Birtija

Kako su najpoznatija žestoka pića dobila svoje nazive

Jeste li ikad naručili “Đekija” u bircu i zapitali se, pa dobro tko je taj Jack Daniels bio? Kako to da o njemu ne znate više, a po njemu je nazvan jedan od najpopularnijih whiskeya? Bacili smo se malo u potragu i saznali kako su najpoznatija žestoka pića dobila svoje nazive.

Ballantine’s

ballantines

1827. godine George Ballantine je otvorio mali dućan mješovite robe u Edinburgu u Škotskoj, u kojem je naravno imao veliki izbor raznih whiskeyja. Georgeov sin, George Junior je s vremenom preuzeo biznis, vidio da u poslu s alkoholom ima zarade, stavio obiteljsko ime na bocu i ostalo je povijest.

Canadian Club

canadian

Canadian Club baš i nije nešto vezan za Kanadu, obzirom da je osnovan u Detroitu. U veliko doba alkoholne krize tj. prohibicije, tvrtka se preselila u Ontario. Kako su godine prolazile, whisky su obožavali muškarci u raznim klubovima za gospodine, pa je dobio i nadimak “Club Whisky”. Proizvođači nisu htjeli da riječ Canadian ostane na boci, no kako je već u to doba njegova popularnost bila ogromna, nije imalo smisla micati ga.

Jack Daniel’s

jack-daniels

Jasper Newton Daniel je rođen 1850. godine u malom gradu u Tennesseeju u obitelji od četrnaest djece. Da. 14. Kad mu je majka preminula, Jasperov otac je odlučio da je vrijeme da se mladi Jasper nauči obiteljskom biznisu destilacije alkohola. Sve o whiskeyu je naučio od svećenika Dan Calla, od kojeg je kasnije i otkupio cijeli biznis. Jasper je uskoro dobio nadimak Jack i za vrijeme civilnog rata je putovao s prijateljima i njegovim bendom naziva “The Jack Daniel’s Original Silver Cornet Band”. Uz turneju, whiskey je dobivao na popularnosti i osvajao je razne medalje. Uskoro je postao najprodavaniji Whiskey u Americi, a kasnije i Europi.

Jägermeister

jagermeister

Prijevod? Glavni lovac. Osoba visokog čina koji je zadužen za sigurnost i tijek lova. Po legendi, dok su bili u lovu, Sr. Hubertus je posvetio svoj život humanitarnom radu nakon što je vidio bijelog jelena kojem je među rogovima sjajio bijeli križ. Da, to je jelen s boce. Curt Mast, originalni vlasnik i sin osnivača Wilhelma bio je entuzijastični lovac koji je tražio tog svetog jelena. Našao ga je u boci. Ostalo je povijest.

Jim Beam

jimbeam

Od 1795. godine sedam generacija Beam obitelji je posvetilo svoj život proizvodnji jednog od najboljih bourbona u Americi. Kad je prohibicija rasturala dvadesetih godina, Beam obitelj je zaustavila poslovanje. Tek nakon što je alkohol postao legalan 1933. godine, James B.Beam je ponovo izgradio kompaniju i digao ime Jim Beama. Po njegovom nadimku Jim su nazvali kompaniju.

Jameson

jameson

Otac Irskog whiskeyja, John Jameson, osnovao je Bow Street Distillery 1780. godine i od onda je u punom pogonu. 2013. godine prodali su čak 56 milijuna boca, što ga čini najpopularnijim whiskyjem na svijetu, a i proglašen je najboljom Whiskey – colom na svijetu! Uz to ga i ovaj autor obožava.

Tags

Mr. Gray

Posljednja istraživanja su pokazala zašto muškarci uživaju u oralnom seksu: Pet posto obožava taj osjećaj, pet posto voli dominantnost, a 90 posto jednostavno voli tišinu!!
Back to top button
Close