Lifestyle

5 mitova o kosi u koje još vjerujemo

Još uvijek šamponirate kosu svaki dan? Još uvijek mislite da sijeda kosa dolazi nakon živciranja? Možda razumijete što se događa s vašom kosom, ali nažalost oko nas vladaju neki mitovi o kosi koje bi trebalo zaboraviti. Vrijeme je da saznate pravu istinu o vašoj kosi kako ne biste živjeli u zabludi.

1. Prhut

Nažalost, taj dosadni svrab koji se javlja na vašoj glavi nije nešto što malo šampona i regeneratora može riješiti. Vaš skalp vjerojatno reagira na gljivice koje se normalno nalaze na vašoj glavi i nije kako su nas ranije učili, problem samo u suhoj koži. Kupite šampon protiv prhuti koji sadrži sulfide i kiseline koje će smiriti reakciju.

2. Ćelavost

Iako ste vjerojatno naslijedili nekoliko čudnih gena od majke, ćelavost nije jedna od njih. Prema podacima, 80% gena za ćelavost je nasljedna, ali postoji još mnogo faktora koji će prouzročiti gubitak kose. Prema istraživanju čak trećina muškaraca do 45 godine je izgubila kosu radi kombinacije testosterona i enzima zvanom dihidrotestosteron (DHT). Ako imate znakove ćelavosti u vašoj obitelji, vrijeme je da posjetite dermatologa koji će vam najbolje savjetovati što dalje kako bi i dalje imali grivu na glavi.

3. Šamponiranje

Ako svakog dana šamponirate kosu, možda više štetite sebi nego što mislite. Neki muškarci imaju vrlo glatku kosu koja se brzo masti i potreban je šampon, dok većina ne bi trebala koristiti šampon više od 1-2 puta tjedno. Previše pranja može skinuti vaše prirodno ulje koje održava vašu kosu sjajnom i zdravom. Ako to isperete, stvarate krug kojeg je teško popraviti. Vaša kosa je masnije nego prije i imate osjećaj kako svakog dana morate pod tuš.

4. Sijeda kosa

Stres nikad nije dobar za naše tijelo, ali znanstvenici se slažu kako radi toga nećete dobiti sijedu kosu. Prema Unilever istraživanju, genetika je glavni razlog vaše sijede kose. Pogledajte vaše roditelje i vrlo brzo ćete vidjeti kojim putem će vaša kosa. Ako i imate predispozicije za sijede, možete koristiti neke blage šampone koji će vlažiti suhe vrhove. Preporuka je Lushov Daddy-o šampon s limunom i ljubičicama.

Daddy-o-500x500

5. Preparati za rast kose

Kako smo svakog dana bombardirani s rješenjima za ćelavost, a sve je manje kose na ljudima koji nas okružuju, svi mislimo kako ti preparati uistinu ne funkcioniraju. Istina je drugačija, jer postoje preparati koji imaju djelovanje na našu kosu. Oni ciljaju DHT i tako sprečavaju otpadanje kose. Naravno da određeni preparati ne funkcioniraju na svima, ali uz pomoć savjeta dermatologa, možete pronaći koji će pomoći baš vama.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close