pohranjuje u bašve za starenje. Nakon toga proces preuzima bačva i majka priroda. Tijekom procesa starenja, bačva apsorbira određenu količinu viskija, a dio viskija ispari, što rezultira povečanjem postotka alkohola jer ispari više vode nego alkohola.

Tags
Back to top button
Close