Lifestyle

9 mitova o cuganju u koje odmah morate prestati vjerovati

Ljudska vrsta već se tisućama godina opija razno raznim alkoholnim pripravcima, a s obzirom da pretjerivanje u konzumaciji tih pića na svaku osobu djeluje drugačije, nije ni čudo da su se tijekom svih tih godina uz pića koja sadrže alkohol vezali i određeni mitovi koji često nemaju baš nikakve veze sa stvarnošću. Da, ne znamo da li su mitovi o kojima ćemo danas pričati plod umova pod utjecajem velike količine alkoholnih pića, ili su plasirani jer je to nekome donosilo korist. Bilo kako bilo, ako ste do sada vjerovali u njih, bolje da ih čim prije zaboravite.

1. Mit: Obrok tijekom opijanja sprječava mamurluk

Da je kojim slučajem ekipa popularne serije “Mythbusters” testirala ovaj mit, definitivno ne bi bio u potpunosti odbačen, već bi mu zalijepili ocjenu “plausible” ili moguć. Da, moguće je da vam obrok tijekom opijanja spriječi mamurluk, ali je vrlo bitno o kakvom se obroku radi. Ako se već mislite razvaliti, preporuka je da preskočite salate i pojedete recimo burger. Crveno meso sadrži visoku koncentraciju amino kiselina i B vitamina, koji pomažu kod razgradnje alkoholnih nusproizvoda u tijelu.

2. Mit: Svaki sat možete popiti jedno alkoholno piće i voziti kući

Iako ćete tim tempom konzumiranja alkohola vjerojatno biti sposobni za vožnju nakon nekoliko alkoholnih pića, to ne znači da nećete zakonski odgovarati ako vas kojim slučajem zaustavi policija. Istraživanja su pokazala da se alkohol razgrađuje od prilike u omjeru od 100 miligrama po kilogramu težine na sat, što znači d će tijelo prosječnog muškarca mase 72 kilograma razgraditi oko 7 grama alkohola na sat. Kako pivo od 0,35 l sadrži oko 14 grama alkohola, da bi mit bio moguć, trebalo bi između konzumacija pića proći oko dva sata.

3. Mit: “Light” pivo pomaže kod gubitka težine

Jednostavno se moramo nasmijati na spomen “light” piva koje je u biti više marketinški trik nego prava stvar. U redu, možda sadrži manje kalorija, alkohola, masti i ugljikohidrata od običnog piva, ali kad prosječno “light” pivo usporedimo s recimo pivom Guinness, razlika u kalorijama je neznačajna. Da, baš tako, a činjenica je da ćete obično popiti više “light” piva nego što bi popili običnog jer vjerujete da pijete “zdravije”.

4. Mit: Alkohol ubija moždane stanice

U ničemu nije dobro pretjerivati pa tako ni u konzumaciji alkohola. No, suprotno vjerovanju, umjerena konzumacija alkohola ne uništava moždane stanice, čak ni malo, dok pretjerana konzumacija može oštetiti mozak. Da, pretjerujete li s opijanjem, česta konzumacija alkohola može oštetiti dendrite, razgranate završetke moždanih stanica, što može rezultirati kognitivnim problemima.

5. Mit: Pićem prije spavanja osigurat ćete si dobar san

I mi smo mislili da je ovaj mit u stvari istinit, no istraživanja su pokazala da ćete se pićem prije spavanja možda lakše uspavati, ali si nikako nećete osigurati bolji san. Problem leži u tome što alkohol smanjuje vrijeme koje prilikom spavanja provodimo u REM fazi sna, koja je vrlo bitna za pamćenje, koncentraciju i motoričke sposobnosti.

6. Mit: Od pive ćete dobiti “pivski trbuh”

Iako ga često nazivamo “pivski trbuh”, ta muška pojava uopće ne mora imati veze s ispijanjem piva. Može, ali ne mora, jer većina “pivskih trbuha” nastaje zbog pretjeranog unosa kalorija iz bilo kojeg izvora, ne nužno zbog ispijanja piva. Počnete li formirati jedan, to je znak da u nečemu pretjerujete, samo je pitanje u čemu.

7. Mit: Klin se klinom izbija

Kad bi ovisnost o alkoholu i mamurluk bili ista stvar, onda bi to možda imalo nekakvog smisla, no u ovom slučaju zaboravite na oporavak, na ovaj način ćete samo produljiti situaciju. Kako ste pišanjem iz sebe izbacili soli i kalij koji je potreban vašem tijelu, tijelo pokušava nadoknaditi izgubljeno, što nikako nećete postići ubacivanjem dodatne količine alkohola u vaše tijelo.

8. Mit: Žestica prije pive, nikako obrnutim redoslijedom

Jedan od mitova govori da nikako ne smijete prvo piti pivo, a zatim žesticu jer vas ujutro čeka gadan mamurluk, ali da možete krenuti sa žestokim i nakon toga završiti pivom i sve će biti u redu. Ne i ne, vjerujte nam na riječ, ovaj mit je iskušan nebrojeno puta i svaki put kad smo se pošteno razvalili, nije bilo bitno što smo prvo, a što zadnje pili. Bitno je samo da smo drugo jutro najčešće “umirali”.

9. Mit: Povraćanjem ćete se prije otrijezniti i spriječiti mamurluk

Ako je već došlo do toga da grlite školjku i “zovete jelene”, onda je vjerojatno prekasno da bi izbacivanje sadržaja želudca imalo bilo kakvog učinka na ono što vas čeka ujutro. To je zbog toga što se alkohol izrazito brzo apsorbira u krvotok i takav način “triježnjenja” bi funcionirao samo u slučaju da svako popijeno piće odmah izbacite van.

Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close