Lifestyle

9 savjeta koje morate pratiti kod kupnje odijela

Već smo nekoliko puta spomenuli da je odijelo jedno od muških odjevnih predmet koje bi moralo imati svoje mjesto u ormaru svakog pravog muškarca. Iza tih riječi i dalje stojimo, ali bitno je da kad se odlučite za kupnju odijela ne kupujete impulzivno i u tom trenutku pripazite na određene stvari koje mogu činiti razliku da li ćete u tom istom odijelu izgledati uglađeno ili kao da vas je upravo izbacila rijeka. Kako je baš ovo vrijeme u kojem kreću maturalne zabave, svadbe ili godišnjice, možda se odlučite i na kupnju svog prvog ili potpuno novog odijela i zato vam danas donosimo devet stvari na koje u tom slučaju morate pripaziti.

Odredite koliko ste spremni potrošiti

Kao i u svemu, postoje odijela koja su skuplja od drugih i zato je bitno da odredite budžet koji ste spremni potrošiti na kupnju kako bi mogli odrediti smijer u kojem krenuti. Kad odredite sumu, istražite koji su proizvođači u vašem cijenovnom rangu i kakav tip odijela želite. Svakako razmislite i u kojim prigodama planirate nositi odijelo koje kupujete, a zatim se prilagodite svim tim parametrima i izaberite najbolje.

Ako se dvoumite, idite na jednostavnost

Ako prvi put kupujete odijelo i želite odijelo koje možete nositi u mnogim situacijama, ne možete pogriješiti ako se odlučite sa klasičnu boju poput sive ili mornarsko plave. To će vam zbog svoje svestranosti omogučiti da izgledate odlično u mnogim prigodama, a po potrebi hlače i sako možete nositi zasebno.

Izbor tkanine

Kad je u pitanju materijal od kojeg je izrađeno odijelo, najsvestraniji materijal je vuna, a takva se odijela mogu nositi tijekom cijele godine. Ako tražite zimsko odijelo, pogledajte deblje podstavljena vunena ili odijela od flanela, dok su za ljetne dane pogodniji prozračni materijali poput pamuka ili lana.

Načini kopčanja

Što se tiče kopčanja sakoa, odijela s tri gumba su pomalo izvan mode, pa kod kupnje ciljajte na sakoe s dva gumba, jer s njima nikako ne možete pogriješiti. Sakoe s jednim gumbom pak ostavite za nešto formalnije svečanosti.

Obratite pozornost na rever sakoa

Odabir određenog revera sakoa može drastično izmjeniti vaš cjelokupni izgled. Postoje tri vrste revera za koje morate znati, a sve je u igri proporcija. Uži reveri su moderniji i više pogodni za mlađe osobe, dok su širi reveri prikladniji za nešto starije osobe. Bitna stvar je i da pripazite na razmak između revera i okovratnika košulje, on mora biti precizan jer ćete u suprotnom izgledati kao da ste sako pozajmili od prijatelja.

Dužina hlača

Dužina hlača svatko može prilagoditi onome što preferira i dok će tradiionalniji ljudi tvrditi da pozadina hlača mora dodirivati potplatu cipele, što je poznato kao “potpuni pregib”, to rezultira nakupljanjem materijala i stvaranjem pregiba. No, ako ste više modernije orijentirani, danas je popularno nositi hlače tako da se materijal uopće ne nakuplja, što znači da ćete ih morati skratiti tako da odprilike dodirju vrh vezica cipele. Svakako preporučujemo da se o tome posavjetujete sa vašim krojačem.

Ramena

Kad kupujete odijelo, ramena su prva stvar koja morate provjeritit. Pripazite da vam jastučići za ramena završavaju na istom mjestu gdje i ramena, ali i da se ugodno osjećate, te da nemate problema s kretanjem kad ste u odijelu. Podstavljena ramena sakoa daju izraženiji izgled i idealna su za poslovne sastanke, dok su manje podstavljena idealna za ljetne mjesece i ležernije prigode jer nude bolji komfor i ne ograničavaju kretanje.

Budite svjesni svoje fizičke građe

Naravno da kod odabira odijela morate uzimati u obzir i način na koji ste građeni. U slučaju da ste visoki i mršavi nemojte pucati na preusko odijelo jer ćete izgledati kao čačkalica. U tom slučaju, malo više materijala učiniti će vašu pojavu snažnijom. Ako ste niži tip, nosite hlače s čim manje pregiba, što će vam vizualno dodati na visini, a oni mišićave građe trebali bi izbjegavati dodatno podstavljena ramena sakoa.

Detalji su bitni

Kad napokon izaberete odijelo, detalji su ono s čim ćete svoju pojavu dovesti na potpuno novu razinu. Pravilno odabrana kravata, sat, remen ili džepna maramica mogu vašu pojavu podići na sasvim novu razinu. Samo pripazite da vam se kožni dodaci slažu jedni s drugima.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close