MachoChef

MachoChef: Gulaš

Kao što smo već ranije objavili recept za grah s kobasicama, vrijeme je da s vama podijelimo još jedan recept za kojeg smatramo da bi ga svaki Macho muškarac trebao znati pripremiti. Ovaj put će to biti recept za gulaš.

No, prije samog recepta da iznesemo neke poznate i manje poznate činjenice o tom svjetski poznatom jelu zvanom gulaš. Sama riječ gulaš polazi od Mađarske riječi “gulyás” što u prijevodu znači pastir.

Postoji vise verzija priča o nastanku tog jela.Jedna od priča je da su mađarski pastiri putujući Europom u nadi da prodaju svoja stada goveda prilikom odmora na putu kuhali u kotlovima meso narezano na kockice sa divljim lukom i kuminom koji je rastao u mađarskim ravnicama. Postoji i priča da su mađarski pastiri prije puta od stoke koja nisu bila najbolja za prodaju kuhali u slanoj vodi meso narezano na kockice tako dugo dok voda nije isparila. Nakon toga su tako kuhano meso posušili I stavljali ga u vreće te svaki puta kada bi stali na putu bi ga izvadili iz vreća I jednostavno zalili vodom i prigrijali. Kako su ti pastiri putovali Europom I jednom prilikom prolazili kroz Njemačku to jelo je jednostavno dobilo naziv Goulash soupe.

Eto, sada kada smo saznali nešto o povijesti nastanka gulaša možemo početi s kuhanjem.

Za pripravak gulaša najbitnija stvar je da imate lonac ili kotao te vatru, bilo na plin ili drva ili kako vam već odgovara.

Gulaš ( 25 – 30 ljudi )

Vrijeme kuhanja: 4-5 sati

Sastojci:

  • 7 kg mesa ( junetina ili divljač )
  • 3 kg luka
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg korijena celera
  • 1 kg svježe rajčice
  • 5 svježih paprika
  • 7 lista lovora
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 kg šampinjona
  • sol
  • papar
  • crvena mljevena paprika
  • 1 l umaka od rajčice
  • vegeta
  • 3 dcl ulja
  • 2 l mineralne vode
  • 3 litre vina
  • 4 dcl kiselog vrhnja
  • voda
  • 1 kg njoka – nokleca – žličnjaka

Priprema:

Da bi se upustili u avanturu kuhanja gulaša najvažnija je dobra priprema te je vrlo važno osigurati tekuća pitanja. Ako ste dobro promotrili gore navedene sastojke zasigurno ste uvidjeli da je spomenuta mineralna voda i vino, stoga odvojite po litru od svakog te stavite na stranu jer se gulaš najbolje kuha uz dobar gemišt.

Kada riješite potrebna tekuća pitanja možete započeti s daljnjim potrebnim radovima. Nasjeckajte luk i češnjak. Mrkvu i celer naribajte (dopušteno je korištenje blendera ukoliko nemate vremena za ribanje ribežom). Rajčicu i papriku narežete na sitne kockice. Naravno da ste dan prije narezali meso na kockice te nasolili i ostavili da preko noći odstoji u frižideru.

Kad ste sve lijepo pripremili započnite s kuhanjem. Stavite kotao na vatru, dodajte ulje i pričekajte da se zagrije. Na ugrijano ulje stavite luk i lagano miješajte da se ne primi za dno kotla te nakon par minuta dodajte pola litre mineralne vode i nastavite miješati. Kada luk poprimi zlatno žutu boju ubacite prethodno naribanu mrkvu, celer, papriku i rajčicu te dodajte sol i papar. Nastavite povremeno lagano miješati dok povrće ne pusti vodu te dodajte pola litra umaka od rajčice. Pazite da uvijek u kotlu bude dosta tekućine te dolijevajte vodu. Kada ste sve to uradili napravili ste vise od pola posla pa ste si i zaslužili da popijete koji gemišt.

Nakon otprilike sat i pol povrće se već sigurno raskuhalo i vrijeme je da ubacite meso. Kada ste ubacili meso obavezno sve dobro promiješajte. Dodajte Vegetu,crvenu mljevenu papriku, češnjak i lovor. Nakon što iz mesa izađe sva tekućina dolijte vode i vino da bude malo vise od pol kotla puno. Vrlo važno je da stalno kušate te dodajete začina ukoliko je potrebno. Sada je vrijeme za opuštanje. Ostavite sada kotao i pustite neka tako krčka narednih dva sata uz povremeno miješanje i dolijevanje vode. Ok, sada je već prošlo sigurno tri i pol sata i vrijeme je za finiširanje. Vode dodajete po želji i ovisno o tome koliko gusto želite da bude. Naravno da se niste previse opustili u ova dva sata što je krčkalo nego ste narezali šampinjone i napravili njoke (ili kupili gotove što je jednostavnije). Ukoliko ste kuhali naš MachoChef grah s kobasicama onda znate recept i za njoke,a ako ne, obavezno u chef kategoriju i potražite recept. Ubacite šampinjone, promiješajte i kuhajte otprilile 20 minuta. Ubacite vrhnje i obavezno miješajte dok ga stavljate da ne bi ostale male grudice. Kada ste dobro promiješali stavite njoke i kuhajte dok se ne dignu na površinu.

Ugasite vatru, pokrijte kotao i ostavite da odstoji još pol sata i to je to. Vaš gulaš je spreman!

Napomena:

Nije nužno da se upotrijebe svi sastojci u navedenim količinama. Bitno je da si sami odredite koliko čega vam je potrebno i kakav okus želite.

Za kraj se da se obavezeno prisjetimo Macho zlatinih pravila kuhanja.

  • Kuha samo jedna osoba
  • “pametnjakovići” nemaju pristup mjestu kuhanja ili su zaključani u podrumu do kraja kuhanja
  • ako kuha više osoba, glavni kuhar je onaj najjači ili najtrezniji
  • kuhar mora biti trijezan do kraja kuhanja
  • dodavanje začina po želji gostiju nije preporučljivo
  • ubacivanje feferona kada kuhar ne gleda je strogo zabranjeno
  • odlazak kuhara na wc bez nadzora, nije preporučljivo
Tags
Back to top button
Close